Миков: Не подкрепяме Захариева за правосъден министър. Всичко ще си е постарому

Миков: Не подкрепяме Захариева за правосъден министър. Всичко ще си е постарому

Правителството на Борисов няма ясно виждане за политиките в съдебната сфера

Председателят на БСП Михаил Миков обяви от парламентарната трибуна, че левицата няма да подкрепи персоналните промени в кабинета, които се предлагат: „Никой от управляващото мнозинство не иска да дискутира как оттук насетне ще се развива политиката на правителството в областта на правосъдието, как ще взаимодейства правителството със съдебната власт, какво ще предложи на вниманието на Народното събрание като законодателство. Има ли някаква промяна във вижданията в т.нар. стратегия от 2010 г., приета тогава по рекламни съображения от Министерския съвет.” Това заяви лидерът на социалистите при обсъждането в Народното събрание на кандидатурата на Екатерина Захариева за правосъден министър.

„От БСП няма да подкрепим тази персонална промяна. След нея всичко ще си остане постарому – без политическо виждане, без ясни хоризонти, без разбиране за големите законодателни промени, които са нужни за едно по-справедливо правосъдие в България”, подчерта Миков и допълни: „Дори днес, промените, предложени от премиера, са пореден опит за закрепване на ситуацията в съдебната власт”. По думите му правителството на Борисов няма ясно виждане за политиките в този сектор.

Председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ определи гласуването на кандидатурата на Захариева като „формално действие” и бе категоричен, че изборът й за министър на правосъдието няма да доведе до положителен резултат. По неговите думи няма виждане как смята правителството, със своя представител във ВСС, да подобри неговото функциониране. Миков подчерта, че няма и отговор защо предишният министър, който си подаде оставката, не е намерил възможност да убеди ВСС и ВКС да изпълнява своите конституционни функции да внася в парламента доклада, за да се реализира отчетност. „Странно мълчание, което показва само едно – дори и персоналните промени, предложени от премиера, за които той очевидно не желае да се яви в пленарна зала, за да ги мотивира и защити, са пореден опит за закрепване на ситуацията в изпълнителната власт“, обясни той. Миков е на мнение, че това е закрепване на една провалена политика, за която няма виждане как да се излезе от нея.

„Какво ще се направи в областта на затворите, които са в изключително тежко състояние – препълнени. Какви са вижданията на правителството, които трябва да се реализират  чрез министъра, по отношение на наказателната политика, когато осъдените чакат с месеци и години, за да влязат за изтърпяване на наказанията“, попита председателят на БСП. Според него, след като няма отговор на тези въпроси, очевидно е, че става въпрос за една имитация на стабилност и окомплектовка на кабинета. „Дали ще е министърът в оставка или ще се избере нов, нищо няма да се промени“, коментира лидерът на левицата.

По думите на Миков ще продължи да се генерира нестабилност, не само в сектор правосъдие, която и европейските партньори всеки ден виждат и се чудят вече на какъв дипломатичен и недипломатичен език да ни казват какво да правим. Според лидера на социалистите министър-председателят е направил признание за пълна неспособност за решаване на проблемите в сектора, като е поканил европейски експерти в България да ръководят правосъдието. „Това е признание, че предложението на Захариева има само формален характер, а истинското намерение е да докараме експерти от чужбина да решават проблемите“, заключи Михаил Миков.