Миков: Гражданите искат достъпно и бързо правосъдие, а не театрална съдебна реформа

Миков: Гражданите искат достъпно и бързо правосъдие, а не театрална съдебна реформа

Левицата не подкрепи самоцелните конституционни промени, вдъхновени от внушения и оправдания

Промените в Конституцията са самоцелни, правят се под диктовката на едни или други групи, на прокурорски и съдийски фракции и няма да доведат до особен резултат. Това заяви в Народното събрание председателят на БСП Михаил Миков, след като ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ не подкрепи измененията на основния закон във връзка с предлаганата от управляващите съдебна реформа. Лидерът на социалистите припомни, че левицата е дала подкрепата си за стратегията за реформа в съдебната система в началото на годината, но още тогава е предупредила за характера на конституционните промени.

„Мнозинството избра друг път – пътят на компромиса с всичко и с всички. Пътят на компромиса, който да сглоби този внушителен брой гласове, но който по никакъв начин няма да подобри функционирането на системата на съдебната власт”, отбеляза Миков. „Ние не подкрепихме конституционните промени и поради постоянните внушения за т.нар. европейски или международни модели, за т.нар. препоръки на Венецианската комисия. В Германия министърът на правосъдието предлага висшите съдии за назначаване и никой не казва, че германската система е зависима от изпълнителната власт. В България постоянно местим квоти, избираме ги с две трети, а в гражданите продължава да стои усещането, че тази власт е зависима”, добави председателят на БСП.

Михаил Миков подчерта, че левицата ще продължи да бъде последователна в своето отношение към промените в съдебната система. „Ще бъдем последователни, защото гражданите искат друго. Не театрално представяне на промени в един или друг закон, та бил той и българската Конституция, не оправдаване с несъвършенството на законите. Гражданите на България искат да спре нееднаквото приложение на закона, което често може да се види в съдебните зали и съдебните решения. Гражданите на България искат да се облекчи достъпът до правосъдие, защото дясната политика го ограничава. Гражданите искат бързо правосъдие”, категоричен бе лидерът на социалистите.

Председателят на БСП прогнозира, че досегашните процеси в съдебната система ще продължават, въпреки приетата конституционна промяна. Миков предупреди, че без да се реализира взаимодействието между властите – законодателна, съдебна, изпълнителна – нищо няма да се получи в резултат на тържеството или недоволството на една или друга група в съдебната власт.

„Ние от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще продължаваме да стоим зад това, което искат гражданите, в законодателната си дейност, в парламентарния си контрол и в ясните си позиции на лява България”, заяви Михаил Миков.

Пълният текст на декларацията:

БСП не подкрепи днешните промени в Конституцията. Тези промени бяха замислени  предварително, още към 21 януари тази година, когато се обсъждаше в пленарна зала стратегия за продължаваща реформа на съдебната власт. Ние подкрепихме тази стратегия, водени от най-добри намерения за необходима реформа. Тогава ясно предупредихме, че самоцелните промени в Конституцията, които се правят много често под диктовката на едни или други групи, на едни или други прокурорски, съдийски фракции, няма да доведат до някакъв особен резултат. Мнозинството, което днес прие тези конституционни промени, избра другия път. Пътят на компромиса с всичко и с всички. Пътят на компромиса, който да сглоби този внушителен брой гласове, но който по никакъв начин няма да подобри функционирането на системата на съдебната власт.

На второ четене ние подкрепихме балансираното формиране на квотите на съдебната власт, но в същото време продължаваме да бъдем изключителни песимисти по отношение на разделянето на ВСС. Още веднъж ще заявя, че това ще води до капсулиране вътре в системата, затваряне и от обществените проблеми, затваряне и от проблемите, които гражданите всеки ден поставят пред нас в приемните, когато се срещаме с тях по избирателните райони.

Аз определено смятам, че атестат за това, което се случи  са и днешните абсурдни протести пред Съдебната палата. Когато тези, които трябва да правораздават излизат пред Съдебната палата,  за да протестират срещу законодателни решения, това е една ситуация, в която не може да има спокойствие и стабилност в съдебната система. Очевидно интересите не са се покрили с обещанията, сделките по повод на гласуването са отменили онова, което е обещавано на различни групи и групички вътре в системата на съдебната власт. Определено смятам, че и позицията, заявена в стратегията за продължаваща реформа и сега включена в доклада, грешно адресира проблема – дисфункцията на Конституцията. Не, уважаеми дами и господа, няма и нямаше дисфункция в Конституцията и това ще се докаже, когато видите, че и тези промени, приети с толкова голямо мнозинство, не дават необходимите резултати.

Дисфункция има в органите и персонажите. Едва ли министърът в оставка трябва да ми дава отговор, но как е възможно ВСС, ВКС и тази година да не изпълни конституционните си задължения – да представи своите годишни доклади до 31-ви април в Народното събрание.

Преди малко, преди заседанието, срещнах в кулоарите представляващата ВСС и други членове и попитах – Вие защо не изпълнявате конституционното си задължение? Дали сте цял орган или колегии, това няма значение, защо Вие тази година не внесохте доклада на ВСС за обсъждане в НС? Защо Вие, уважаема г-жо председател, не се поинтересувахте как не се спазва Конституцията и законът?

Защо новоизбраният през февруари председател на Върховния касационен съд, който иначе държи много емоционални речи за ролята на политиците и народните представители, не намери време да представи своя доклад пред Висшия съдебен съвет, а от там и в Народното събрание? Смятам, че това са  въпроси, които трябва да си задават всички народни представители и тези, които подкрепиха тези промени, и тези, които гласувахме против. Защото без изпълнение на Конституцията и законите всякакви промени в тях са безсмислени. Без ясно разбиране за върховенството на закона, като еднакво прилагане и изпълнение от тези, които са задължени, е невъзможно да има правова държава.

Уважаеми народни представители,

Отминава поредната законодателна промяна в основния закон, свързана с някакви надежди. Надежди, инспирирани от внушения, надежди, инспирирани от оправдания за несвършена работа. Знаете, че в България е прието, когато някой не си върши работата, да се оправдава с несъвършенствата на закона, в случая с несъвършенствата на Конституцията. Аз мисля, че след тази промяна, Народното събрание би трябвало много сериозно да обсъди къде е то в своите отговорности и в своя авторитет. Защото тук другото означава рискът всеки, който не си върши работата, всеки, който смята, че има начин да се оправдае с лошия закон, постоянно и постоянно да изсипва проблемите в НС, а то да препуска върху чуждите отговорности и да изсипва върху себе си отговорността на другите.

Ние гласувахме против, защото смятаме, че от това управлението на системата на съдебната власт, няма да бъде по-независимо. То ще бъде зависимо от вътрешните групи в съдебната власт, от групите, които ще се  затворят още повече за обществения надзор, който иначе като функция  е възложен на НС, чрез парламентарната квота. Много внимателно трябва да се помисли, когато НС излъчва следващия път представителите във ВСС, дали това не трябва да  бъдат хора, несвързани със съдебната власт, защото тя не може да съществува единствена и сама за себе си. Несвързани със съдебната власт, защото съдебната власт получава от данъкоплатците бюджет, за да функционира в името на данъкоплатците, а не на собственото си разбиране за самодостатъчност, което беше реализирано и в тези конституционни промени.

Уважаеми народни представители,

Смятам, че тепърва процесите ще продължават и тази конституционна промяна няма да може да ги спре. Без реализиране на онова здравословно взаимодействие между властите, между НС, като законодателна власт, ВСС, като представител на съдебната власт, Министерският съвет, където министърът също има своите функции в изпълнителната власт – нищо няма да се получи, нищо няма да се получи от тържеството или недоволството на една или друга група в съдебната власт.

Уважаеми народни представители,

Ние не подкрепихме и поради постоянните внушения за т.нар. европейски или международни модели, за т.нар. препоръки на Венецианската комисия. В Германия министърът на правосъдието предлага висшите съдии за назначаване и никой не казва, че немската система е зависима от изпълнителната власт. В България постоянно местим квоти, избираме ги с две трети, а в гражданите продължава да стои усещането, че тази власт е зависима.

Ние ще продължим да бъдем последователни, както бяхме и от 21 януари, при първото гласуване, при второто гласуване, където с ясни мотиви подкрепихме някои от направените промени, и днес, когато гласувахме против. Ще бъдем последователни, защото гражданите искат друго. Не театрално представяне на промени в един или друг закон, та бил той и българската Конституция, не оправдаване с несъвършенството на законите. Гражданите на България искат друго. Те искат да спре нееднаквото приложение на закона, което често може да се  види в съдебните зали и съдебни решения. Гражданите на България искат да се облекчи достъпът до правосъдие, защото дясната политика означава и по-малко достъп до правосъдие, включително и по въпросите за съдебните такси и разходите за квалифицирана юридическа помощ. Гражданите искат бързо правосъдие, защото то средностатистически е бързо, но и в някои определени казуси, които много ясно могат да се видят от работата на Инспектората, е бавно, заради персонажите, които ще пострадат от правосъдието. Гражданите искат  ясно кариерно развитие на магистратите, а и самите магистрати го искат по обективни критерии, разписани в закон и универсално прилагани от органите, които кадруват.

Ние  от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще продължаваме да стоим зад това, което искат гражданите в законодателната си дейност, в парламентарния си контрол и в ясните си позиции на лява България.



Този сайт използва бисквитки. Научете повече

Този сайт използва "бисквитки", за да улесни вашето сърфиране. „Бисквитките“ или „cookies” служат единствено за удобство и улеснение на потребителите. Приемането или отказването на тези „бисквитки“ може да бъде осъществено от Вас чрез настройките на Вашия браузъра. Това можете да направите в съответната точка от менюто му. Подробности можете да намерите в меню „Помощ”.

Затвори