Михаил Миков: БСП ще търси своя път без никакви комплекси

Михаил Миков: БСП ще търси своя път без никакви комплекси

Българската социалистическа партия, като най-старата партия у нас, защитавала най-истински интересите на българските граждани, ще обсъжда въпроса за това накъде върви без никакви комплекси. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков при откриването на политическа дискусия във Видин на тема „Перспективите пред левицата в Европа и България – предизвикателства, рискове и възможности“. Форумът е иницииран от Делегацията на българските социалисти в Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, Центъра за социално взаимодействие и Фондация „Солидарно общество“. Програмата му е фокусирана върху различни вътрешно и външнополитически теми, важни за България и за перспективите пред българската и европейската левица. В него като лектори участваха евродепутатите Илияна Йотова и Георги Пирински. Лидерът на левицата благодари за тяхното включване, както и за организацията на събитието, за която активно помогнаха младежи социалисти от цяла Северна България.

„Провеждането на такова мероприятие, а то е първото от цяла поредица, има за цел да предизвика една истинска дискусия между младите в БСП за смисъла от политиката, за това накъде върви партията, която да се проведе без никакви комплекси“, отбеляза Миков пред участниците в семинара.

„БСП е най-старата партия в България. Тя е и партията, която през своята 125-годишна история, е отстоявала най-истински интересите на хората. Затова смятам, че една такава дискусия ще бъде поредният принос за определяне на посоката на БСП в голямото семейство на европейската левица“, подчерта също председателят на Националния съвет на партията.

Коалирането с десните – грешка на левицата

Безработицата и доходите са сред най-често посочваните проблеми от привържениците на левицата в Европа отбеляза в своето изказване евродепутатът Илияна Йотова. По думите й друг въпрос, който поставят левите избиратели, е този за корупцията на политическия елит, прахосващ огромни средства, които биха могли да се изразходват за здравеопазване, образование, развитие…

Йотова обърна внимание на грешките, които допуска левицата в европейските държави в последните години. Една от тях, която традиционните й избиратели не прощават, се изразява в желанието на големите леви партии за участие в коалиционни управления с десни политически сили.

„В желанието си да се съхранят във властта, левите партии отстъпиха пред дясната политика, наричайки това политика на центъра. Оказа се обаче, че левият избирател не прощава такова поведение“, подчерта евродепутатът.

Илияна Йотова даде различни примери за европейски традиционни леви партии – в Холандия, Франция, Гърция – които са загубили подкрепата на своите гласоподаватели заради участия в коалиционни управления с десни сили.

Българският представител в ЕП очерта и други грешки на политици и партии от левицата. По думите й хората посочват техния страха от изразяване на мнения, страх от заемане на конкретни позиции, освен кооперацията с десните сили в името на участието във властта и реализацията на определени предизборни обещания. Тя отбеляза, че такива пропуски са довели до разцеплението на левицата в страни като Испания и Великобритания.

Йотова очерта важни промени, които могат да помогнат за преодоляване на проблемите, като необходимостта от подобряване на комуникацията с гражданите и начина, по който се формират посланията на левицата.

БСП трябва да говори за желанията на хората

„Има едно главно предизвикателство – да покажем, че БСП е партия, способна да говори за желанията на хората, но не по начина, по който досега беше управлявана политическата система. Много от понятията, които използваме, се плъзгат по съзнанието на хората, без да се задържат там, защото са се изчерпали от съдържание“, коментира на свой ред евродепутатът Георги Пирински. „Смисълът е да направим така, че идеите да се превърнат в материална сила, за да завладеят масите“, подчерта той.

В своя анализ по време на форума Пирински обърна внимание, че България се намира в една много трудна ситуация, като изтъкна още три ключови предизвикателства, свързани с нея. На първо място сред тях той посочи геополитическата обстановка, свързана със събитията в Украйна.

„Много мощно се натрапва тезата, че Русия е извършила агресия, че е завзела Крим, че не е уважила избора на Украйна и след като има такива заплахи от руска страна, трябва да се върви към засилено присъствие на НАТО“, отбеляза членът на Европейския парламент. Според Пирински обаче натискът на европейско равнище от страна на десни политици Русия да се представи като агресор, среща все по-сериозен отпор.

Системата на европейския ред за сигурност е разрушена в момента, смята Пирински. „До 2007 – 2008 г. съществуваше разбиране за възможността за сътрудничество между Европа и Русия, но постепенно в Русия се натрупа едно усещане, че целта е тя да се постави в положение, в което да бъде контролирана“, коментира евродепутатът.

В съгласие със своя колега от Европарламента, Георги Пирински посочи безработицата и бедността като друго водещо предизвикателство, на което по негово мнение трябва да отговори левицата в България и в Европа. „Днес много млади хора не могат да си намерят първо работно място в Европа“, констатира той. По думите му това е част от една обществената среда, в която хората отхвърлиха статуквото на неолибералния модел, среда, довела СИРИЗА на власт в Гърция и „Подемос“ в Испания на нейния праг.

Третото важно предизвикателство, на което трябва да се обърне внимание, според Георги Пирински, е свързано с информационните технологии, с информационното общество.