Миков отиде на място при бедстващите във Видинско

Миков отиде на място при бедстващите във Видинско

Председателят на парламента Михаил Миков в два поредни дни посети на място бедстващите села в общините Ружинци и Чупрене, които са най-тежко пострадали от наводненията през последната седмица. В сряда той бе в селата Горни Лом и Долни Лом в община Чупрене, а в четвъртък – в селата Плешивец и Гюргич, община Ружинци.

До кризисната ситуация се стигна, след като в района за по-малко от седмица са паднали около 170 литра на кв.м дъжд при месечна норма от 60 литра на кв.м. В резултат на това реките излязоха от коритата си и отсеноха мостове и пътища и наводниха десетки къщи.

Държавата ще се намеси и ще окаже помощ на пострадалите от наводненията, ангажира се Миков, след като се запозна с размера на щетите. След проведени разговори с министъра на социалната политика и труда Хасан Адемов и с други представители на изпълнителната власт, още в петък те изпратиха свои представители на място, за да решават конкретните проблеми на хората.

„Има редица формални предпоставки, които силно затрудняват обезщетяването и затова правителството и държавата ще се намесят с други средства за подпомагане. Социалното министерство ще осигури на най-нуждаещите се семейства неща от първа необходимост“, каза Михаил Миков.

В началото на следващата седмица кметовете на общините Чупрене и Ружинци ще подадат документи за отпускане на средства по програмите за временна заетост. По тези програми ще бъдат осигурени средства, с които спешно ще бъдат ангажирани  безработни, които да почистват речните корита и да възстановяват щетите от наводненията.

Късно вечерта в четвъртък председателят на парламента участва в заседанието на Областния кризисен щаб за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи.

„Всички служби, които имат някаква ангажираност, моля ви да отидете на терена. Има проблеми с пътищата, електричеството, качеството на водата, с всичко. Това е изпитание за държавата и всички трябва да се включим. Кметовете ще осигурят в общините помещения за служителите на службите и ако трябва ще се премине в режим на дежурства”, каза Михаил Миков пред членовете на щаба.

Със съдействието на парламентарния шеф още в първите часове на бедствието бяха осигурени 9 тона минерална вода за жителите на най-засегнатите села.