Михаил Миков: Синдикатите са на протест. Къде е БСП?

Михаил Миков: Синдикатите са на протест. Къде е БСП?

Самозатваряме се, не търсим естествените си съюзници – синдикатите, другите леви партии

Много хора ще заявят ясни позиции по отношение на водената от БСП политика, по отношение на перспективите. Такава прогноза направи Михаил Миков във връзка с предстоящото извънредно заседание на партийния конгрес, свикано по предложение на председателя на БСП Корнелия Нинова. Според Миков по-важният въпрос обаче е накъде върви България, какво се случва с българската икономика: „На първо място – какво се случва с хората на България, защото няма какво да се лъжем – демографската катастрофа, дълбоките неравенства в обществото, слагат една мрачна перспектива пред бъдещето на България“.

В интервю за „Денят започва” по БНТ Миков изрази мнение, че не е имало необходимост от свикване на извънредното заседание и обърна внимание, че дискусията, мотивите и аргументите за него са били представени превратно и г-жа Нинова отново е започнала да търси сред опонентите си враговете с партиен билет, приемайки като враждебно действие всеки мотив и аргумент, различен от нейния. 

Михаил Миков не пожела да коментира въпроса дали на предстоящото заседание на конгреса ще се иска свалянето на Нинова, но обърна внимание на друга важна тема – активността на БСП. „Тези дни синдикатите излизат на протест. Къде е БСП в защитата на тези права? Защо не участва активно? Защо се самозатваряме и самоограничаваме и не търсим естествените си съюзници – синдикатите, другите леви партии, а водим безсмислената дискусия кой е за коалиция с ГЕРБ? Този въпрос е доста несъстоятелен днес. ГЕРБ има своята коалиция, ние сме в опозиция“ подчерта той.

„В крайна сметка виждам сега в документите на конгреса се стига по-скоро до някои от разумните предложения като дневен ред. Защото е ясно, че алтернативният бюджет е една фикция – по Конституция само тези, които имат мнозинство, могат да правят бюджет, а става въпрос за експониране на политическа платформа. Такава платформа БСП има от първото заседание на този конгрес, когато г-жа Нинова беше избрана и тази платформа трябваше да се спазва. Много от залегналите в нея положения не влязоха в предизборната платформа на БСП. Сега се връщаме към онова, което беше прието на първото заседание“, посочи социалистът.

Според Миков неравенствата няма да се преодолеят наведнъж, но очевидно пътят е към едно по-справедливо данъчно облагане, което при наблюдавания икономически ръст ще осигури друго преразпределение и съотношение в обществото. В противен случай неравенствата ще продължат да тежат, да стигматизират големи социални групи, бедността ще расте, хората в риск от бедност ще се увеличават и респективно ще търсят пътя си и този на децата си другаде, не в България.

Пълният текст на интервюто:

- БСП свиква извънредно заседание на конгреса по предложение на лидера Корнелия Нинова. На Националния съвет тя срещна сериозен отпор в партията за извънредното свикване на най-висшия форум. Заговори се, че Нинова е почти бламирана от своите и проблемите в БСП отново излязоха на повърхността. Добро утро на Михаил Миков, бивш председател на столетницата. Добре дошъл. Този гръмотевичен пленум, в който на ръба мина първо дневният ред…

- Нямаше никаква извънредност да се свиква извънредно заседание. И двете теми са известни от месеци, да не кажа от години. Така че, това срещна сериозна аргументация от много членове на НС, още по-голяма изнервеност се получи на другия ден, когато г-жа Нинова съвсем превратно представи дискусията, мотивите, аргументите и отново започна да търси сред опонентите си враговете с партиен билет. Такива които искат да я свалят, други, които били за коалиция с ГЕРБ, трети, четвърти… Тоест, всеки мотив, всеки аргумент, различен от нейния, тя го приема като враждебно действие. В крайна сметка виждам сега в документите на конгреса се стига по-скоро до някои от разумните предложения като дневен ред. Защото е ясно, че алтернативният бюджет е една фикция – по Конституция само тези, които имат мнозинство, могат да правят бюджет, а става въпрос за експониране на политическа платформа. Такава платформа БСП има от първото заседание на този конгрес, когато г-жа Нинова беше избрана и тази платформа трябваше да се спазва. Много от залегналите в нея положения не влязоха в предизборната платформа на БСП, сега се връщаме към онова, което беше прието на първото заседание.

- Ще поиска ли някой на това заседание свалянето на Корнелия Нинова?

- Свалянето на една дама е сложен въпрос, така че не бих могъл да коментирам. По-скоро на това заседание много хора ще заявят ясни позиции по отношение на водената от БСП политика, по отношение на перспективите. Но има един по-важен въпрос – накъде върви България, какво се случва с икономиката. Но на първо място – какво се случва с хората на България, защото няма какво да се лъжем – демографската катастрофа, дълбоките неравенства в обществото, слагат една мрачна перспектива пред бъдещето на България.

- Те ще бъдат ли преодолени с премахването на единната данъчна ставка, както БСП предлага и вкарването на скала на облагането на доходите?

- Нищо няма да се преодолее наведнаж, но очевидно това е пътят – едно по-справедливо данъчно облагане, което при наблюдавания икономически ръст ще прави друго преразпределение и друго съотношение. Иначе неравенствата ще продължат да тежат, да стигматизират големи социални групи, бедността да расте, хората в риск от бедност да растат и респективно да търсят пътя си и на децата им пътят да е в друго място, не в България.

- Кирил Ананиев, който е правил бюджетите и при Сергей Станишев, и при Орешарски, сметна, че това ще доведе до над 1,5 млрд. по-малко приходи в хазната само заради укриването на доходите, които биха били засегнати.

- Такова признание за безсилието на данъчнана система мисля, че силно се разминава с посланията на правителството за събираемост, за ефективност на данъчната администрация. Винаги фискалистите, които бранят приходите в бюджета, се опитват, когато има законодателни промени за промяна на данъчната политика, да защитят по-лесното събиране на данъци. Само че те трябва да са наясно, че утре няма да има от кого да събират данъци, защото младите, работещите, квалифицираните няма да плащат данъци в България, ще отидат да плащат данъци там, където данъчната тежест е по-справедливо разпределена в обществото.

Друга тема е активността на БСП. Тези дни синдикатите излизат на протест. Къде е БСП в защитата на тези права? Защо не участва активно? Защо се самозатваряме и самоограничаваме и не търсим естествените си съюзници – синдикатите, другите леви партии, а водим безсмислената дискусия кой е за коалиция с ГЕРБ? Този въпрос е доста несъстоятелен днес. ГЕРБ има своята коалиция, ние сме в опозиция.

- Каква опозиция обаче е БСП днес?

- Парламентарната група, защото когато говорим за БСП, основната функция на опозиция е на Парламентарната група. Тя търси пътя си. Ето, говорим за прогресивното данъчно облагане и възниква простият въпрос защо още не е внесен закон за облагане на доходите на физическите лица, след като тези дни това се дискутира в парламента. Или сега ще го дискутираме на конгреса, ще препотвърдим решението отпреди 2 г. за прогресивно данъчно облагане, а за догодина евентуално ще внесем законопроект?

Темпото мисля, че е незадоволително. Парламентарната група търси пътя си по отношение на законодателната инициатива. Всички тези неща, които звучат като аргументи, би трябвало да имат своята реализицая и да са тема на дискусия в Народнота събрание, а не предимно в медиите и може би някога в Народното събрание.

- Законът за борба с корупцията обаче е внесен. Вие, като юрист, как го оценявате?

- В предишното Народното събрание ние имахме ясна позиция по този въпрос – искам да припомня, защото много често се забравя, има къса памет в публичната дискусия. Тогава ние имахме ясна позиция – че самоцелните законодателни промени за отчитане пред Брюксел няма да доведат до качествена промяна при решаването на проблема с корупцията. Капацитетът в България е един, дайте да се опитаме да изстискаме максимално от всички тези органи, които създадохме все за борба с корупцията – ДАНС, комисията за конфликт на интереси, Боркор. Сега внасянето на такъв законопроект легитимира това усилие на управляващите от предния парламент. Защото и тогава беше внасян такъв законопроект и той не получи одобрение. Дискусията сега се прехвълпя по едни въпроси, които не са от такова голямо значение – кой ще слага ръководството. Ясно е, че разследващи функции този орган сам по себе си не може да има, защото прокуратурата в България ръководи разследването, независимо дали го провеждат агентите на ДАНС или някакви други събиращи фактите разследващи. Така че тези два въпроса, които се експонираха като основна разлика, нямат толкова голямо значение.

Голямо значение има как с този капацитет в България се постигат резултати в борбата с корупцията. Защото никой не отрича, че корупцията е тежък проблем. И малко е смешно, слушам някои народни представители от БСП отскоро в Народното събрание, за тях всичко е за първи път. Но има и такива, които знаят, че не всичко е за първи път. Те са наясно, че големият прелом в борбата с корупцията ще бъде, когато тези съществуващи структури се напрегнат и започнат да постигат резултати.

- Еднолично ли се управлява БСП?

- Има достатъчно индикации за това. Ако щете въпросът по отношение на конгреса, разбунил пленума. Виждате сега, че говорим много как слушаме партията, но съм сигурен, че от тези 100 000 души твърде малко са запознати с документите на този конгрес, който е след няколко дни. Делегатите няма да имат възможността да минат през партийните организации и да представят пред тях документите за конгреса. Ето едно доказателство в тази посока.

Иначе много говорим, че слушаме, че чуваме, че има един лош Национален съвет, едни лоши политици и обратното – ръководството е в тясна комуникация с абстрактната членска маса. Това е форма на заобикаляне на колективното ръководство, която, няма защо да се учудваме, че поражда такъв тип напрежение, като на последното заседание на Националния съвет.

- А вярно ли е, че тези законопроекти, например за борба с корупцията, са писани някъде извън сградата на „Позитано” 20?

- Аз не знам това и това няма особено значение. Въпросът е какъв е капацитетът за законодателна дейност, защото за всички е ясно, че парламентът – и мнозинството, и опозицията, днес имат една по-ниска законодателна инициативност. Преобладават скандалите, преобладават политическите сблъсъци, а в крайна сметка във всички демократични страни парламентът е преди всичко законодателен орган.

Когато констатираш проблем, ти трябва да имаш знанието, културата и волята да го преведеш на законодателен език и да реагираш със съответен законопроект. Като погледнете дейността на Народното събрание, то е по-малко законодателно, много повече дискусия. Иначе дискусията има място в Народното събрание, но основната му функция, това, което няма как да се случи другаде, е законодателната дейност, а то несъмнено  е в дълг.

- Скандалът в Хасково беше ли необходим?

- Една опозиция трябва да изважда сканладните факти около управлението, но начинът, по който се случи този сблъсък, който доведе до взаимно изливане на кофи от едната и от другата страна, не дава добър тон, той по-скоро разделя, противопоставя излишно и замита други проблеми.

Защо няма такъв скандал и такава разправия по големия въпрос за демографската катастрофа? България загива! Аз бих искал по този въпрос  да видя не само констатации, а това, което предлагат политическите сили като законодателни решения, включително и в бюджета.

Още президентът Плевнелиев беше обещал, че ще направи Консултативен съвет по национална сигурност по тази тема. Оттогава мина една година, има нов президент. Тази тема мина някак си извън институциите, извън интереса на политиците, най-вече по отношение на решенията и тук опозицията трябва да бъде особено активна. Така че много често има теми, по които има скандали, а те затварят действителните обществени проблеми на умираща България.

- А темата за нови самолети?

- Аз съм заявявал и на Национален съвет – не отива на БСП да се прави на милитаристична партия. 2% от БВП имаше ясна позиция още в началото на май при президента. Днес големият проблем, който трябва да се постави пред обществото, е как оскъдният бюджет да се разпредели така, че да даде бъдеще, живот и път на България. А ние водим спор – Грипен ли, фантом ли, кой какви аероплани да купи. И в тази дискусия не е мястото на БСП. Не само исторически, а и актуално – БСП не може да бъде милитаристичната партия на България.

- Позицията, включително и на някои ваши колеги, е че в момента има други приоритети и за самолетите трябва да се мисли в бъдеще?

- Това е вярната позиция.



Този сайт използва бисквитки. Научете повече

Този сайт използва "бисквитки", за да улесни вашето сърфиране. „Бисквитките“ или „cookies” служат единствено за удобство и улеснение на потребителите. Приемането или отказването на тези „бисквитки“ може да бъде осъществено от Вас чрез настройките на Вашия браузъра. Това можете да направите в съответната точка от менюто му. Подробности можете да намерите в меню „Помощ”.

Затвори