Миков: През 2015 г. доказахме, че сме единствената, истинската – лявата опозиция на България

Миков: През 2015 г. доказахме, че сме единствената, истинската – лявата опозиция на България

“2015-та бе трудна година. Година, в която БСП все по-последователно и упорито търси своята автентичност, налага образа си на представител на интересите на по-голямата част от българските граждани, поставя най-остро въпросите като истинска опозиция на днешното дясно управление”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в интервю за Агенция “Фокус”. Лидерът на социалистите отбеляза, че БСП е успяла да се доближим до онова, което очакват българите като автентично представителство на лява партия: “Ще продължим да настояваме за едно по-справедливо данъчно облагане – прогресивното, за специални мерки в областта на демографията. Ще търсим нови законодатели решения свързани с условията за провеждане на бизнес у нас”, категоричен бе Миков.

“Ние сме единствената истинска последователна опозиция, партия и коалиция, която не измени с нищо през тази една година, независимо от големите изкушения, включително и поканата за участие във властта. Смятам, че избирателите ни все по-добре оценяват и разбират, че БСП е истинската партия, истинската опозиция, предлагаща друга политика, различна от днешната дясна политика”, подчерта лидерът на левицата.

Михаил Миков изрази мнение, че всяка политическа партия в парламента, която претендира да е част от опозиционното пространство е длъжна да участва във вотове на недоверие, разкриващи проблемите, които голяма част от българските граждани усещат в ежедневието си. По думите му вотът на недоверие, който социалистите ще поискат през януари, не е знак към управляващите, а към хората за очертаване на провалите в отделни сектори на управление.

“Готвим Конгрес, който е част от мерките, които трябва да направят БСП по-силна, по-достоверна в реализацията на лявото представителство, респективно в представителството на интересите на голямата част от българските граждани”, каза още председателят на БСП. “Искаме Конгресът да даде нова перспектива на България, да даде надежда на гражданите в тази безпътица, до която я доведе дясното управление”, добави лидерът на социалистите.

Миков заяви, че през 2016 г. БСП още по-упорито ще налага мерките за политическо и организационно укрепване. По думите му става въпрос за политическо изчистване на образа, защитаване на интересите на голямата част от българските граждани и организационно укрепване, което да постави на първо място решенията на органите, а не егоистичните разбирания за политиката на един или друг представител на БСП.

Предлагаме на Вашето внимание цялото интервю:

Фокус: Г-н Миков, каква беше изминалата година за БСП?

Михаил Миков: Трудна година. Година, в която БСП все по-последователно и упорито търси своята автентичност, налага образа си на представители на интересите на по-голямата част от българските граждани, поставя най-остро въпросите като истинска опозиция на днешното дясно управление. С няколко думи това беше трудна, но и година, в която успяваме да се доближим до онова, което очакват българите като автентично представителство на лява партия.

Фокус: Какво успяхте да постигнете и какво не, коя от идеите и позициите ще доразвиете през идната година?

Михаил Миков: Не успяхме да постигнем много от това, което искаме, но успяхме да докажем, че сме единствената и истинската опозиция – лявата опозиция на България. Ще продължим да настояваме за едно по-справедливо данъчно облагане – прогресивното данъчно облагане, за специални мерки в областта на демографията. Знак от страната и правителството, че България има нужда от друга демографска политика, включително за мерките с младите. Ще търсим нови законодатели решения свързани с условията за провеждане на бизнес у нас. Днес само едрите корпорации, близки до правителството могат да реализират бизнес резултати. Не успяхме да се представим добре на местните избори. Това наше признание беше като че ли единствено след всички други партии, които отчетоха крупни постижения. Самите избори дадоха един друг сигнал, че в неполитическа среда, политическото представителство трудно може да се реализира и трудно може да има доверие от гражданите в избраните. Веднага след изборите започнаха и протестите. Политическата нестабилност ще се пренесе в новата година, въпреки че ГЕРБ спечели убедително местните избори, което показва, че когато няма истински избори, резултатът няма няма значение.

Фокус: Оправда ли доверието на своите избиратели парламентарната група на „БСП лява България” през 2015 г.?

Михаил Миков: Едва ли, очакванията са винаги повече, от това, което е свършено. Ако се върна към казаното преди малко, че ние сме единствената истинска последователна опозиция, партия и коалиция, която не измени с нищо през тази една година, независимо от големите изкушения включително и поканата за участие във властта. Смятам, че избирателите ни все по-добре оценяват и разбират, че БСП е истинската партия, истинската опозиция, предлагаща друга политика, различна от днешната дясна политика.

Фокус: „Априлски” или „Юлски” пленум готвите?

Михаил Миков: Готвим априлски Конгрес – част от мерките, които трябва да направят БСП по-силна, по-достоверна в реализацията на лявото представителство, респективно в представителството на интересите на голямата част от българските граждани. Политическите аналогии, извадени от контекста на времето, в което се случват не винаги са най-удачните. Искаме да подготвим Конгреса, който да даде нова перспектива на България, да даде надежда на гражданите в тази безпътица, до която я доведе дясното управление.

Фокус: Ще има ли изненади за избирателите и членовете на партията през 2016 г.?

Михаил Миков: Политиката като цяло е изненада, въпросът е доколко си подготвен да я приемеш. Смятам, че БСП е единствената партия, която не само в тези 25 години, но във всичките 125 години, които ще отбележим през 2016 г., е успяла да приеме изненадите и предизвикателствата, да представлява интересите на българския народ.

Фокус: Каква посока ще поеме БСП през 2016 г.?

Михаил Миков: Още по-упорито да налага мерките, които предписваме за политическо и организационно укрепване, политическо изчистване на образа, защитаване на интересите на голямата част от българските граждани и организационно укрепване, което да постави на първо място решенията на органите, а не егоистичните разбирания за политиката на един или друг представител на БСП.

Фокус: Ще доведат ли до изборна победа на президентските избори отчетите и изборите в партията?

Михаил Миков: Сами по себе си – не. Те са част от мерките, които трябва да направят България по-силна, по-успешна, да върнат доверие във възможността кандидатите на БСП наистина да представляват интересите на тези, които гласуват за тях, а не някакви други договорки с други политически сили, с бизнес обекти или някакви външни влияния.

Фокус: Около каква кандидатура за президент ще се обедини БСП за предстоящите президентски избори?

Михаил Миков: Рано е да се коментира този въпрос. Тепърва политическите процеси ще се развиват. Включително във финала на 2015 година виждаме каква динамика и каква сгъстеност има на политическите процеси. В началото на следващата година ще трябва да седнем и да огледаме внимателно политическата обстановка, за да стигнем до излъчването на кандидати за участие в президентските избори. Най-големият въпрос, на който трябва да отговорим е как и с тези избори БСП ще продължи да възстановява доверие, ще продължи да убеждава хората, че това е истинската партия.

Фокус: Ще приемете ли да бъдете кандидатът на левицата?

Михаил Миков: Рано е да се коментира този въпрос, когато му дойде времето, тогава ще отговарям и на него.

Фокус: Ще се отвори ли БСП към по-младите и какво пречи на лявото в България да е модерно, както в Европа?

Михаил Миков: Лявото е модерно и в България и в Европа, но не може да постигне резултат в политическото представителство. Все повече млади хора избират лявото, но не приемат някои от подходите, които в политиката превръщат народните представители, избраните кметове, съветници като представители на тесен кръг от партията, а не на интересите на левицата в България. Това трябва да се преодолява. Връщане на доверието – тогава и младите хора ще дойдат в Социалистическата партия, тогава ще я подкрепят и ще застанат зад идеите й, когато те се артикулират и когато те се поставят от хора, на които младите имат доверие. Това е рецептата, без тя да е универсална. В крайна сметка всичко зависи на отделните равнища от активистите на партията, как те умеят да работят с младите хора, какви възможности им дават, какви доказателства дават за искреността на лявата политика.

Фокус: Защо все по-често употребявате фразата, че страната се нуждае от по-справедливо управление?

Михаил Миков: Българските граждани са изморени от несправедливост, защото дясното управление не е справедливо. Натрупването в едни ограничени 5-6 %, разкъсва социалната тъкан на обществото. Мнозинството български граждани живеят сякаш в друга България. Част от това са и регионалните диспропорции между няколко големи града и останалата част от България. Това трябва да се промени и справедливостта е основен компонент на едно по-стабилно общество. Не можем да говорим за политическа стабилност, когато има социална нестабилност и то свързана с неравенството от доходите, неравенствата в достъпа да образование, в достъпа до здравеопазване, в житейската перспектива, което убива надеждите и кара все повече млади хора да поглеждат към Терминал 2.

Фокус: Как си представяте, че ще изглежда промяната?

Михаил Миков: Промяната е свързана с осъзнаване на тежките проблеми пред България, пред изработване на решения за тях и подкрепа на тези решения от много голям кръг политически партии, но на първо място възмутените граждани трябва да я поискат – гласно, високо, чрез активно участие в политическа дейност и в избори.

Фокус: Какъв знак искате да дадете на управляващите с вота на недоверие и ще покаже ли зъби опозицията?

Михаил Миков: Това не е знак към управляващите, а към хората за очертаване на провалите в отделни сектори на управление. Това е вотът на недоверие и той е заявяване на висок глас не само проблемите, но и на алтернативните решения за тяхното преодоляване. Всяка опозиция и всяка политическа партия в парламента, която претендира да е част от опозиционното пространство е длъжна да участва във вотове на недоверие, с които се разкриват проблеми и които голяма част от българските граждани усещат в ежедневието си.

Фокус: Можеха ли през изминалата година българските политици да докажат, че политиката не е само борба за кокъла?

Михаил Миков: Можеха, но не го направиха. И оттам идва голямото недоверие. Голямото недоверие в представителната демокрация, което поражда крайности и популистки настроения, за нейното отменяне, без да си даваме сметка, че така най-лесно корпорациите и едрият капитал могат да реализират своите интереси. Когато се свиват възможностите на представителната демокрация, когато Конституцията практически се денонсира, защото има гласове и за промени в нея, за отмяна на ВНС – това не е нищо повече от поредното популистко заиграване с натрупаното недоверие в днешните политици и институции.

Източник: Агенция “Фокус”



Този сайт използва бисквитки. Научете повече

Този сайт използва "бисквитки", за да улесни вашето сърфиране. „Бисквитките“ или „cookies” служат единствено за удобство и улеснение на потребителите. Приемането или отказването на тези „бисквитки“ може да бъде осъществено от Вас чрез настройките на Вашия браузъра. Това можете да направите в съответната точка от менюто му. Подробности можете да намерите в меню „Помощ”.

Затвори