Миков: Надеждите на българите за промяна бяха излъгани

Миков: Надеждите на българите за промяна бяха излъгани

„За една година от надеждата на българите за положителна промяна се роди ни повече, ни по-малко една банална претенция на управляващото мнозинство за честност, прозрачност, воля за реформи и икономически подем. Доматите пред Народното събрание тази сутрин са едно от доказателствата за това“. Това се казва в декларация на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, представена в пленарна зала от председателя на БСП Михаил Миков.

„Какво ни обеща управлението преди година? Обещаха, че ще бъдат честни с тези, които са гласували за партиите от управляващата коалиция. Днес принципите и основанията на тази коалиция продължават да бъдат неясни за никого или почти за никого. Защото участниците в това мнозинство са различни през всяка сесия, различни са в началото, средата и края на сесията“, заяви лидерът на левицата. Той подчерта, че от обещанието за пенсионна реформа се е стигнало само до увеличаване на възрастта за пенсия; от обещанието за здравна реформа – разделянето на заболяванията на социално значими и незначими; с обещанието за реформа в образованието – задълбочаване на разделението в обществото и отнемането на средства от държавните училища, за да се дадат на частните.

„Беше обещана реформа в енергетиката. Тя се изрази в увеличение на цените на електроенергията – за бизнеса повече, за гражданите по-малко, но на всекиго по нещо“, заяви Миков и подчерта, че темата за горивата ще бъде внимателно следена от левицата. Председателят на БСП подчерта, че приказките за съдебна реформа са се свели до подмяната на лицата във ВСС.

„Щедри на обещания, управляващите запазиха и необяснимо мълчание по много важни за България въпроси, по които ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и в тази сесия ще продължим да настояваме за отговорите на правителството и за отговорите на политиците от мнозинството“, категоричен бе Миков. Той подчерта, че такива въпроси ще бъдат санкциите срещу Русия и ефектите върху България, етническото напрежение, бежанците и демографската криза.

В местните избори е важна политиката. Ще отстояваме левите приоритети

По повод предстоящите избори Миков заяви, че за БСП те не са боксов мач. „Ние смятаме, че и в местните избори политиката е важна и ще продължим, колкото и да е трудно, да отстояваме политическите приоритети на левите стандарти в местната власт“, отбеляза председателят на Националния съвет на БСП.

Михаил Миков подчерта, че на тези избори гражданите ще могат да преценят не само за кого да гласуват в своята община, а за каква политика в България да гласуват, за да имат бъдеще техните деца.

 

Пълният текст на декларацията:

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

В началото сме на четвъртата сесия. Има и един знак тази сутрин, който показва отношението към Народното събрание, което то успя да събере само за година – бяхме посрещнати от домати тук, пред Народното събрание. Това е израз на отношение към Събранието, което материализира излъгана надежда на българите за положителна промяна, за повече справедливост и съпричастност. Една година е достатъчно време, за да си дадем равносметка за изминалия период. И, ако сме честни, няма как да не си кажем, че тази равносметка днес не изглежда никак радостна за България. Защото от надеждата на избирателя се роди ни повече, ни по-малко една банална претенция на управляващото мнозинство за честност, прозрачност, воля за реформи и икономически подем. Днес тази претенция, уважаеми дами и господа от мнозинството, освен банална, всеки ден се опровергава от действителността, в която живеем и доматите пред Народното събрание  тази сутрин са едно от доказателствата за това.

Какво ни обеща управлението преди година? Обещаха, че ще бъдат честни с тези, които са гласували за партиите от управляващата коалиция. Днес принципите и основанията на тази коалиция продължават да бъдат неясни за никого или почти за никого. Защото участниците в това мнозинство са различни през всяка сесия – различни са в началото, средата и края на сесията. Тази есен сигурно ще продължи да бъде така. Това не може да издига авторитета на Народното събрание.

Обещаната реформа на пенсионната система се сведе до простичкото увеличение на възрастта – 67 години за мъжете, 65 години за жените. Това видимо не съответства на ситуацията с продължителността на живота у нас, с достъпа до здравеопазване в България.

От обещаната реформа в здравеопазването, тя слава Богу още не е завършила, гражданите получиха разделяне на две – такива, чиито заболявания са социално значими и за които държавата ще полага някакви усилия и такива, които ще плащат осигуровките си, а после ще доплащат допълнителни, защото техните заболявания са социално незначими.  Продължава дискусията по законите в здравеопазването и ние последователно ще се противопоставим тази сесия на идеите за приватизация така, както го направихме по отношение на пощите и железниците, които бяха предложени за приватизация от правителството.

Обещаната реформа в образованието. Слава Богу, че тя още не е завършила. И тук ние категорично ще отстояваме позицията си от предишната сесия, че не може оскъдният ресурс за обществено образование да се пренасочва към частните училища. Това ще води до все по-големи неравенства, до все по-голямо ограничаване на достъпа до образование, а от там и до социално изключване, което се превръща в основен проблем на нашето общество.

За една година правителството неглижира демографската криза и за това в края на миналата сесия ние категорично поставихме въпроса за необходимите мерки. Очакваме с нетърпение ангажимента на министър Калфин да бъде изпълнен  и този месец тук да се гледа стратегията за борба с демографската криза на правителството, а в края на ноември да гледаме средносрочните и дългосрочните мерки за борба с демографската криза. Защото това е най-тежкият проблем, който дори в краткосрочен план крие огромни заплахи за нормалното функциониране на страната и за нормалното бъдеще на България.

Уважаеми народни представители,

Беше обещана реформа в енергетиката. Тя се изрази в увеличение на цените на електроенергията – за бизнеса повече, за гражданите по-малко, но на всекиго по нещо. Много се шуми напоследък по темата за горивата. Много интересно, че за пореден път правителството прехвърля отговорности за необходимите действия върху някакви фактори, които са извън България – началници, европейски или световни, които трябва да доведат до едно по-справедливо формиране на печалбата от картелите в българската икономика, на българския пазар. И ако в предишната сесия БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ постигна резултат по отношение на свръхпечалбите и натиска върху българските производители от търговските вериги, то през тази сесия ще бъдем изключително настойчиви по тази тема. Как в България чрез доминиращо положение на пазара се постигат свръх печалби на гърба на най-бедния гражданин на Европейския съюз.

Уважаеми народни представители,

Бе обещана съдебна реформа. Слава Богу и тя не е приключила. Започнала мажорно и все по-водевилно развиваща се към своя финал. Защото не може да бъде реформа подмяната на лицата във ВВС и това да доведе до повече справедливост в наказателния, гражданския процес, до повече скорост на правораздаването, до повече усещане на българските граждани, че българският съд, с гарантирана независимост, съди в полза на обикновения гражданин, а не на този, който има повече пари.

Уважаеми народни представители,

Щедри на обещания, управляващите запазиха и необяснимо мълчание по много важни за България въпроси, по които ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и в тази сесия ще продължим да настояваме за отговорите на правителството и за отговорите на политиците от мнозинството. Санкциите срещу Русия и ефектите за българската икономиката, компенсациите на България, на българските граждани, на българската държава от икономическите последиците, свързани със санкциите срещу Русия. Мълчанието по етническото напрежение. Мълчанието по демографската криза, за което споменах. Мълчанието по онези ангажименти, които президентът е поел – 2% от БВП да отива за отбрана от бюджета. Ние категорично ще продължим да отстояваме друга позиция, че в най-бедната страна на ЕС не бива да има увеличение на военните бюджети, преди да са решени проблемите на образованието и здравеопазването.

Цяло лято имаше мълчание по въпроса за бежанците, въпреки че ние настоявахме и за извънредно заседание на Народното събрание. И днес България понася много тежки репутационни последици от това мълчание на правителството и отговорните министри, ръководители и министър-председателя. Последици, които не само това Събрание и не само това правителство ще носи. Защото, ако отворите европейската преса, ще видите, че това, което се случи в Австрия и неговото свързване с България, нанася много тежки морални последици на авторитета на България като страна член на ЕС и като страна член, която претендира да стане пълноправен член на Шенген.

Уважаеми народни представители,

В края на следващия месец предстоят избори. За нас изборите не са боксов мач. Ние знаем, че много политически партии предпочитат спортните сравнения, особено на спортовете, в които има повече кръв. Това докара българските граждани до там да имат недоверие не само в централната, но и в местната власт. Защото в изборите има все по-малко политика и все повече мускули и атракция.

Уважаеми народни представители,

Ние смятаме, че и в местните избори политиката е важна и ще продължим, колкото и да е трудно, да отстояваме политическите приоритети на левите стандарти в местната власт.

И накрая, сигурно много може да се говори – какво беше казано, какво беше направено, какво не беше казано, но беше направено, като въпроса с външния дълг от 16 млрд. Но  на тези избори гражданите ще могат да преценят не само за кого да гласуват в своята община, а за каква политика в България да гласуват, за да имат бъдеще техните деца.



Този сайт използва бисквитки. Научете повече

Този сайт използва "бисквитки", за да улесни вашето сърфиране. „Бисквитките“ или „cookies” служат единствено за удобство и улеснение на потребителите. Приемането или отказването на тези „бисквитки“ може да бъде осъществено от Вас чрез настройките на Вашия браузъра. Това можете да направите в съответната точка от менюто му. Подробности можете да намерите в меню „Помощ”.

Затвори