Михаил Миков: Демографска политика с десни мерки не може да се прави

Михаил Миков: Демографска политика с десни мерки не може да се прави

Българите намаляват и застаряват. Това е заплаха за държавността и демокрацията в България

Българите намаляват и застаряват, а демографска политика не може да се прави с десни мерки. Това заяви в Народното събрание лидерът на левицата Михаил Миков в декларация от името на Парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Той отбеляза, че от преодоляването на демографската криза зависи бъдещето на България. По думите му обаче след повече от година управление на десницата и два рестриктивни бюджета, ситуацията е много тежка и обезпокоителна.

„Тежките демографски проблеми са резултат от неизпълнение на основните конституционни функции на държавата по гарантиране на социалната сигурност и намаляване на социалните неравенства. При вашето дясно управление държавата абдикира от своите задължения и сега е свила преразпределителната си дейност до нива от около 37-38%, когато средно в ЕС това равнище е 10%-12% повече”, обърна се към управляващите председателят на БСП. „В условията на криза ограничението на преразпределителната функция на държавата води единствено до повече бедност и неравенства, до социално изключване, но не решава нито един проблем. Защото демографската криза е достигнала равнище, при което тя вече се превръща в заплаха за държавността и демократичния ред в България. И тази заплаха става все по-осезаема, когато правителство и управляващо мнозинство бездействат”, предупреди Миков.

Лидерът на левицата попита къде е обосновката за мерките за справяне с демографската криза в приетия бюджет за 2016 г. „Точно обратното – това е бюджет на стабилността на финансите и на крайна нестабилност на демографската перспектива пред България. Ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ заявяваме категорично, че единственият социален коректив на това правителство е интересът на милиони българи, които искат друго бъдеще за България. И всички партии, които наричат себе си национално отговорни, трябва да се включат в спешни мерки за преодоляване на демографската катастрофа”, подчерта Михаил Миков.

„Ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ имаме и предлагаме такива мерки. Предложихме ги и при приемането на бюджета. Те бяха лековато отхвърлени от мнозинството. Оттук насетне ще продължим, защото това е интересът на България и на милионите български граждани, които искат да имат бъдеще тук”, заяви Миков.

Пълният текст на декларацията:

УВАЖАЕМА Г-ЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДА МИНИСТРИ,
УВАЖАЕМИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

При откриването на тази сесия, от нашата парламентарна група се обърнахме към парламента с декларация, с която искахме да привлечем вниманието на всички народни представители – и на управляващите, и на онези, които за пред хората не са част от коалицията, но участват в управлението и го подкрепят, когато е нужно, а и на опозиционните партии, към един проблем, от чието преодоляване зависи бъдещето на България. Става въпрос за демографската криза – за скоростта, с която българската нация се топи, за все по-отчетливата загуба на способност на нацията ни да се само възпроизвежда с онези темпове, които да дадат перспектива за бъдещето на страната, по-дълга от няколко десетилетия. В края на годината, след повече от година управление на десницата и два рестриктивни бюджета с няколко актуализации, ситуацията е много тежка и обезпокоителна. Защото демографската политика не може да се прави с десни мерки.

Днес българите намаляват

В последните години България годишно намалява с около 40 хиляди души. Всяка година изчезва един град като Кюстендил. С тези темпове България намалява със 110 човека на ден и с 4,6 човека на час. Ако това не бъде променено, след десет години населението на страната ще се стопи до 6,6 млн. души. Замразени са социалните плащания, защото при раждането на първо дете и тази година беше замразен размерът на плащането. Увеличиха се плащанията за трето дете – минимално, но кой млад човек ще тръгне да очертава такава перспектива пред себе си при тези ниски доходи.

Днес българите застаряват

България е една от държавите с най-ниска раждаемост между държавите членки на ЕС. През 2014 г. коефициентът на раждаемост е бил 9.4 ‰ при средно 10.4 ‰ за ЕС. И няма как да е иначе, щом държавата не провежда никаква политика за стимулиране на раждаемостта. България е с най-висока смъртност измежду всички държави-членки в ЕС. През 2014 г., коефициентът на смъртност е 15.1 ‰, което с четири промила по-високо от средното за ЕС равнище. У нас, над 8 на всеки 1 000 живородени деца не навършват 1 година. Това е близо два пъти по-високо в сравнение със средното за ЕС равнище. Няма как да е иначе в държава, в която има крайно пазарна политика в здравеопазването. Продължават миграционни процеси на младежи до 30 г. И допълнително засилват тенденцията за стареене на нацията. Защото гордостта от ниските данъци и ниските доходи убива перспективата за развитие пред квалифицираните младежи на България, защото отвореният Европейски съюз им дава много повече възможности за доходи и за нормален живот – на тях, на семействата, на децата им. Така е застрашено и икономическото развитие на България.

Все по-малко българи имат достъп до здравеопазване, защото вие, от управляващата десница провеждате една абсурдна от гледна точка на човешките права и съвременни стандарти реформа, според която хората в България вече се делят на социално значими и социално незначими. Имаш ли пари, получаваш лечение. Нямаш ли – чакаш. Трайно изолирани от системата на здравеопазването са всички, които по една или друга причина имат задължения. Достъп до лечение имат все по-малко хора, но бюджетът за здраве, който за двадесетина години се увеличи с 1 000%, остава същият – над 4 млрд. лв. годишно.

Няма повод за гордост, че бюджетът за здраве не е намален, след като хората, в чиято полза ще се разходва той, са значително по-малко, стотици хиляди по-малко, отколкото досега. Бюджетът за следващата година възпроизведе мрачното статукво: малкото богати осигуряват своето здраве, а играчите в процедурите за обществени поръчки са осигурени. Но всичко това става на гърба и за сметка на милиони български граждани. Оттам идват и високите нива на смъртност, с които България е злощастен първенец в Европа.

Българите не получават нужното образование

През тази година над 13 000 българчета на тръгнаха в първи клас, защото са извън България. Още няколко десетки хиляди ученици не могат да продължат началното си и средно образование по същите причини – защото у нас липсва перспектива и търсят своя шанс извън България. Отделно, 20% от децата в предучилищна и училищна възраст изобщо не ходят на училище. А делът на преждевременно напусналите системата е един от най-високите в ЕС. Нараства броят на ученици, които прекратяват обучението си в страната поради заминаване в чужбина. Те са средно 26% от общо напусналите за последните няколко години.

Най-честите причини, водещи до отпадане от училище, са в резултат на икономическата емиграция на родителите в чужбина, ниския стандарт на живот в някои семейства, невключване в системата за предучилищно възпитание и подготовка. Само за последните три години са закрити и преобразувани 55 държавни и общински училища в рамките на това, което някои наричаме “оптимизация на училищната мрежа” – процес, изключително тревожен, който изисква анализ и преразглеждане на политиката, защото общините нямат пари. Обаче бюджетът за следващата година предвижда устойчиво намаляване на средствата за образование с по 8.5 млн. лева годишно и пренасочване на държавни пари в частни училища, защото там може да се реализира печалба. И защо закриваме държавни и общински училища, след като насочваме публичен ресурс в частните училища?

У нас подготовката за училище е най-скъпа в цяла Европа. За първолаците са нужни 338 лв., а за по-горните класове – не по-малко от 488 лв. Как ще си позволят тези суми всички онези няколкостотин хиляди работещи бедни, на които днешното управление отне възможността да възстановява данъка върху дохода си? И защо така и не пожелахте в бюджета за следващата година да бъдат предвидени някакви помощи за бедните родители на децата след 1-ви клас, защото иначе ще продължи процесът на отпадане от училище.

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,
УВАЖАЕМИ МИНИСТРИ,

Тежките демографски проблеми са резултат от неизпълнение на основните конституционни функции на държавата и гарантиране на социалната сигурност, намаляване на социалните неравенства. При вашето дясно управление държавата абдикира от своите задължения и сега е свила преразпределителната си дейност до нива от около 37-38%, когато средно в ЕС това равнище е 10%-12% повече. В условията на криза ограничението на преразпределителната функция на държавата води единствено до повече бедност и неравенства, до социално изключване. Но не решава нито един проблем. Защото демографската криза е достигнала равнище, при което тя вече се превръща в заплаха за държавността и демократичния ред в България. И тази заплаха става все по-осезаема, когато правителство и управляващо мнозинство бездействат.

Припомням, че това Народно събрание по наше предложение прие решение, с което задължи Министерския съвет до края на месец ноември да внесе краткосрочни и средносрочни мерки за преодоляване на демографската криза. Днес е 4-ти декември и няма и помен. Социалният министър само споменава, че ще прави стратегия, но когато се реализира тази стратегия в България може да не са останали граждани да й се радват.

Защото пак казвам: демографска политика не се прави с десни мерки. В приетия тези дни бюджет няма решение на причините и последиците за демографската криза за намаляване на населението, за бедността, за безработицата, за неравенствата, за липсата на перспектива, за икономическата несигурност, и крайно обострените регионални и териториални дисбаланси. Това е безотговорно управление на мнозинство и правителство. То показва колко малко днес управлението се вълнува от проблемите на България.

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Къде е тази обосновка за мерките за справяне с демографската криза в приетия бюджет? Точно обратното – бюджет на стабилността на финансите и бюджет на крайна нестабилност на демографската перспектива пред България. В тази обстановка ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ заявяваме категорично, че единственият социален коректив на това правителство е интересът на милиони българи, българи, които искат друго бъдеще на България. И всички партии, които наричат себе си национално отговорни, трябва да се включат в спешни мерки за преодоляване на демографската катастрофа пред България. Ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ имаме и предлагаме такива мерки. Предложихме ги и при приемането на бюджета. Те бяха лековато отхвърлени от мнозинството. Оттук насетне ще продължим, защото това е интересът на България и на милионите български граждани, които искат да имат бъдеще тук, в България.



Този сайт използва бисквитки. Научете повече

Този сайт използва "бисквитки", за да улесни вашето сърфиране. „Бисквитките“ или „cookies” служат единствено за удобство и улеснение на потребителите. Приемането или отказването на тези „бисквитки“ може да бъде осъществено от Вас чрез настройките на Вашия браузъра. Това можете да направите в съответната точка от менюто му. Подробности можете да намерите в меню „Помощ”.

Затвори