Михаил Миков: БСП да е силна, но идейна опозиция – това е по-важното!

Михаил Миков: БСП да е силна, но идейна опозиция – това е по-важното!

Ще бъда изключително настойчив за изпълнение на конгресните документи

Има нужда БСП да бъде силна опозиция, но по-важното е да бъде идейна опозиция и да започне изпълнение на документите, които бяха приети от конгреса единодушно. Това заяви Михаил Миков в студиото на предаването „Тази сутрин“. В ефира на бТВ той припомни, че на партийния форум имаше единодушие по неговия политически доклад и по платформата на БСП. „Това е обединяващото. То трябва да има своя ясен хоризонт във времето“, категоричен бе социалистът.

Миков потвърди отново, че остава в политиката и след председателството: „Казах и след конгреса – аз съм социалист! Ще бъда изключително настойчив за изпълнение на конгресните документи. Ще участвам,  разбира се и сега в кампанията на БСП“. Той отбеляза също, че председателският стол е бил огромна отговорност: „Направихме доста неща и много се надявам, че те ще бъдат продължени, въпреки че вече има първи индикации, че започва някакъв обратен процес – процес на разделяне на едни хора, които са с новото ръководство и на едни, които са били със старото. Надявам се, че ще бъде осъзнато, че такъв процес е вреден за партията“, сподели Михаил Миков, но отказа да използва определения като „лов на вещици“, с каквито си служиха опонентите му преди конгреса.

Парламентаристът от левицата подчерта, че не е влязъл в никакви договорки, защото те връзват ръцете на всяко ръководство и го натоварват с компромиси, които в тази ситуация са вредни. „Вие видяхте на конгреса – мисля, че медиите достатъчно ясно отразиха, че имаше участващи в състезанието, които трябваше да консолидират гласове, а после на базата на тези гласове да направят някаква търговия по отношение на ръководството. Това беше публично ясно и го видя целият конгрес“, припомни той.

„Партията е организъм, в който хората членуват доброволно заради убеждения, заради идеи и това е на първо място. Останалото са кадровите реализации, участието във властта, договорките… Смятам, че аз съм бил последователен и съм стъпвал върху принципи. Когато стъпваш върху принципи, имаш подкрепа и доверие“, коментира още доскорошният председател на БСП.

Михаил Миков даде своята оценка за предстоящото допитване до членовете на лявата партия за потенциалните й политически съюзи. „Трябва да е ясно, че в момента има действащо коалиционно споразумение и то предвижда участие на президентските избори на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ – коалиция от леви партии, в която не присъстват АБВ и Движение 21“, подчерта социалистът. „Въпросите, които са поставени, са включително по отношение на центристки партии от типа на ДПС, на Патриотичния фронт, на „Атака”. Нещо, което аз смятам, че не трябваше да се прави“, обърна внимание Миков. „Преди това трябваше да се очертае политическата платформа на президентската двойка, а след това около тази политическа платформа да се търсят съюзниците“.

Миков даде пример с отношението към характера на българското държавно устройство. „Безспорен е въпросът за парламентарната република. Всякакви приказки за президентска република са неприемливи за БСП – това произтича от конгресните документи, приети единодушно“. Според него трябва да се очертае платформа, в която социалната държава да бъде абсолютен приоритет на следващия президент, като това също очертава в каква рамка може да се развият съюзите за предстоящите президентски избори. Михаил Миков отрече възможността да бъде кандидат на БСП и заяви: „За мен има по-голяма амбиция – силна БСП“.

Други теми от разговора:

Миков: „Брекзит“ е лоша новина. Последиците за България трябва да се анализират

Пълният текст на интервюто:

- За Брекзит. Британска му работа – решиха и го направиха.

- Европа навлиза във все по-остра турбуленция. Очевидно големият европейски проект тепърва ще има големи изпитания. Това е изводът от днешното гласуване и смятам, че това се усещаше от наблюдателите. И, разбира се, още един знак – че системните партии в Англия – лейбъристи и консерватори, не можаха да спечелят доверието на гражданите, когато агитираха за оставане в ЕС.

- Европейският съюз вече е изчерпан или не се доказа като много добър?

- Означава, че кризата на доверието придобива нови измерения и тепърва ще има нови политически развития не само във Великобритания, но и в други европейски страни. Ще ми е интересно какво ще се случва в Холандия, във Франция като политическа ситуация. Изборите в Австрия преди месец показаха и други индикации и въобще предстоят големи изпитания за системните партии.

- Изпитание за системните партии и надигаще се вълна на националистическите движения поне в Западна Европа.

- Да. И Европа се връща към Европа на народите, какъвто беше началният европейски проект – твърде далече от онова разбиране, което преди десетина години водеше към Европейска Конституция, към повече Европа.

- Европа на войните?

- Това е едно мнение на президента, което смятам, че е пресилено, което по-скоро има за цел да подготви българската публика за някакви действия, свързани с по-активното включване на България в източното укрепване на НАТО. От  Уелс върви този процес и може би в Полша ще придобие по-реални измерения на усилване на противопоставянето срещу Русия.

- Кралството винаги е било по-специфично. Островът си остана със собствената си валута. Ще продължи ли икономическите връзки по начин, по който няма да засегне и самата Европа?

- Въпрос на експертиза и на политическо договаряне, но Британия може да се опита на фона на резултатите от референдума да получи още повече като икономически предимства. Тя получи достатъчно от началото на годината. Знаете, че тя е специфичен член на Съюза, а сега, след този резултат, ако тя остане в икономическото пространство,  може да се опита да получи повече.

- Към всички други евроскептици това какъв знак е? Ще повлече ли и други държави?

- Да, смятам, че това е стимулиращ, за съжаление, знак за евроскептиците.

- Прецедент, който може да не се окаже единствен.

- И който е много силен знак за доверието в европейските институции, в  европейската политика – такава, каквато се води днес.

- За България, която разчита преди всичко на европейски субсидии, за да движи икономиката си?

- Лоша новина и трябва да има много сериозен анализ в правителството, включително за последиците за България и оформянето на ясна позиция на България като член на ЕС по излизането на Великобритания.

- Ние ясна позиция нямаме за флотилията, камо ли…

- Ние нищо нямаме. Ние сме ден за ден.

- Как сте като не бяхте преизбран за председател на БСП?

- Добре.

- Липсва ли ви председателския стол?

- Категорично не.

- Защо?

- Защото това беше една огромна отговорност, която съм носил година и десет месеца. Направихме доста неща и много се надявам, че те ще бъдат продължени, въпреки че вече има първи индикации, че започва някакъв обратен процес тук-там. Ще видим. Нека дадем шанс.

- Какво значи обратен процес?

- Процес на някакви настроения, разделяне на едни хора, които са с новото ръководство и на едни, които са били със старото. Надявам се, че ще бъде осъзнато, че такъв процес е вреден за партията.

- Лов на вещици ли има в БСП?

- Не искам да използвам такива образи чак, използваха ги моите опоненти преди конгреса.  Но много се надявам, че новото ръководство ще осъзнае, че партията има нужда от обединение и че всички са й нужни, а не да се разделят.

- Вие самият сте прецедент, г-н Миков, защото за първи път лидер, който продължи да се бори да бъде такъв, не беше избран. Питаме се защо не бяхте избран? Имаше ли договорки, в които не влязохте?

- Разбира се, че имаше и аз го заявих пред конгреса  ясно и публично – че не искам да влизам в договорки, защото договорките винаги връзват ръцете на всяко ръководство и го натоварват с компромиси, а компромисите в тази ситуация са вредни.

- Кои бяха хората с договорките? Гласове ли ви предлагаха?

- Вие видяхте на конгреса. Мисля, че медиите достатъчно ясно отразиха, че имаше участващи в състезанието, които трябваше да консолидират гласове, а после на базата на тези гласове да направят някаква търговия по отношение на ръководството. Това беше публично ясно и го видя целият конгрес.

- Да ги търсим ли тези хора в сегашното ръководство?

- Да, категорично.

- Назовете ги кои са.

- Знаете участниците  -и г-н Янков, и г-н Жаблянов,и  г-н Гергов.

- Хората, които наляха гласове в Корнелия Нинова.

- Да, и на които аз категорично казах, че няма да преговарям и няма да вляза в такива компромиси, които връзват ръцете.

- Какво Ви искаха?

- Не, аз не влязох в разговори. Заявих го и публично на конгреса, че няма смисъл да се преговаря.

- Но това ви коства председателското  място.

- Не е фатално. Има толкова неща на този свят и в този живот, които човек може да свърши и стига да му е интересно, стига да работи, да постига резултати.

- В деня на избора на новия председател да си припомним думите на друго знаково лице. С деликатност не става, трябва и юмрук.

- Всеки има неговата мяра за едното и другото, но в крайна сметка партията е организъм, в който хората членуват доброволно заради убеждения, заради идеи и това е на първо място. Останалото са кадровите реализации, участието във властта, договорките.

- По-добър сте?

- Аз благодаря за тази оценка на Стефан, но смятам, че аз съм бил последователен и съм стъпвал върху принципи. Когато стъпваш върху принципи, имаш подкрепа и доверие.

- Сега Корнелия Нинова казват, че е много по-остра опозиция, че е много по-силна опозиция. Така ли е? Много зададени въпроси в парламента.

- Не са повече – през май са  по-малко отколкото през април.

Но нека да бъде силна опозиция БСП. Има нужда. По-важното е друго – да бъде идейна опозиция, по-важното е да започне изпълнение на документите от конгреса, които бяха приети от конгреса единодушно. Защото по политическия доклад, който представих и по платформата, на конгреса имаше единодушие – това е обединяващото. То трябва да има своя ясен хоризонт във времето.

- Ето сега БСП някакъв референдум подобен на този във Великобритания ще прави кой да е кандидата за президента.

- По-скоро проучване каква формула да се избере. Трябва да е ясно, че в момента има действащо коалиционно споразумение и то предвижда участие на президентските избори на „БСП Лява България” – коалиция от леви партии, в която не присъстват АБВ и Движение 21. Въпросите, които са поставени, са включително по отношение на центристки партии от типа на ДПС, на Патриотичния фронт, на „Атака”. Нещо, което аз смятам, че не трябваше да се прави. Преди това трябваше да се очертае политическата платформа на президентската двойка, а след това около тази политическа платформа да се търсят съюзниците.

Това означава, че е безспорен въпросът за парламентарната република. Всякакви приказки за президентска република са неприемливи за БСП – това произтича от конгресните документи, приети единодушно. Трябва да се очертае платформа, в която социалната държава да бъде абсолютен приоритет на следващия президент – това също очертава в каква рамка може да се развият съюзите за предстоящите президентски избори.

- Вие така и не се срещнахте с Първанов. Ще избегне ли среща Корнелия Нинова с Първанов, за да не я пришият и към него?

- Срещите са нещо атрибутивно, по-важно е друго – по-важно е политиката, която се поставя и диалогът с гражданите.

- Корнелия Нинова по-ярък лидер ли е от Вас?

- На този въпрос нека да отговорят хората.

- Какво си казахте, когато сдадохте поста?

- Казах й, че ще бъде много трудно, че все още има време, което трябва да се употреби за укрепване на БСП, това е необходимо. Там трябва много такт и деликатност, защото пак казвам – хората са членове на една партия доброволно и заради идеите, макар че в политическия живот напоследък идеите някак си се замениха с пиар.

- Тя предложи ли Ви все пак някакво оставане в ръководни органи?

- Да, в ръководството на Парламентарната група, не в Изпълнителното бюро. Аз отказах, защото смятам, че един нов председател трябва да подбере и един екип, който да реализира политиката.

- Свърши ли времето на фараоните в БСП?

- Този образ е създаден от г-н Добрев и може би най-добре ще бъде той да коментира днес.

- А дойде ли времето на олигарсите тогава?

- Има такова обществено усещане с оглед засилените позиции в ръководството, най-вече в Изпълнителното бюро, на някои персонажи.

- Оставате ли в политиката?

- Да. Аз казах и след конгреса – аз съм социалист ще бъда изключително настойчив за изпълнение на конгресните документи. Ще участвам,  разбира се, и сега в кампанията на БСП.

- Ще бъдете ли кандидат на БСП?

- Не, при този резултат на конгреса – не, а пък преди конгреса бях казал, че нямам такава амбиция. За мен има по-голяма амбиция – силна БСП.



Този сайт използва бисквитки. Научете повече

Този сайт използва "бисквитки", за да улесни вашето сърфиране. „Бисквитките“ или „cookies” служат единствено за удобство и улеснение на потребителите. Приемането или отказването на тези „бисквитки“ може да бъде осъществено от Вас чрез настройките на Вашия браузъра. Това можете да направите в съответната точка от менюто му. Подробности можете да намерите в меню „Помощ”.

Затвори