Миков: Парите формират политическите образи в България, кампанията прилича на кастинг

Миков: Парите формират политическите образи в България, кампанията прилича на кастинг

Идеите са тези, които трябва да реализират интересите на гражданите в управлението

Новият политически сезон ще мине под мотото на президентските избори, които ще бъдат различни – за голяма част от кандидатите гражданите ще узнаят в последния момент. Управляващата партия разчита на силното си медийно присъствие и организационен ресурс от властта, стреми се към къса кампания, в която политиката на кандидатската двойка не е толкова важна. Другите кандидати ще бъдат силно ощетени в представянето на политики, ако имат. Това заяви народният представител от левицата Михаил Миков в коментар на политическите развития в страната. В интервю за в-к „Труд“ той оприличи кандидат-президентската кампания на кастинг и предупреди, че в нея ще има неглижиране и на политиците, на партиите, на политическото представителство. По думите му водещи се оказват всякакви характерологични, професионални и други черти, а не политиката от името на мнозинството граждани.

Играчите в сянка не обичат силни партии, а да издигат и свалят личности

Имаме недоверие в партиите, в политиката, системно дискредитиране. За това принос имат играчите в сянка, които не носят отговорност. Те не обичат да има силни партии, а да издигат и свалят личности. И тук се намесват бизнесфакторите. Така се фаворизира силата на персонажите. Така се раждат лидерите, лидерските партии, нещо, което е изключително вредно за левицата“, каза бившият председател на БСП. Той изрази мнение, че при загуба за ГЕРБ на президентския вот най-естествено е да се върви към предсрочни парламентарни избори. По думите му обаче преди това трябва хората много ясно да осъзнаят каква политика искат, за да не бъдат отново разочаровани. „Уви, днес е време, когато парите формират образите в българската политика. Все повече граждани трябва да осъзнават, че идеите са тези, които трябва да реализират техните интереси в управлението“, подчерта социалистът.

БСП ще понесе негативи от резките завои в намеренията

Миков отбеляза, че в БСП има турбуленция, свързана с резки завои в политическите намерения, в генериране на определени очаквания за широка лява коалиция и в тяхното несбъдване. По този начин идентификацията на БСП и на коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще понесе определени негативи. „Големият въпрос е, че без силна лява партия, без принципна лява коалиция, почиваща върху политически устои, лявото ще продължава да бъде изложено на риска от значителна фрагментация на персонален принцип – партията на Първанов, партията на Дончева, партията на Кадиев – на един или друг политик от левицата. Обединението е възможно само на принципна основа и конгресните документи дават достатъчно възможности за това“, коментира социалистът и подчерта, че БСП може да бъде основният генератор за това обединение: „БСП би трябвало да се утвърждава като партия на идеите, на искреното отстояване на тези идеи и интересите на мнозинството български граждани. Много често разминаването между хубавите идеи и делата на отделни дейци на БСП води до отлив на доверие, на който сме свидетели“.

Доходите и прогресивното облагане трябва да са приоритет за БСП

Михаил Миков подчерта, че водещ в програмата на парламента през този сезон ще бъде законът за бюджета за следващата година, както и данъчните закони, в които кристализира правителствената политика. „Нямам специални очаквания за промяна на дясната политика, която се води в момента, нито, че ще бъде стимулирано необходимото увеличаване на доходите. Това силно се разминава и с очакванията на хората, и с необходимостта България да тръгне по друг път на развитие. Демографската катастрофа е ужасяваща, а политиката по доходите не прави нищо да задържи работещите и способни българи у нас“, коментира народният представител от левицата. По думите му несъмнено за БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ приоритет номер едно трябва да бъде прогресивното подоходно облагане. Проектозаконът на социалистите преотстъпва доходи на работниците, подчерта Миков и за пореден път обърна внимание на „жестокото разминаване между производителност на труда и заплащане“ у нас.

Пълният текст на интервюто:

– Г-н Миков, в сряда бе даден стартът на новия политически сезон. Вашата прогноза – горещ, хладен или студен ще е той?

– Новият сезон ще мине под мотото на президентските избори. Все още има видимо забавяне на номинациите, включително на основния претендент ГЕРБ. Изборите ще бъдат различни, за голяма част от кандидатите гражданите ще узнаят в последния момент. Напластяването с референдум може също да им се отрази. Управляващата партия разчита на силното си медийно присъствие и организационен ресурс от властта -парламентарна и изпълнителна. Тя се стреми към къса кампания, в която политиката на кандидатската двойка не е толкова важна. Другите кандидати ще бъдат силно ощетени в представянето на политики. Ако имат. Прилича малко на кастинг.

– Все пак парламентът ще обсъжда и ще приема закони. Какви са намеренията в тази област на вашата парламентарна група?

– Програмата е тривиална, но водещ в нея ще бъде законът за бюджета за следващата година, както и данъчните закони, в които кристализира правителствената политика. Нямам специални очаквания за промяна на дясната политика, която се води в момента. Нито, че ще бъде стимулирано необходимото увеличаване на доходите. В крайна сметка управляващата коалиция почива на дясна платформа. А това силно се разминава и с очакванията на хората, и с необходимостта България да тръгне по друг път на развитие. Демографската катастрофа е ужасяваща, а политиката по доходите не прави нищо да задържи работещите и способни българи у нас. Въпреки ангажимента на президента Плевнелиев от май месец да свика специален консултативен съвет по демографската катастрофа, това не се случи. И всички го забравиха. Не може да има развитие една страна, която е на шампионските места по негативно демографско развитие и не прави нищо по въпроса.

– Ще настоявате ли за връщането на прогресивното подоходно облагане?

– Несъмнено за БСП – Лява България приоритет номер едно през този сезон трябва да бъде прогресивното подоходно облагане. Не само заради жестокото разминаване между производителност на труда и заплащане. То все повече демотивира българския работник – той търси реализация на своя труд в чужбина. Както и не можеш да имаш развита икономика без потребители, които да участват на пазара. Нашият проектозакон преотстъпва доходи на работниците, които трябва да повишат мотивацията им.

– Веднага обаче ще ви напомнят, че плоският данък е рожба на тройната коалиция…
– Тази грешка многократно сме я признавали. Тя е безспорна. Периодът на кризата след 2008 година показа, че мантрата за ниските данъци, за ниските доходи, не прави България по-привлекателна за чуждите инвеститори и по-конкурентна. Нещо повече – отвореният европейски пазар на труда направи така, че българският работник продава своя труд в Европа, където получава много по-високо възнаграждение.

– Къде стоят тука външнополитическите проблеми, с които се сблъскваме?

– Очевидно управляващите се опитват да наложат външнополитическата ситуация в Евразия – нека да използваме тази дума. Последните години се разбута на много места – в Африка – Магреба, в Ирак, в Сирия, бежанската вълна. Отговорни, както обикновено, няма.Тези рискове ще бъдат налагани през този сезон като промени в законодателството все в името на сигурността, която засяга свободите и правата на гражданите. Връщаме се към решения отпреди 10 ноември 1989 година. Страхът на хората се използва за мотивиране на тези промени. Но разбира се това са реални проблеми, решаването на които не може да се постигне само от България. В същото време европейската солидарност към България по бежанската криза не се усеща от гражданите.

– В тази връзка – защо беше отхвърлено искането ви за изслушване на премиера в сряда пред парламента?

– Премиерът е длъжен да даде един по-ясен отговор на обществото за срещите си както в Турция, така и в Берлин. И то като резултати. Тези външнополитически стъпки на България, на парламента, на правителството трябва да бъдат вписани в по-дългосрочна стратегия, а не само като представи на министър-председателя. Това той дължи и на парламента, и на обществото. Характерно за последните години е неглижирането на парламента. В тази президентска кампания ще има неглижиране и на политиците, на партиите, на политическото представителство… В крайна сметка, добри или лоши, партиите и политиците са тези, които осигуряват истинската демокрация. Когато има такова високо недоверие и към партии, и към политици, съществуват заплахи за България като демократична държава с парламентарно управление. Водещи в президентската кампания се оказват всякакви характерологични, професионални и други черти, а не политиката, която би трябвало да следваш от името на мнозинството граждани.

– Ако ГЕРБ загуби президентските избори, да очакваме ли предсрочни парламентарни избори след това?

– По този въпрос няма спор – най-естествено е при такава ситуация да се върви към предсрочни парламентарни избори. Но преди това трябва хората много ясно да осъзнаят каква политика искат, за да не бъдат отново разочаровани и то кратко време след изборите. И да се доверят на политиците, които са искрени и последователни. Уви, днес е време, когато парите формират образите в българската политика. Все повече граждани трябва да осъзнават, че идеите са тези, които трябва да реализират техните интереси в управлението, с риск да прозвуча наивно.

– Да поговорим сега за ситуацията в БСП. Какво става там?

– В БСП е видно, че има турбуленция…

– Вероятно защото тържествува демокрацията?

– Има турбуленция, свързана с резки завои в политическите намерения, в генериране на определени очаквания за широка лява коалиция, каквото и да означава това. И в несбъдването на тези очаквания, защото на тези избори ще има повече от три, четири, дори пет кандидатури, които ще определят себе си като леви. По този начин идентификацията на БСП и на БСП – Лява България, коалицията създадена преди две години, ще понесе определени негативи.Целта на едни избори, освен тяхното спечелване, е идентификацията. Големият въпрос е, че без силна лява партия, без принципна лява коалиция, почиваща върху политически устои, лявото ще продължава да бъде изложено на риска от значителна фрагментация на персонален принцип – партията на Първанов, партията на Дончева, партията на Кадиев – на един или друг политик от левицата. Обединението е възможно само на принципна основа. И конгресните документи дават достатъчно възможности за това. БСП с позицията си, с историята си може да бъде основният генератор за това обединение. То не бива в никакъв случай да става ад-хок на едни или други избори чрез разпределяне на едни или други позитиви от тези избори. Нужна е последователност. Да е траен процес на политическа идентификация, който в определен момент да доведе до резултата „доверие в политическото представителство“ от българските граждани.

– Г-н Миков, досега не съм чувал кандидатът за президент на САЩ или на Франция да е издиган от инициативен комитет. Те са партийни номинации. Защо у нас БСП издига чрез инициативен комитет своя кандидат?

– Разбирам въпроса ви. Политическото време е болно не само у нас. Парите изместиха политиката. В резултат имаме недоверие в партиите, в политиката, системно дискредитиране, понякога справедливо, а много често и несправедливо. За това принос имат играчите в сянка, които не носят отговорност. Те не обичат да има силни партии, а да издигат и свалят личности. И тук се намесват бизнесфакторите, които опитват да влияят върху политиката и така да отслабват партиите. Така се фаворизира силата на персонажите. Така се раждат лидерите, лидерските партии, нещо, което е изключително вредно за левицата, за духа на лявото, което през цялата й 125-годишна история е бил дух на солидарност, която левите идеи предполагат. Иначе, по-прекият отговор е, че в цял свят хората разбират, че без партиите няма демокрация. С всичките им недостатъци.

– Как се стигна до кандидатурата на ген. Румен Радев за президент?

– Сложно, на зиг-заг, с генериране на очаквания, които после се оказаха несъстоятелни.

– А нямаше ли да е добра кандидатура на един ляв блок?

– Трябваше да се стъпи първо на принципите, на идеите на този ляв блок, на позитивните послания, необходими на българските граждани, за да дадат доверието си за този ляв блок. И чак тогава да се определят носителите, които да приемат тези идеи като свои и с тях да стигнат до хората. Тръгна се обаче по пътя на политическия маркетинг, анализ на персонални качества и на предположения, че гражданите искат именно това. Политиците имат два пътя – да се люшкат по обществените настроения, а другият – да формират и мотивират обществени настроения, за които са убедени, че са перспективни и важни за държавата и обществото.

– Каква партия е сега БСП – на милионерите, на бедните, на ляво мислещите, на социалната отговорност?

– Има от всичко, но всичко би прозвучало като клише. По-важното е, че БСП би трябвало да се утвърждава като партия на идеите, на искреното отстояване на тези идеи и интересите на мнозинството български граждани. Много често разминаването между хубавите идеи и делата на отделни дейци на БСП води до онзи отлив на доверие, на който сме свидетели.

– Ако на президентските избори ГЕРБ спечели с убедително мнозинство, ще има ли кадрови промени в БСП – оставки, заседания на конгреса и т. н.?

– Не бих искал сега да коментирам този въпрос, но е очевидно, че от отговорността няма как да се избяга. Тя не може да се прехвърля като горещ картоф с различни обяснения. По това не може да има компромис. Защото тогава, когато отговорността не се реализира, на нейно място идва апатията, разделението и вътрешнопартийното недоверие, което може да съсипе всяка партия.

Източник: в-к „Труд“



Този сайт използва бисквитки. Научете повече

Този сайт използва "бисквитки", за да улесни вашето сърфиране. „Бисквитките“ или „cookies” служат единствено за удобство и улеснение на потребителите. Приемането или отказването на тези „бисквитки“ може да бъде осъществено от Вас чрез настройките на Вашия браузъра. Това можете да направите в съответната точка от менюто му. Подробности можете да намерите в меню „Помощ”.

Затвори