Миков: ГЕРБ може да има много алтернативи. Въпросът е кой предлага различна политика

Миков: ГЕРБ може да има много алтернативи. Въпросът е кой предлага различна политика

Ако не се преразгледа данъчното облагане, все повече ще се отваря ножицата между бедни и богати

„ГЕРБ може да има много алтернативи. Въпросът е кой предлага политиката на България, която е различна от тази, която се предлага днес, в сферите, които интересуват българските граждани. A основните въпроси са за доходи, образование, здравеопазване, справедлива данъчна система – а не плосък данък“. Това заяви Михаил Миков в интервю за Българското национално радио, попитан дали БСП е алтернатива на ГЕРБ. „Едно е да казваш, че си алтернатива и да се тупаш в гърдите до посиняване, съвсем друго е да предлагаш реална политика, различна от тази, която предлагат управляващите“, поясни той.

Според Миков стои големият въпрос – коя е алтернативната политика. „Ето въпросът с данъците – расте БВП, има ръст на приходите в бюджета. В същото време справедливостта по отношение на данъците остава същата, никой не поставя въпроса“, подчерта Миков. „Ние някак си се страхуваме от тази тема, въпреки че избирателите на БСП, хората с лява ориентация в България, са жизнено заинтересувани. Колкото и да расте икономиката, ако не се преразгледа системата на данъчно облагане, то все повече ще се отваря ножицата между бедни и богати и оттам – в достъпа до образование, до здравеопазване“, предупреди социалистът.

Пълният текст на интервюто:

- Алтернатива ли е БСП на ГЕРБ? И какви са настроенията в партията?

- ГЕРБ може да има много алтернативи. Въпросът е кой предлага политиката на България, която е различна от тази, която се предлага днес, в сферите, които интересуват българските граждани, а основните въпроси са за доходи, образование, здравеопазване, справедлива данъчна система – обръщам внимание – а не плосък данък.

- Защо атакувате Корнелия Нинова в момент, в който започна да се държи като истинска опозиция? Виждате напоследък БСП колко е активна, изкара на светло роднинските назначения във властта, злоупотребите с обществени поръчки.

- Аз не съм се изказвал на Национален съвет, но се изказаха много други хора. Едно е да казваш, че си алтернатива, да се тупаш в гърдите до посиняване, съвсем друго е да предлагаш реална политика, различна от тази, която предлагат управляващите.

Изказаха се много хора, които са подкрепили г-жа Нинова на Конгреса, които смятам, че и сега я подкрепят със загриженост в партията, включително и в контекста на резултатите на последните частични местни избори и след парламентарните. Със загриженост, че няма нищо извънредно, за да се свиква извънредно заседание на Конгреса по два въпроса, които се знаят минимум от 2-3 години и това беше тревогата, която беше заявена.

Всичките приказки за атаки, за хора, които не са за борба с корупцията, за хора, които са били отстранени от постовете си и тази измислена теза за коалиция с ГЕРБ. Това е смешно. ГЕРБ има своята коалиция и управлява страната. Въпросът за коалицията днес не е актуален, актуален е въпросът кой е съюзникът на БСП и кои са политиките, по които търсим съюзници и печелим обществено доверие.

И на мен ми беше предлагано и аз отказах тогава БСП да стане коалиционен партньор на ГЕРБ. Г-жа Нинова също отказа и този въпрос приключи с формирането на управляващо мнозинство, което като гледам няма нужда в момента – освен там, където се изискват 2/3 мнозинство – от подкрепата на БСП. Така че това е една псевдотеза, която трябва да очертае кръга на враговете с партиен билет.

Какво значи коалиция и какво значи сътрудничество? Г-жа Нинова сама се обосноваваше защо се гласува с ГЕРБ за ВСС, защо се подкрепя шефът на НОИ, а той още с влизането си уволнява незаконно член на НС на БСП. Така че този въпрос мисля, че никъде в партията не се коментира за коалиция с ГЕРБ, никъде не е възможно, не е актуално, не е и необходимо, защото става въпрос за различни политики. И тази тема се вади, само за да се посочват с пръст тези, които имат различно мнение от ръководството.

- Алтернатива ли е БСП на ГЕРБ? Ето вие сте от опозицията.

- Какво значи да си опозиция? БСП е в опозиция. И хората, които искат БСП да печели обществено доверие, да печели избори, да реализира политики, различни от тези, които днес се предлагат от дясната коалиция на ГЕРБ, защо трябва да бъдат обявявани за опозиционери?! Само и само, когато няма аргументи, да се посочва с пръст и да се залепва някакъв етикет.

- Споменахте избори, анализът на последните частични местни избори какво показва?

- Не бива да обяснявам аз за какво говори той – изводите вие трябва да си направите. Това се отнася и за тази позиция на членове на НС, че политическите и организационните проблеми трябва да са на първо място, а не обсъждането на бюджета, който в крайна сметка и по Конституция е в прерогатива на управляващото мнозинство. Защото ако не се приеме такъв бюджет, който отразява политиката на управляващото мнозинство, правителството пада. Виждате, че такива очаквания към момента няма.

Даже и в БСП ръководството постави задача – подготовка за следващите местни избори. И това ще рече, че поне за две години изключваш възможността за предсрочни парламентарни избори. Щом като се готвиш само за местните, това идва да покаже, че ти някак си изключваш предсрочните парламентарни избори. Иначе би трябвало да се постави темата за изработване на политика, която да доведе до обществено доверие и съответно предсрочни избори.

Стои големият въпрос – коя е алтернативната политика. Ето въпросът с данъците – расте БВП, има ръст на приходите в бюджета. В същото време справедливостта по отношение на данъците остава същата, никой не поставя въпроса. Ето една инициатива, която наскоро беше поета от „Солидарна България”, „Подкрепа”, от други НПО, от интелектуалци и аз мисля, че това е един същностен въпрос, който сега трябва да се дискутира по време на обсъждането на държавния бюджет и данъчните закони. Ние някак си се страхуваме от тази тема, въпреки че избирателите на БСП, хората с лява ориентация в България, са жизнено заинтересувани от този въпрос. Колкото и да расте икономиката, ако не се преразгледа системата на данъчно облагане, то все повече ще се отваря ножицата между бедни и богати и оттам достъп до образование, достъп до здравеопазване…

Друг един голям въпрос – алтернатива ли сме ние в политиката за отбраната, разходите за въоръжение. Не отива на една лява партия да има същите милитаристични нагласи, както десницата в Европа и по света. Това са идентифициращи алтернативата въпроси, които трябва много ясно да бъдат поставени на масата, а не с такива плитки обвинения по отношение на отстранени политици, на коалиция с ГЕРБ, да се замъгляват тези големи въпроси, които интересуват обществото. Това беше загрижеността на тези, които се изказаха на НС и това са твърде сериозни притеснения, за да бъдат те замитани и неглижирани.

По Конституция бюджетът е функция на правителството и само този закон може да се внася от правителството. Ти можеш да направиш алтернативи като предложиш решения в законите, регулиращи здравеопазването, или да предложиш такива промени в законодателството за образованието, които да премахнат порочния либерален принцип, че парите следват ученика и се закриват едно след друго училища. Т.е. алтернативата трябва да я правиш всеки ден по отделните закони, включително да внасяш такива, защото бюджетът, внесен веднъж от правителството – опозицията и всички други народни представители могат да направят предложения за второ четене. Обикновено мнозинството се консолидира с банални аргументи, големият въпрос е, че тези политики, които се осигуряват финансово през бюджета, трябва да станат желани от голямата част български граждани, тогава подкрепата за БСП ще бъде много по-сериозна.

- Конгрес ще има в края на октомври, появи се неофициална информация, че Корнелия Нинова ще поиска вот на доверие. Възможно ли е да стигнете до избор на нов лидер?

- Не. Това са толкова условности, че не бих се заел да ги коментирам. Нека да видим, ако ще се иска вот на доверие, тогава какво извънредно имаше и да се поставят съвсем други теми за обсъждане. Да се свика тогава такъв конгрес, защото аз трудно мога да видя някаква извънредност за това извънредно заседание в два въпроса, които са известни от години. И по двата въпроса – приоритетите по европредседателството са определени доста отдавна. Вие знаете и позицията на БСП, че ще подкрепяме приоритетите, защото това е национален въпрос. Сега на конгреса какво ще решим – че няма да ги подкрепяме. Всички тези странни недоизказани неща накараха много хора в НС да си зададат въпроса достатъчно искрени ли сме помежду си. Достатъчно искрено ли е ръководството и председателят към членовете на НС, към партията? Може ли да ги обедини?

- Искрено ли е?

- Мисля, че не. Може ли с такава политика да се обединява партията, да постига тя резултати и да печели доверие отвън?

- Ще искате ли вот недоверие на правителството или заради европредседателството БСП ще се въздържи от това?

- Този въпрос не е коментиран, не знам, този въпрос трябва да зададете на парламентарната група. В НС имаше гласове да се поиска такъв вот на недоверие, но нямаше някакъв отговор от тези, които отговарят за парламентарната дейност.

- Консултативният съвет за национална сигурност ще се проведе утре при президента, знаете имахме прецедент – беше разпуснат поради липса на кворум. Като юрист – трябва ли да се промени законът за КСНС?

- Консултациите при президента са въпрос на осъзнаване на високата отговорност  на тези, които по закон участват. И сега какво – да въведем санкции? Насила хубост не става. Всеки трябва да си направи изводите, така че хората да отиват там със загрижеността за темите. Не смятам, че каквито и промени да се направят в закона, то е място за консенсус, а не място за битки. Разбира се, със запазване на политическите различия. При предишния президент аз съм си тръгвал от КСНС, защото не можех да приема – и позицията на БСП беше ясна тогава – 2 % от БВП да отиват за превъоръжаване, когато дефицитите в образование, здравеопазване са толкова тежки.

- Дори се заговори за липса на воля за борба с корупцията?

- Доста примитивна е тезата за това. Тя беше артикулирана и от г-жа Нинова в неделя. В предишното Народно събрание ние не подкрепихме закона, защото в България има достатъчно институции, които могат да дават резултати, а с постоянното приемане на законодателство – спомнете си, приехме комисия за конфликт на интереси, приехме орган за отнемане на незаконно придобито имущество, създаде се ДАНС и всеки път това се обявяваше като борба с корупцията. Борбата с корупцията, докато се води само на законодателно равнище, няма да има резултати каквито и закони да се приемат. Нали хората трябва да прилагат тези закони. И пет закона да приемем за борба с корупцията, ако няма воля в тези, които изпълняват законите, няма кой знае какво да стане.



Този сайт използва бисквитки. Научете повече

Този сайт използва "бисквитки", за да улесни вашето сърфиране. „Бисквитките“ или „cookies” служат единствено за удобство и улеснение на потребителите. Приемането или отказването на тези „бисквитки“ може да бъде осъществено от Вас чрез настройките на Вашия браузъра. Това можете да направите в съответната точка от менюто му. Подробности можете да намерите в меню „Помощ”.

Затвори