Михаил Миков: 2015 г. е годината на големите приказки, наглите лъжи и неизпълнените политически ангажименти

Михаил Миков: 2015 г. е годината на големите приказки, наглите лъжи и неизпълнените политически ангажименти

Година на политическа нестабилност, хаос и липса на посока в управлението

„Все по-видими са резултатите от кабинета „Борисов 2“, защото 2015 г. може да се определи като годината на големите приказки, наглите лъжи и неизпълнените политически ангажименти на управляващите. Година на политическа нестабилност, хаос и липса на посока в управлението“. Това заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков в декларация от името на парламентарната група на левицата. Той подчерта, че остават броени дни до края на 2015 г. и е време за равносметка. „Това е година на социално замразяване, ширеща се бедност и демографска криза, която убива бъдещето на България“, допълни той. Според него икономическата стагнация все повече се усеща от бизнеса и не случайно вчера това е било публикувано като доклад на Българската стопанска камара. По неговите думи изминалата година е довела до въвличането на България в дългова спирала, а България е продължила да загърбва национални приоритети и покорно да навежда глава пред интересите на чужди държави. „Година, в която хората у нас нямат особено големи поводи да се гордеят с онези, които избраха да ги управляват в края на 2014 г.“, каза още той.

Миков подчерта, че 2015 г. ще се запомни с това, че така и не е станало ясно кой точно и кога участва в управлението на държавата. „Първоначално обявената четворна коалиция стана петорна, на моменти беше шесторна. Явно никой няма интерес да разкрие, че коалиция всъщност няма, а мнозинствата се формират не на политически принципи, а въз основа на икономически, частни и други неполитически интереси“, обясни той.

Председателят на БСП е на мнение, че България вече повече от година върви без посока. „Започнало с гръмки обещания за реформи, управлението единствено задълбочи проблемите в секторите, за които претендира, че реформира. Решенията се променят постоянно според моментното настроение на министър-председателя на България или според интересите на някоя друга държава“, каза още той.

„Казаха ни, че сме предоговорили условията по договорите с ТЕЦ-овете Марица-Изток 1 и Марица-Изток 3, но се оказа, че подобно предоговаряне никога не се е случвало“, припомни Миков и допълни, че днес енергетиката е в по-лошо финансово състояние от когато и да е било досега. „Обещаха да не вдигат данъци, но го направиха. Казаха, че няма да има данък „уикенд“, а вчера българските граждани разбраха, че всъщност ще има“, подчерта лидерът на левицата. По неговите думи в средата на годината управляващите са уверявали, че няма да се вдигат винетките. „А днес ни казват, че 50% увеличение е малко и хубавото тепърва предстои следващите години, когато кабинетът „Борисов“ пак се надява да решава тези въпроси“, коментира той.

Миков подчерта, че е имало опити за приватизация на железници, пощи, болници, но никой от тях не е успял пред надигащото се недоволство на хората. Той припомни и разделянето на хората в областта на здравеопазването, както и пренасочването на оскъдния ресурс за образование към частните училища. „Защо не се прие законопроектът ни за въвеждане на намалена ставка на ДДС върху детските храни, играчки и някои социални услуги“, попита Миков.

Председателят на БСП коментира и че тази година се е мълчало и за бежанците. Той попита колко от тези 400 000 бежанци от Турция ще бъдат зеселени в България и ще участваме ли в новата агенция, която ще плаща сметката. „Дано Новата година донесе на българските граждани повече истина от правителството и мнозинството“, заключи Михаил Миков.

Пълният текст на декларацията:

Остават броени дни до края на 2015 г. – време е за равносметка. Тази година ни даде поне няколко повода за такава равносметка. Сега, когато все повече е ясно, че онова, за което говорихме и предупреждавахме през цялото време, вече се случва. Все по-видими са резултатите от кабинета „Борисов – 2“, защото 2015 г. може да се определи като годината на големите приказки, наглите лъжи и неизпълнените политически ангажименти на управляващите. Година на политическа нестабилност, хаос и липса на посока в управлението. Година на социално замразяване, ширеща се бедност и демографска криза, която убива бъдещето на България. Година на икономическа стагнация, която все повече се усеща от бизнеса и не случайно вчера това беше публикувано като доклад на Българската стопанска камара. Година, която доведе до въвличането на България в дългова спирала. Година, в която България продължи да загърбва национални приоритети и покорно да навежда глава пред интересите на чужди държави. Година, в която хората у нас нямат особено големи поводи да се гордеят с онези, които избраха да ги управляват в края на 2014 г.

2015 г. година ще се запомни с това, че така и не стана ясно кой точно и кога участва в управлението на държавата. Първоначално обявената четворна коалиция стана петорна, на моменти беше шесторна. Но принципите, на които се формира тя от самото начало, очевидно бяха свързани не с това, което беше декларирано, а със самоцелното участие във властта и запазването й на всяка цена. Явно никой няма интерес да разкрие, че коалиция всъщност няма, а мнозинствата се формират не на политически принципи, а въз основа на икономически, частни и други неполитически интереси. Още по-видно е това в края на тази година, когато имаме ситуация, в която в управлението участва и самоопределилата се опозиция от Реформаторския блок. Така стана ясно, че участието в управлението се извършва на изцяло безпринципна основа, а водещи са личните и корпоративни интереси, амбиции на кръгове, които много често са с неполитически характер.

Не е никак чудно, че в тази формула за участие в управлението на почти всички партии на всяка цена, България вече повече от година върви без посока. Започнало с гръмки обещания за реформи, управлението единствено задълбочи проблемите в секторите, за които претендира, че реформира. Решенията се променят постоянно според моментното настроение на министър-председателя на България или според интересите на някоя друга държава.

Приключихме миналата година с изключително спорни изменения в Закона за бюджета на НОИ. После управляващите решихте да не прилагате закона, който сами бяхте приели. Това даде знак още в началото на годината, че България не е държава на върховеството на закона.

Още в началото на година оценката на Европейската комисия по доклада за напредъка по механизма за сътрудничество и проверка беше ясна. Започнаха големи приказки за реформи в съдебната власт – със стратегията, първи опити за Конституцията, втори исторически компромис. Днес видяхме докъде докарахме работата – промени в кабинета, без да се сменя политиката. Политиката, която беше оценена и от Брюксел и която след месец пак ще бъде оценена пак по същия начин.

Казаха ни, че сме предоговорили условията по договорите с ТЕЦ-овете Марица-Изток 1 и Марица-Изток 3, но се оказа, че подобно предоговаряне никога не се е случвало. И днес енергетиката е в по-лошо финансово състояние от когато и да е било досега. Правителството не направи нищо за спиране на неправомерната държавна помощ, плащана чрез цените на тока от българските граждани на електрическите централи.

Обещаха да не вдигат данъци, но го направиха. И 270 000 работещи бедни усетиха това още през първите 4 месеца на 2015 г. Техните данъци се вдигнаха с 10%. Казаха, че няма да има данък „уикенд“, а вчера българските граждани разбраха, че всъщност данък „уикенд“ ще има. Изненадващо се разбра, че той е заобиколил някак декларациите и приказките в НС, обещанията на политиците от управляващото мнозинство да няма такъв данък.

В средата на годината, точно 5 месеца, преди да го направят, ни увериха, че цената на винетките няма да се увеличава. А днес ни казват, че 50% увеличение е малко и хубавото тепърва предстои следващите години, когато кабинета „Борисов“ пак се надява да решава тези въпроси.

Имаше опити за приватизация на железници, пощи, болници. Но никой от тях не успя пред надигащото се недоволство на хората. Тези опити не са престанали. Ще следим внимателно как кабинетът, скритите намерения, невидимите резултати ще ги реализира през следващите години.

Имаше още много лъжи изминалата година, но виновни за тях няма. Правителството си е все така многопартийно, многопластово и конструирано на принципи, в които едни излизат, други влизат, но сметките се плащат от българските граждани.

Кабинетът „Борисов – 2“ се върна в практиката на социалното замразяване, познато ни от кабинета „Борисов – 1“. Въпреки многомилиардните заеми, въпреки уж преизпълнението на бюджетните приходи, така и не се намират пари за майките, децата с увреждания, първокласниците, а демографската криза продължава. Не беше изпълнено решението на парламента за краткосрочни и средносрочни мерки за борба срещу демографската криза, а в същото време бюджетната процедура приключи и няма ясен отговор на министър Калфин и на правителството защо не са предвидени пари в бюджета. А това, което ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ предлагахме, беше с лека ръка отхвърлено.

В здравеопазването гражданите се разделиха на такива със социално значими заболявания и такива, които чакат или седят вкъщи и се самолекуват, или обикалят по баячки и знахарки, защото иначе чакането им идва в повече.

В образованието насочихме оскъдния и намален ресурс към частните училища, без да си даваме сметка, че 20% са отпадащите деца между първи и осми клас. Без да си даваме сметка, че тази година 13 500 по-малко от първокласниците тръгнаха на училище, родителите ги закараха в чужбина. Без да си даваме сметка, че обещанието за учене вкъщи не може да излъже родителите, които плащат редовно своите данъци.

Защо управляващите са се вкопчили в запазването на плоския данък, който обслужва интереса на ограничен кръг от хора и товари несправедливо милиони българи. Нали често коментирате, че той е въведен по наше време. Хайде като е нещо лошо да вземем да го отменим.

Защо не се прие законопроектът ни за въвеждане на намалена ставка на ДДС върху детските храни, играчки и някои социални услуги.

Многото приказки за стабилност водят до една перманентна нестабилност и вчера го констатира и Народната банка в поредния си доклад, че ръстът на БВП, на икономиката, е твърде различен от този при нашите съседи – Полша, Румъния, Чехия.  Страните, които с други темпове определят перспективите пред техните страни.

През тази година се мълчеше много и за бежанците. Българските граждани още не знаят това, което вчера и днес се договаря в Брюксел от началото на месеца с Турция. От тези 400 000 бежанци за разселване от Турция колко ще бъдат заселени в България. Новата агенция, в която и ние ще участваме, за плащането на сметката – само Шенгенските граници ли ще пази или и ние ще се ползваме от охраната на тази агенция.

Времето винаги не стига, когато се казват истини. За лъжите винаги има време. Новата година дано донесе на българските граждани повече истина от правителството и мнозинството.



Този сайт използва бисквитки. Научете повече

Този сайт използва "бисквитки", за да улесни вашето сърфиране. „Бисквитките“ или „cookies” служат единствено за удобство и улеснение на потребителите. Приемането или отказването на тези „бисквитки“ може да бъде осъществено от Вас чрез настройките на Вашия браузъра. Това можете да направите в съответната точка от менюто му. Подробности можете да намерите в меню „Помощ”.

Затвори