Михаил Миков: Управляващите да спрат безумния експеримент с живота и здравето на българина

Михаил Миков: Управляващите да спрат безумния експеримент с живота и здравето на българина

„Управляващото мнозинство да спре безумния експеримент с живота и здравето на българина, да не приема Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, защото той е опасен за живота – на днешните и бъдещите поколения”. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на Парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Михаил Миков, който представи декларация от името на депутатите от левицата за състоянието в здравеопазването. Миков продължи, че 15 години след началото на либералните реформи в здравеопазването, резултатите са катастрофални.

„Идеята за по-малко държава и повече пазар в здравеопазването доведе до крайна комерсиализация на системата, до отказ на държавата от конституционните й задължения към здравето на българските граждани. До недостъпност за бедните”, каза още председателят на БСП. По думите му стотици хиляди граждани без доходи, на практика, са лишени от достъп до здравеопазване.

„Когато бедните са много, когато доходите са ниски, да засилваш бизнес посоката на здравеопазването, това не е по-малко от геноцид. Недостойна търговия с живота и здравето на българина!”, категоричен бе лидерът на социалистите. Според него вместо да се ангажира с решаването на натрупалите се сериозни проблеми и деформации в здравната система, управляващото мнозинство предлага с поправки в Закона за здравното осигуряване увеличаване на хаоса в системата. Миков посочи, че така добросъвестният платец на здравни вноски ще трябва да заплати изцяло, ако иска да не чака за своето лечение или ще трябва да обиколи болниците в цялата страна, за да разбере къде не са си изразходвали лимита, за да може да се лекува.

„Правителството решава с наредба кой да се лекува и кой да чака. Въвежда се понятието „капацитет“, за да се обоснове плащането от болния българин”, каза още Миков. Той подчерта, че никой друг, освен лекарят, поставил диагнозата, не може да прецени търпи ли отлагане лечението на дадено заболяване или не. „Не код на диагнозата, а конкретното състояние на пациента решава проблема с чакането за лечение. Това го знае всеки лекар и всеки пациент, не е разбрало само управляващото мнозинство”, заяви лидерът на БСП.

Пълен текст на декларацията:

15 години след началото на либералните реформи в здравеопазването е достатъчно време, за да видим резултатите. Те са катастрофални, както по отношение на здравните показатели, така и като ефективност на здравната система. Катастрофални за здравето на българина.

Пазарната стихия, която превърна българското здравеопазване в сбор от търговски дружества и всички лекари в търговци, закономерно натовари обществото с 10 пъти повече разходи за здравеопазване, чието качество се движи в обратна на растящите приходи посока. Над 1000%  е увеличението на разходите за тези 15 г. Идеята за по-малко държава и повече пазар в здравеопазването доведе до крайна комерсиализация на системата, до отказ на държавата от конституционните й задължения към здравето на българските граждани. До недостъпност за бедните. Вместо развитие и усъвършенстване на здравната система в интерес на болния, постигнахме единствения резултат- разгром на общественото здравеопазване и тежко комерсиализиране на цялата система. Липсата на всякакъв контрол върху разходите за здравеопазване, води до ежегодни дефицити в системата, които се използват като мотив за изискване на нови доплащания от пациентите. Стотици хиляди граждани без доходи на практика са лишени от достъп до здравеопазване. Когато бедните са много, когато доходите са ниски, да засилваш бизнес посоката на здравеопазването, това не е по-малко от геноцид. Недостойна търговия с живота и здравето на българина.

Единственият им възможен контакт със системата е спешната медицинска помощ, което води до нейното претоварване и превръщането й в изкупителна жертва на сгрешената здравна реформа. Ликвидирахме поликлиниките и създадохме лекарски кабинети в гаражи и гарсониери и то в 21 век. Разрушиха се всички структурни и организационни връзки в системата, (десните трябва да са щастливи), което води до хаос на здравните грижи и често поставя пациента в състояние на невъзможен избор за неговото лечение.

Безконтролното и немотивирано от страна на държавата разкриване на нови частни  болници и то само в големите градове, освен че натоварва  обществото с ненужно увеличени разходи има за последствие миграция на медицинските специалисти към тях и създаване на сериозен недостиг на кадри дори в областните градове. Като прибавим към това изтичането на медицински специалисти извън страната ние вече сме в ситуация на тежък дефицит в количествен и в качествен аспект на лекари и медицински сестри.

За какво пациентът трябва да доплаща, когато боледува, след като е плащал редовно здравните вноски. Веднъж го товарим да плаща 900 лв. за избор на лекар и медицински екип, което от негово право се превърна в постоянна практика. Втори път, заради това, че здравната каса не заплаща всички медицински изделия при болнично лечение се разгърна широко бизнес-творчество на болничния мениджмънт да се заплащат от гражданите огромни суми при тежки заболявания, а дори и анестезии при определени манипулации. Под рубриката на „подобрени битови условия“ ползването на самостоятелна стая в болниците е на цена по-висока от пет звезден хотел. 330 лв. на ден 930 лв. за кабелна телевизия и интернет за три дни.

Вместо да се ангажира с решаването на натрупалите се сериозни проблеми и деформации в здравната система, управляващото мнозинство ни предлага с поправки в Закона за здравното осигуряване увеличаване на хаоса в системата с основен мотив – увеличаване на приходите в лечебните заведения, като създадем т. нар. допълнителен пакет здравни услуги, за ползването на който добросъвестният платец на здравни вноски ще трябва да заплати изцяло, ако иска да не чака за своето лечение, или ще трябва да обиколи болниците в цялата страна, за да разбере къде не са си изразходвали лимита, за да може да се лекува. Честито  на болния човек. Това е решение срещу живота и здравето на българина. Правителството решава с Наредба кой да се лекува и кой да чака. Въвежда се понятието „капацитет“, за да се обоснове плащането от болния българин.

Никой друг освен лекарят, поставил диагнозата, не може да прецени търпи ли отлагане лечението на дадено заболяване или не. Не код на диагнозата, а конкретното състояние на пациента  решава проблема с чакането за лечение. Това го знае всеки лекар и всеки пациент, не е разбрало само управляващото мнозинство. Написаните диагнози в Наредбата не са критерии за формиране на опашки от чакащи за лечение, защото ако нямат средства пациентите могат и да не дочакат лечението си, макар, че са си заплатили здравната вноска. Опашките от чакащи пациенти няма да увеличат приходите на здравната система, а само на търговските дружества-лечебни заведения, които ще определят произволно цените, както сега. От това кешовите плащания ще станат не 48% от общите разходи, както е сега, а ще надвишат значително публичните разходи за здравеопазване и нашата осигурителна система ще стане още по-несолидарна, още по-античовешка.

Абсурдно е предлаганото 15-годишно връщане назад за задължение за изплащане на здравните вноски, без да се държи сметка за давността на публичните вземания, нито за обективната невъзможност на хора без доходи да го изпълнят. Защо не потърсим и данъците с такава давност? Как ще си заплатят здравните вноски трайно безработните. Как ще осигурим техните конституционни права на здравно осигуряване.

За тези днешни проблеми на здравеопазването предупреждавахме още през 95-96 година. След това през 1999 г., когато вкарахте търговията в здравеопазването, когато остро се противопоставихме на подчиняването на здравната система само на принципите на пазара. В пазарната джунгла на днешното здравеопазване сигурната жертва е болният човек.

След като загубихме достатъчно политическо време в доказване на несъстоятелната теза, че пазарът ще реши всички проблеми на здравеопазването е време и управляващи и опозиция отговорно да подходим към нетърпящите отлагане проблеми на българското здравеопазване. Необходимо е решение за несъответствието в приходите и разходите за здравеопазване. Трябва да се увеличат публичните разходи за здравеопазване и да редуцираме частните, които са най-високите в Европа – около половината от общите разходи /при европейски норми под 20%/. Общите разходи за здравеопазване доближават средно европейските- 7,6% от БВП за 2013г./8,2 % средно в Европа/. Структурните и управленски проблеми на системата няма да решим с безконтролното откриване на нови болници, нито с непрекъснатите смени на директори в обществените лечебни заведения и с постоянния вой за повече пари. До кога бедна България ще продължава да готви медицински специалисти за богата Западна Европа, как да задържим младите лекари в страната. Това не може да стане докато не се изработи справедлив механизъм за заплащане в обществения здравен сектор, който да премахне огромните разлики в заплащането между отделните специалности в отделните болници, някои от които са петцифрени суми. Докато не гарантираме ясно развитие за  лекарите и здравните специалисти.

Днес България остро се нуждае от истинска дискусия по тези проблеми и от решения за развитие на здравеопазването, а не от поредните законови поправки, които не само, че няма да решат нито един от поставените проблеми, а ще създадат нови, което обществото няма да приеме.

Уважаеми народни представители,

Настояваме министър-председателят да се запознае с тази позиция, а управляващото мнозинство да спре безумния експеримент с живота и здравето на българина, да не приема Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, защото той е опасен за живота. На днешните и бъдещите поколения.



Този сайт използва бисквитки. Научете повече

Този сайт използва "бисквитки", за да улесни вашето сърфиране. „Бисквитките“ или „cookies” служат единствено за удобство и улеснение на потребителите. Приемането или отказването на тези „бисквитки“ може да бъде осъществено от Вас чрез настройките на Вашия браузъра. Това можете да направите в съответната точка от менюто му. Подробности можете да намерите в меню „Помощ”.

Затвори