Миков: Отпадането на деца от образование показва нежелание и неспособност на правителството да им го осигури

Миков: Отпадането на деца от образование показва нежелание и неспособност на правителството да им го осигури

Децата на безработните ще бъдат социално изключени, а правителството не се интересува от това, както от магистралите и китайските посещения

„Проблемът с отпадането от образование е на първо място социален и показва нежелание, неспособност на правителството и управляващо мнозинство, невъзможност на държавата да осигури участието на децата в учебния процес поне до навършването на задължителната по Конституция възраст”. Това заяви в декларация от името на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ председателят на левицата Михаил Миков. По думите му ранното отпадане от образование и обучение е сред основните предпоставки за последваща безработица и социално изключване. Той продължи, че проучванията са ясни – децата от етническите групи, децата на безработните, децата от бедните семейства ще бъдат и социално изключени, а правителството не се интересува от този въпрос, както се интересува от магистралите и китайските посещения. „Държавата би трябвало да съсредоточи усилията си към много по-съществено намаляване на дела на преждевременно напусналите, за да ограничи бедността, предавана през поколенията, от една страна, а от друга – за да осигури работна сила с подходяща квалификация, отговаряща на модерния пазар на труд”, каза Миков. Според него обаче това не се вижда в бюджета на правителството, не се заявява и като посока и намерение за справяне с този тежък проблем.

Миков се позова на данни, според които най-застрашени от отпадане в начален и прогимназиален етап от общото образование са децата от етническите малцинства и бедни семейства, без постоянна работа и доходи. „Това фактически е и въпрос на национална сигурност. Особено когато религиозната радикализация се превръща в идеология на модерния тероризъм. Ето защо буди и недоумение и не можем от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ да приемем, че проектът за бюджет стимулира влошаващата се тенденция за отпадане на ученици в средното образование”, каза още лидерът на БСП. Той обобщи, че  управляващите не разбират, че социалната поляризация и неконтролираната бедност в крайна сметка ще доведе до унищожаване на тъканта в обществото и до изчезване на държавността – „така, както виждаме това да се случва всеки ден в не чак толкова далечни от нас в географско отношение държави”.

Михаил Миков се обърна към управляващото мнозинство в Народното събрание: „Трябва да спрете да гледате на образованието като на обособен и апетитен публичен ресурс, който ежегодно се разпределя. Образованието е преди всичко средство за съхранение, развитие и възпроизвеждане на българския народ”. Той припомни и алтернативните предложения на левицата на намаляването на средствата на образование – осигуряване на достатъчно средства за образователната система, в размер на поне 4 % от БВП, които да се насочат само към държавни и общински училища, към университетите, като при разпределението им се отчита конституционният текст, гарантиращ образованието на всички български граждани. „Защото този проблем е проблем не само на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, той е проблем преди всичко на бъдещето на България и този, който не го вижда, е съучастник в унищожаването на това бъдеще. Това прави днешното управление на България”, завърши Миков.

Пълният текст на декларацията:

УВАЖАЕМА Г-ЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Преди десетина дни управляващото мнозинство прие на първо четене бюджета за следващата година. С актуализацията на бюджета за тази година правителството призна, че милиардните заеми не дават икономическо и социално развитие, призна несъстоятелност на водената политика.

Проектът за бюджет бе преценен и от синдикати, и от полицаи и служители на реда, и от културните дейци и научните среди и не на последно място – от работещите бедни, от хората на физическия и интелектуалния труд – като антисоциален, несъстоятелен и бюджет без посока. Този бюджет само задълбочава проблемите на България. А те са много и стават още повече. Предната седмица говорих за бедността, чийто причини и последици не намират решение в бюджета, защото явно не са от значение за управляващите. Днес ще говоря за един свързан с това проблем, който е също толкова съществен и важен – опасността от преждевеременно отпадане на деца от образование, за растящата неграмотност и социално изключване.

Тази година, на 15-ти септември 13 000 деца не посрещнаха първия си учебен ден в България – защото са заминали в чужбина при близки и роднини. Още няколко десетки хиляди ученици няма да продължат началното си и средно образование по същите причини – защото у нас няма перспектива и ще потърсят своя шанс извън България.

Днес 20% от децата в предучилищна и училищна възраст изобщо не ходят на училище.

Към момента делът на преждевременно напусналите образователната система деца и младежи у нас е близо 13%. И докато средно за ЕС има устойчива тенденция за намаляване на този показател, в България след 2011г. се отчита постоянно влошаване. Още повече, че редица страни със сходно на нашето социално-икономическо развитие, като Чехия, Словакия, Полша и Хърватия устойчиво поддържат нива на отпадане в порядъка на около 5 %. При нас е 13%, скъпи евроатлантици.

Намаляването на отпадащите от училище е един от основните индикатори по Стратегията „Европа 2020“. Би трябвало до 2020 г. той да се понижи до 10 % общо за целия ЕС. Националната цел на България е в тази категория да попадат 11% от лицата във възрастовата група 18-24 г. Защото още отсега правителството признава неспособността си и липсата на воля за постигане на общоевропейските стандарти. Ясна е политиката на правителството, след като бюджетът съдържа ясно изразена тенденция за устойчиво намаление на средствата за образование с по 0,1% годишно и едновременно с това управляващите приеха закон, с който парите се преразпределят и към частните училища, които формират търговска печалба. И ако за някой сравнението на тези цифри изглежда дребнаво, искам да кажа, че, дори България да достигне нивата от “Стратегия 2020″, в което силно се съмнявам при това управление, това означава, че, за да осигурят комфорт на себе си и хората около себе си, управляващите ще жертват шансовете за развитие на поне 6-7 хил. български деца и ще намаляват бюджета за образование с по около 8.500.000,лв. годишно.

По дял от БВП, отделян за образование, ние сме на едно от последните места в Европа, но никой там не търси евроатлантическите критерии, както при ремонтите на аероплани. Това прави невъзможно образователните институции да инвестират в материална база, спомагателни услуги и персонал, необходим за активната работа с децата и техните родители.

Уважаеми госпожи и господа,

Проблемът с отпадането от образование е на първо място социален и показва нежелание, неспособност на правителството и управляващо мнозинство, невъзможност на държавата да осигури участието на децата в учебния процес поне до навършването на задължителната по Конституция възраст. Ранното отпадане от образование и обучение е сред основните предпоставки за последваща безработица и социално изключване. Защото проучванията са ясни – децата от етническите групи, децата на безработните, децата от бедните семейства ще бъдат и социално изключени, а правителството не се интересува от този въпрос, както се интересува от магистралите и китайските посещения.  Държавата би трябвало да съсредоточи усилията си към много по-съществено намаляване на дела на преждевременно напусналите, за да ограничи бедността, предавана през поколенията, от една страна, а от друга – за да осигури работна сила с подходяща квалификация, отговаряща на модерния пазар на труд. Това обаче не се вижда в бюджета на правителството, не се заявява от правителството като посока и намерение за справяне с този тежък и национален проблем.

Данните на статистиката сочат, че най-застрашени от отпадане в начален и прогимназиален етап от общото образование са децата от етническите малцинства и бедни семейства без постоянна работа и доходи. Това е важно за разкъсваното от неравенства общество. Това фактически е и въпрос на национална сигурност. Особено когато религиозната радикализация се превръща в идеология на модерния тероризъм. Ето защо буди и недоумение и не можем от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ да приемем, че проектът за бюджет стимулира влошаващата се тенденция за отпадане на ученици в средното образование. Този бюджет показва, че управляващите не разбират, че социалната поляризация и неконтролираната бедност в крайна сметка ще доведе до унищожаване на тъканта в обществото и ще до изчезване на държавността – така, както виждаме това да се случва всеки ден в не чак толкова далечни от нас в географско отношение държави.

Въпросът, най-сетне, влияе и на балансираното икономическо и демографско развитие на държавата, защото разликата между Северозападния и Югозападния регион е убийствена.   И това е поредното доказателство, че липсата на възможности за трудова реализация и масовата бедност водят до трайно изключване на цели общности от участие в развитието на страната. Това доказва, че липсата на политика в бюджета за 2016 г. по въпроса за ранното напускане на образователната система ще обрече на провал и всеки опит за преодоляване на бедността и регионалните различия. Бедните региони ще обедняват, богатите няколко града ще акумулират все повече ресурси, но ще стават и все по-скъпи и трудни за живеене. Имат ли интерес от това хората? Ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ казваме твърдо “не”.

Уважаеми дами и господа народни представители,

Продължават ежедневно, ежечасно и ежеминутно да ни информират натрапчиво, че това бил възможният бюджет, без каквито и да е алтернативи. Дори той да бъде приет в този си антисоциален вид, хората имат правото да знаят, че алтернатива има. Алтернатива имаше през цялата изминала година, но управляващи останаха глухи и неми за нея.

Когато преди месеци ние казвахме “алтернатива има” и предложихме Законопроекта си за народната просвета, вие, от управляващото мнозинство ни казахте: “алтернатива може и да има, тя може и да е в интерес на хората, но тя не е изгодна за нас и близките до нас кръгове, неправителствените организации и частните училища”. Взехте пари от държавни и общински училища и ги дадохте на търговските дружества. И така поставихте пред тежки изпитания бъдещето на българската нация, на българската икономика, на цялата държава.

Трябва да спрете да гледате на образованието като на обособен и апетитен публичен ресурс, който ежегодно се разпределя. Образованието е преди всичко средство за съхранение, развитие и възпроизвеждане на българския народ.

Бюджетът ви далеч не е безалтернативен. На намаляването на средствата на образование, което предлагате, нашата алтернатива е: осигуряване на достатъчно средства за образователната система, в размер на поне 4 % от БВП, които да се насочат само към държавни и общински училища, към университетите, като при разпределението им се отчита конституционния текст, гарантиращ образованието на всички български граждани.

Защото този проблем е проблем не само на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, той е проблем преди всичко на бъдещето на България и този, който не го вижда, е съучастник в унищожаването на това бъдеще. Това прави днешното управление на България.



Този сайт използва бисквитки. Научете повече

Този сайт използва "бисквитки", за да улесни вашето сърфиране. „Бисквитките“ или „cookies” служат единствено за удобство и улеснение на потребителите. Приемането или отказването на тези „бисквитки“ може да бъде осъществено от Вас чрез настройките на Вашия браузъра. Това можете да направите в съответната точка от менюто му. Подробности можете да намерите в меню „Помощ”.

Затвори