Миков: Най-ранните избори ще са европейските през май

Миков: Най-ранните избори ще са европейските през май

-Г-н Миков, видяхме два многохилядни митинга – на ГЕРБ и на управляващите. Такова извеждане на политиката от парламента към улицата обикновено се случва в предизборна ситуация. Има ли такава ситуация днес?

- Политиката е по улиците от първите дни на нашето управление. Но не БСП я изведе там. Обсаждането на парламента, окупацията на университета, постоянните атаки срещу правителството са част от политическата действителност. Но това е много опасна игра на демокрация и ние не трябва да се отнасяме снизходително към този прецедент. Излиза, че всеки, който не харесва резултатите от изборите, ще си позволява да блокира държавата. Така че най-естественото нещо беше да реагираме в отговор на нападките, а членовете и симпатизантите на БСП да дойдат и да заявят подкрепата си за управлението. Аз пътувам много из страната и убедено мога да кажа, че София не е България. В провинцията има много повече хора, които ясно ни подкрепят и искат това правителство да работи спокойно и да успее. Въпрос на време беше тази подкрепа да манифестира и в столицата.

- И все пак има ли предизборна ситуация? На такива митинги реториката е друга, целите са други.

- Тук ще разочаровам онези, които смятат, че всички пътища за изход от кризата минават през предсрочни парламентарни избори, и то незабавно. Няма предизборна ситуация. Вярно е, че окупиращите и протестиращите се стремят да вкарат страната в този сценарий, да се стигне до крайна изнервеност, а институциите да спрат да работят. Но плановете им няма да успеят. Не правителството е слабо и вредно, а подкрепящата го коалиция е порочна, както скандират протестиращите, просто някои партии не влязоха в това Народно събрание и се надяват да се явят колкото се може по-скоро на поправителен изпит. Но най-ранните избори се очертават да бъдат европейските през май догодина.

- Какво си мерят политиците с тези митинги – рейтинг, градуса на народната любов или ината?

- Нито едно от тези неща. Но някак нетърпимо нахално е вече месеци да стоим и да слушаме как няколко души говорят от името на народа. Не може тези, които подкрепят правителството, да си мълчат, докато другите, които не го харесват, всяка вечер надуват свирки и думкат тъпани, а центърът на столицата е блокиран. Затова и ние направихме митинг, на който ясно да се чуе и другата позиция. Тези хора, които ни подкрепят, са нашата сила. Нали довчера се казваше, че активните хора са на улицата. Ето, видя се, че са повече тези, които стоят зад кабинета „Орешарски“. Сега, когато предстои второ гласуване на бюджета и приемане на мерки по антимонополното законодателство, правителството и парламентарното мнозинство имат нужда да чуят гласа на хората, които ги подкрепят.

- Синият политолог Евгений Дайнов твърди, че оставката на правителството „е въпрос на дни“, а депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев каза, че митингът в Пловдив е „последно предупреждение“. Вие как го разбирате това?

- Уважавам правото на всеки да има мнение, но няма да си губя времето да вниквам в аргументи, основани единствено на омраза и неудовлетвореност от това, че си извън властта. На Дайнов няма да му е за първи път да сбърка с прогнозата. А митингът в Пловдив може да се окаже наистина последно предупреждение, но за ГЕРБ, че трябва да се държи като цивилизована опозиция. Ако смята наистина да защитава интереса на хилядите си симпатизанти, трябва да го прави не с крясъци по площадите, а с работа в парламента. Голямото мнозинство от гражданите се вълнува от други въпроси – как да си осигурят зимата, как да изкарат сезона на високите сметки, как да се решат проблемите с миграционната вълна, как България да излезе от това блато, в което беше оставена. Колкото до предпочитаните от ГЕРБ улични форми за натиск и охулване на правителството, малко се изразходваха, изгуби се и тяхната оригиналност и сила.

- Миналата седмица беше много драматична за парламента. Как вие като негов председател разбрахте за опита за метеж?

- Нямам подставени лица сред протестиращите и не съм им приятел във Фейсбук. Информирам се главно от медиите. А и усещането за повторяемост е много натрапчиво. Виждали сме и друг път такива ексцесии, които са завършвали с палеж, с разгром на парламента. Има интереси това периодично да се случва. И не беше трудно да се предвиди. Впрочем всички видяхме и провокациите към полицията, и опитите протестът да се окървави. Слава богу, разумът надделя.

- Кой иска да запали парламента сега?

- Може би не всички, които протестираха, но със сигурност хора, които бяха сред протестиращите. Видяхте как се направи опит да се разбие оградата около Народното събрание и да се проникне вътре. Мисля, че е пресен споменът от погрома на парламента през януари 1997 г. или на Партийния дом след пожара от август 1990 г. Чак сега след 24 години по-късно източното крило на Народното събрание на пл. „Батенберг“ ще бъде пуснато като официален вход на Народното събрание. Живот и здраве, ще го отворим от Нова година. Заради палежа трябваше да се сменят облицовки, да се правят пълни ремонти.

- Вие и вътрешният министър Цветлин Йовчев в момента сте на „мушката“ на протестиращите. Те търсят провокация, за да ви обвинят, че сте дали разпореждане да се окървавят протестите. Как се чувствате в такава ситуация? Треперите ли всеки път, че може да се пролее кръв?

- Не треперя, но усещам смазваща отговорност. Гневен съм, че трябва да работим под натиск и провокации. С неполитически средства се търси политически резултат – нови избори. Още повече че хич не е сигурно какъв ще бъде резултатът от едни нови избори. Питам се дали тогава, ако резултатите не харесат някому, пак ще има всенародни вълнения и искания за оставка.

- ГЕРБ участва ли в тези провокации, какви са вашите подозрения?

- Няма да влизам в задкулисните клюки, но очевидно участват. Тяхната цел съвпада с тази на протестиращите. Те трудно преживяват, че изгубиха властта, и всячески искат да си я върнат. Не им е удобна ролята на опозиция. Партията им е конструирана за съществуване единствено в управлението – от високо да налагат политически позиции, много често с непозволени средства. Но мисля, че постепенно започват да свикват с второстепенната роля.

- Ако ГЕРБ участва в провокациите, как тогава да разбираме думите на Бойко Борисов: „Не му завиждам на Цветлин Йовчев, защото на него ще му падне главата, а той е добър министър“? Хем го провокират, хем го жалят?

- Сигурно е чувал за безотказния принцип на манипулацията „разделяй и владей“. Може би си мисли, че вбива клин в правителството с тази симпатия към министър Йовчев. Но ще трябва да си спомните, че не така мислеше Борисов, когато освободи Йовчев като шеф на ДАНС заради скандала с Мишо Бирата. Същата тактика лидерът на ГЕРБ използваше и когато хвалеше Ахмед Доган като най-мъдрия политик на прехода. Не е трудно да се досетим, че целта беше да отслаби партньорството между БСП и ДПС. Освен това думите на Борисов са като прах на вятъра – още неизрекъл ги, и вече сам се отрича от тях. Вижте последното му прозрение, че премиерът е държавен служител и като такъв не може да ходи на партийни митинги. Искрено се забавлявах на речта му в Пловдив. Тя само доказва, че през последните четири години сме имали за премиер човек, който не е чел конституцията.

- Вие също бяхте вътрешен министър. В тези дни поставяте ли се на мястото на Цветлин Йовчев и отчитате ли негови грешки?

- Няма да се изкуша да давам съвети, още по-малко оценки. Воден съм от разбирането, че всеки трябва да си гледа работата по възможно най-отговорния начин. Но не мога да не кажа добри думи за полицията и да й благодаря за сдържаното поведение. Някои ги обвиняват, че са прекалено меки, други, в лицето на протестиращите, ги представят като тоталитарна полиция. Но истината е, че тъкмо те предотвратиха ескалация на напрежението. Тези, които сега невъздържано ги критикуват, търсеха да предизвикват ескалацията.

- Смята се, че протестите целят не ново правителство, а нова конституция. Даже ГЕРБ говори за това?

- Има някакъв абсурд. Конституция се променя при относително спокойствие и очертано съгласие по важни въпроси. И най-вече, когато е изчерпана действащата конституция. Ние имаме една модерна конституция и мисля, че не това е проблемът на България. Да си измиваш ръцете за действията или бездействията на различни институции с конституцията, е бягство от действителността. Няма абсолютно никакви основания да се правят фундаментални промени в основния закон. А и да имаше, при дълбокото противопоставяне между партиите няма мнозинство за такива промени. На ГЕРБ мога да кажа, че изборите не са спортно състезание, победителите от което са абонирани за мнозинството в парламента. Мнозинството зависи от нагласите на хората и способността на партиите да се обединят около общи цели.

- ЕК ни спря временно парите от еврофондовете за екология. Това ще натовари бюджета до края на годината най-малко с 245 млн. лв. Дали няма да се разклати стабилността на правителството и ще успее ли то да изпълни социалните обещания на левицата?

- Няма да разклати кабинета, но това създава напрежение. И вината да се стигне до това решение на ЕК е на ГЕРБ, защото нарушенията, за които ни санкционират, са допуснати по време на тяхното управление. Може би не задръстваме общественото пространство с обвинения към „любимците на Брюксел“ за справянето им с еврофондовете, но министър Златанова много усърдно работи за промени в правилата и механизмите на контрол. Няма опасност да пострадат социалните обещания. Ще има и коледни добавки за най-бедните. Включително ще търсим решение, при което хората с минимални работни заплати да получават данъка си в края на годината. Когато си с минимална заплата, в края на годината ще се връща данъкът от 10%. Това е практическо въвеждане на необлагаемия минимум за най-ниските доходи. Работим по възможността тази мярка да влезе в сила от 2014 г.

Интервю на Наделина Анева, в. “Преса”.



Този сайт използва бисквитки. Научете повече

Този сайт използва "бисквитки", за да улесни вашето сърфиране. „Бисквитките“ или „cookies” служат единствено за удобство и улеснение на потребителите. Приемането или отказването на тези „бисквитки“ може да бъде осъществено от Вас чрез настройките на Вашия браузъра. Това можете да направите в съответната точка от менюто му. Подробности можете да намерите в меню „Помощ”.

Затвори