Михаил Миков: Силата на БСП е в приемствеността

Михаил Миков: Силата на БСП е в приемствеността

„Силата на нашата партия е в приемствеността“ – това заяви председателят на БСП Михаил Миков по време на 13-та Конференция на Софийската градска организация на партията, съобщи Агенция „Фокус“. Според лидера на социалистите БСП трябва да бъде национален организъм и генератор на политически идеи.

„Убеден съм, че тази дискусия – за това как изглеждаме, колко се самоуважаваме, колко воля имаме да прокарваме тези идеи – ще продължи. Тя не бива да се изчерпва с провеждането на предстоящия конгрес. Тя трябва да бъде постоянна работа на всички равнища – Национален съвет, Градски съвет, районни, основни партийни организации“, посочи Миков.

Председателят на БСП отбеляза, че партията не може да бъде софийска, видинска, тутраканска, пазарджишка и прочие, колкото и да е важно всяко звено от нея. Михаил Миков отбеляза, че около 50 % от председателите на общински съвети се сменят. „Това не бива по никакъв начин да бъде приемано нито като подмяна, нито като опит за разделяне с някои другари. Тези хора ще останат и ще продължат да крачат заедно с по-младите другари, които са поели съответните отговорности“, добави той.

Очертава се финалът на поредния десен проект – ГЕРБ

В краткосрочен план се очертава финалът на поредния десен проект – ГЕРБ, коментира лидерът на левицата. По думите му сега големият въпрос е какво ще се случи в десницата след ГЕРБ.

„Не по-маловажният въпрос е докога ГЕРБ. Лично аз смятам, че вече се очертава в краткосрочен план – до половин, една, две години – финалът на този пореден десен проект, който успяваше да събере интересите на онези, които бяха и в СДС, и в НДВС, които мутираха сега в ГЕРБ“, заяви Миков.

„Смятам, че в последната година и половина, ако не друго, ние успяхме да задържим представителството на левицата“, подчерта председателят на БСП. По думите му, хората интуитивно и неосъзнато усещат какво се случва в техния живот в условията на дясна политика, когато здравето е стока, когато образованието се превръща в стока, когато държавата не е нищо повече освен обслужваща бизнес интереси, когато все повече от демократична се превръща в корпоративна.

Последни издихания на здравния модел

Здравната каса, като модел, е изчерпана като съдържание, смята лидерът на социалистите. „Като форма, дясното правителство и министърът приеха управление, което вече фактически върна управлението на въпросната каса в държавата, въпреки че говорихме, че е отделена. Ние тук трябва да можем да разрежем нещата и да кажем – очевидно това са финални издихания на този модел от 2000-та година“, каза Миков. „Той може би създаде предпоставки за едно по-добро заплащане на някои лекари. В същото време създаде предпоставки младите лекари да напускат България, да застарява тази професия и най-вече създаде предпоставки все по-дълбоко да се поемат все повече и повече разходи от джоба на отделния гражданин“, посочи председателят на БСП.

„Когато ни обвиняват в носталгия, ние трябва много ясно да казваме на хората – носталгия ли е безплатното здравеопазване. Как е могло да го има в България, нали тогава икономиката е била по-слаба и социалистическа“, попита Михаил Миков. „Носталгия ли е всеобщата образованост, защото ние не сме носталгици по годините след 1944-та, когато България се бореше с неграмотността. Хората са носталгици по годините преди 1989-та, когато всяко дете независимо от семейството, в което се е родило, имаше пълен достъп до средно и висше образование. Така че тези въпроси трябва да си ги казваме много по-ясно и най-важното да успеем да намерим нашите адресати“, посочи лидерът на левицата.