Миков: Работниците и бизнесът не виждат защита в синдикатите и работодателските организации

Миков: Работниците и бизнесът не виждат защита в синдикатите и работодателските организации

Те не са достатъчно привлекателни за гражданите

„Защо правителството проспа възможността да дискутира представителността в Националния съвет за тристранно сътрудничество по-рано?”. Това попита от парламентарната трибуна председателят на НС на БСП Михаил Миков. Той подчерта, че Конституционният съд се е произнесъл по въпроса през 2012 г.

„Не сте знаели, не сте чули, не сте разбрали или трябваше да се направят договорки със сега съществуващите синдикални и работодателски организации. Дължите този отговор на пленарната зала. Правителството трябваше да вкара дискусията в Народното събрание своевременно. Министър Калфин да помисли как тези организации да станат привлекателни за работниците в защитата на синдикалните права, как работодателските организации да представляват интересите на всички работодатели”, категоричен бе лидерът на социалистите. Миков попита каква е политиката на правителството по представителността и заяви – да направи критериите така, че да му е удобно и да са опитоми работодателите и синдикатите.

Лидерът на социалистите заяви, че това, че тази тема се дискутира днес, означава, че съществуващите синдикати и работодателски организации не са достатъчно привлекателни и гражданите, работниците и бизнесът не виждат в тях защита на интересите си. „Има 3 млн. работещи, а отиваме към сваляне на критериите за членуване на синдикат в националното представителство на 50 000. Другите работници не искат да членуват в синдикати ли?”, попита той.

По думите на Миков това е силен сигнал за развитието на синдикалната функция у нас. Той обясни, че синдикатите в голямата си част набират членове от държавните дружества и учреждения. Според него това ще продължи да генерира процеси и това, че има формален диалог между тези уж представителни организации ще продължи да разкъсва тъканта на обществото между истинските работещи предприятия, между работниците, които казват: „Тези синдикати седят горе и участват в диалозите с министъра, в европрoeктите, но това не ги прави по-автентични представители на интересите, които те би трябвало да представляват”.

„Ние няма да подкрепим този законопроект, защото се внася в последния момент и под математическия спор 10 000, 20 000 или 15 000 се поставя големият въпрос доколко тези организации изпълняват своята функция”, заяви Миков. По думите му няма да има и напрежение в обществото, ако те изпълняват представителната си функция.

По повод на промените, касаещи увеличаването с 5 дни на броя на дните за отпуска, Миков попита откъде ще дойдат средствата за тях при тази производителност на труда.