Михаил Миков: Темата на вота на недоверие е здравеопазване

Михаил Миков: Темата на вота на недоверие е здравеопазване

През февруари влиза в сила нова политика, свързана с доплащането на лекарствата

„След консултации между двете парламентарни групи – на БСП и ДПС, взехме решение темата на вота за недоверие към правителството на Бойко Борисов да бъде здравеопазването”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков  пред журналисти в парламента.

Лидерът на социалистите подчерта, че това не е вот само заради скандала с ваксините, а заради състоянието на системата. „Заедно с ДПС още през декември сме внесли питане по този въпрос. Настояваме министърът да отговаря на него, а очевидно с оглед на създалата се тревожна ситуация – противоречивите отговори на представители на министерството и тревогата на българските граждани – са необходими и разисквания в Народното събрание”, допълни той. Председателят на БСП обясни, че ще бъдат създадени работни групи и ще се започне работа по мотивите на вота.

Михаил Миков припомни, че през февруари влиза в сила нова политика, свързана с доплащането на лекарствата. „ През април влиза онзи дебелият топ хартия по отношение на двата списъка – основен и допълнителен пакет”, каза още той.

Лидерът на левицата припомни, че от БСП са атакували два закона в Конституционния съд. „Единият най-вече заради разделянето на гражданите на такива със социално значими заболявания и такива, които могат да чакат или да доплащат”, поясни той.

Проведоха се и консултации с БДЦ. Техните представители заявиха, че споделят голяма част от предложенията и мотивите на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в сферата на здравеопазването. Предстои парламентарната група на БДЦ да се събере, да обсъди и до понеделник да даде ясна позиция за участие във вота на недоверие.