Михаил Миков: БСП е единствената опозиция, която предлага лява алтернатива за България

Михаил Миков: БСП е единствената опозиция, която предлага лява алтернатива за България

Политиката на правителството е вредна за страната

БСП е единствената опозиция, която предлага лява алтернатива за България. Това каза председателят на НС на БСП Михаил Миков в ефира на бТВ. Той добави, че в момента върви демонтаж на социалната държава и доказателство за това са вчерашните протести на майките в над 20 града. „Те искат бъдеще за децата си и за България”, подчерта лидерът на социалистите.

Миков отбеляза, че в резерва на Министерския съвет има 2 млрд. лв. „Около 180 млн. лв. отиват за отбрана, но защо се отделят тези средства, като след години няма да има войници в тази страна”, попита той. Председателят на БСП обясни, че спадът на раждаемостта в България е над 7%. В тази връзка той припомни, че по инициатива на Парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Народното събрание е задължило правителството до 30 ноември да внесе краткосрочни и средносрочни мерки срещу демографската криза.

„Управляващите пропуснаха да мине бюджета, а сега ще се оправдават, че няма пари. В същото време отхвърлиха диференцираната ставка на ДДС за детските храни и стоки. Все повече млади хора ще бягат от България и вчера майките го казаха. Политиката, която се води от правителството, е вредна за страната”, категоричен бе лидерът на левицата. Миков припомни, че по време на участието на БСП в управлението при кабинета „Орешарски” социалистите са увеличили всички тези плащания към майките, които в момента са спрени и заради които те протестират.

Промените в Конституцията правят магистратските квоти по-контролируеми

Михаил Миков заяви, че оставката на министъра на правосъдието Христо Иванов е основателна след провала на съдебната реформа. Според него оценките тепърва ще се получават от Брюксел, от българския народ и от магистратите, които виждат, че нищо не се случва след едногодишно говорене.

По думите на Миков демокрацията у нас е доста фасадна. Той даде пример с едно от гласуванията на промените в Конституцията, при което нямаше достатъчно гласове и  се стигна до трето гласуване. „ДПС искаше да покаже колко е важно вземането на решение. Не може да променяш Конституцията по този начин и да говорим за върховенство на закона. Трето прегласуване в Народното събрание, това обезсмисля всичко”, категоричен бе лидерът на социалистите.

Председателят на БСП подчерта, че самите промени в Конституцията правят магистратските квоти по-контролируеми, а затварянето в по-малки колегии прави ръководителите на тези колегии по-силни.

Лидерът на левицата каза още, че все повече факти излизат за това, че има намеса в съдебната власт. Според Миков направените промени няма да помогнат и на хората по никакъв начин, защото те няма да се отразят нито на ефикасността, нито на бързината на съдебния процес. „Ние предложихме първо да се измени законодателството и чак след това евентуално Конституцията, ако тя пречи на реформата”, припомни председателят на БСП.