Михаил Миков: Няма да подкрепим политическия контрол върху съдебната система

Михаил Миков: Няма да подкрепим политическия контрол върху съдебната система

В Еврокомисията трябва да се запознаят с „демократичните” реформи на управляващите

Парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ няма да подкрепи текста за промяна на Конституцията, който предвижда установяване на политически контрол върху независимата съдебна система, в частта и за прокуратурата. Това заяви в изказване от парламентарната трибуна председателят на БСП Михаил Миков. Лидерът на социалистите отхвърли поднасяните от представители на управляващото мнозинство „европейски примери”, като обърна внимание, че в Европа няма единен модел и всяка страна е свободна да определя сама устройството на своята съдебна система.

Миков припомни, че отделянето на прокуратурата в независимата съдебна власт е свързано с практиката в 50-те години и съветския модел. Той подчерта, че политически сили, които не са успели да направят това във Великото народно събрание, се опитват да възстановят тази практика днес чрез промени в основния закон, който техните предшественици са бойкотирали.

„Ние не можем да приемем разбирането за политически контрол върху прокуратурата. Крайно спекулативно е твърдението, че тя контролира Народното събрание с правото й да иска имунитета на един или друг народен представител. НС се състои от 240 народни представители и конституционният законодател е презюмирал, че винаги асамблеята ще остане в състав, в който може да брани независимостта на парламентарната власт, независимо от исканията на главния прокурор за снемане на имунитети”, коментира председателят на БСП. „Другото, вулгарно разбиране е презумпцията за престъпност в целия парламент. Това е абсурдно, невярно и невъзможно”, категоричен бе Михаил Миков.

Дали е либерална наказателната политика или е крайно репресивна – услужливо съдът е изключен от такъв тип наблюдения, отбеляза още лидерът на левицата. По думите му всичко, което се обсъжда в днешното заседание на парламента, ще трябва да бъде изпратено в Европейската комисия, за да се види философията на авторите на „демократичните” реформи. Разбирането им е „недемократично, неразбираемо, свързано е с някакви вътрешни настроения в управляващото мнозинство за засилване на политическия контрол върху части от независимата съдебна власт и това е неприемливо за нас”, заяви председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.