Михаил Миков: Терористичният акт в Париж нанесе удар върху свободата в Европа

Михаил Миков: Терористичният акт в Париж нанесе удар върху свободата в Европа

Светът трябва да се обедини за справянето с проблема

Терористичният удар в Париж е удар върху една от най-големите ценности на Европа и свободния свят – свободата. Сега тепърва ще има ограничения в свободите, ще има мерки за борба срещу тероризма, финанси насочени към тях”. Това заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков в ефира на Нова телевизия. Той попита, какво е станало със свободното движение на хора. По думите му този въпрос седи от преди атентатите във Франция, но сега е особено обострен.

Миков заяви, че светът и Евразия влизат в нова фаза на нестабилност. По думите му сега фокусът е върху Париж, но индикаторите са били преди месец в Турция с голям терористичен акт, данните сочат за такъв случай и с руския самолет. „Всичко трябва да се разглежда в един комплекс на натрупване на критична маса на нестабилност”, заяви лидерът на левицата и допълни, че днешна Европа и светът не са способни да се справят с това предизвикателство или поне досега няма резултати.

Големите проблеми по думите му са свързани с тлеещата язва в Африка – Либия, с разпада на държавите там, бездържавността и радикализацията на религиозна основа, свързана и с бедността и огромните световни неравенства. „Бежанците се движат по посока на местата, където се живее по-добре. Огромните неравенства, контролът на света от корпорациите и изсмукването на богатствата на тези страни, ненормалното функциониране на икономиките в полза на гражданите на тези страни се отразяват като една социално-икономическа база на религиозната радикализация”, коментира председателят на БСП.

„Рисковете са сериозни, България е в Евразия, в зоната, през която минават постоянно тези потоци от хора, има нестабилност и няма как да не ни засяга”, обясни лидерът на левицата. Той обаче подчерта, че конструкцията на Европа е пред тежко изпитание. „България не може да се справи сама. Светът заедно трябва да се справи”, категоричен бе Миков.