Социалистите предлагат пет временни мерки за поевтиняване на тока

Социалистите предлагат пет временни мерки за поевтиняване на тока

Социалистите предлагат пет временни мерки за справяне с кризата с високите цени на тока. Това обяви на заседание на икономическата комисия заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България. Михаил Миков внесе проекторешение, с което на Министерски съвет и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да бъде възложено да приемат мерки за намаляване на цените на електроенергията и осигуряване на базовите потребности на потребителите на приемливи цени.

Една от въпросните мерки предвижда забрана за прекъсване на електрозахранването на неизправните длъжници за определен период. Друго предложение е свързано с т.нар. социалнозащитени цени. От левицата искат кабинетът в оставка или служебното правителство да определят базовите потребности на гражданите – например да бъде въведена по-ниска цена за потребление до 75 киловата дневна и 100 киловата нощна тарифа.

По думите на Миков необходимо условие за изпълнението на тези мерки е нормалното функциониране на енергийния регулатор.

„Трябва да се определят базовите потребности на един битов потребител. Такава методика сме имали преди 7-8 години. Нашият проект просто предлага да се развържат ръцете на изпълнителната власт и ДКЕВР в рамките на системата”, разясни допълнително Миков.

Идеята на БСП е този режим да трае няколко месеца, докато следващото Народно събрание приеме друга система от мерки.