Миков за “Известия”: БСП пуска “Белене”, ако спечели изборите

Миков за “Известия”: БСП пуска “Белене”, ако спечели изборите

Как българската левица вижда извеждането на страната от кризата. На този и други свързани въпроси отговори депутатът от Коалиция за България Михаил Миков в интервю за руското издание „Известия”, което предлагаме на вашето внимание.

Какви последствия от политиката на досегашното дясно правителство на премиера Бойко Борисов възнамерява да поправи Българската социалистическа партия?

Днес в страната има не само правителствена, но и парламентарна криза. По време на своето управление Бойко Борисов взимаше всички решения еднолично и след това ги спускаше за символично одобрение в Народното събрание. В резултат в последните социологически допитвания сега българският парламент е с най-ниския си рейтинг на одобрение за последните 20 години – 5-6%. В такива условия социалистическата партия няма да формира временно правителство, а ще изчака предсрочните избори, които президентът трябва да насрочи за май.

Какви са шансовете на вашата партия да спечели парламентарния вот?

Добри. Още преди две седмици изпреварихме управляващите от ГЕРБ в сондажите – 22% доверие за нас срещу 20% за тях. В голяма степен виновна е политиката на Бойко Борисов в енергийната сфера. В цялата страна бяха разположени фотоволтаични централи, чието използване доведе до ценови ръст от 13-18%. Това стана на фона на увеличаваща се безработица и бедност в страната. Уличните протести в последните седмици започнаха заради високите цени на електричеството, въпреки че на практика в България те са най-ниски в целия Европейски съюз. Но доходите на българските граждани са още по-ниски и те не могат да си плащат сметките.

Как социалистическата партия планира да реши енергийния въпрос?

Първо ще пуснем в експлоатация АЕЦ „Белене”, която ще бъде построена от руснаците. Срокът на експлоатация на реакторите в АЕЦ „Козлодуй” изтича в това десетилетие. Новата АЕЦ „Белене” е необходима на българската икономика, защото ще привлече инвестиции и ще създаде работни места. Главното е обаче, че ядрената електроцентрала е стратегически проект – благодарение на „Белене” ще свали, цените на електричеството и ще върнем енергийната независимост на България. В тази посока са и останалите енергийни проекти, които прокара БСП – петролопроводът „Бургас-Александруполис”, който беше блокиран от правителството на Борисов, газопроводът „Южен поток”, който правителството, което подаде оставка, одобри след цели три години борба от наша страна.

Възнамерявате ли да разширите сътрудничеството с Москва?

В последно време по политически причини много от позициите, които имаше България на руския пазар, бяха загубени. Искаме да ги възстановим – не само в енергетиката, но и в туризма, леката промишленост, стоките, които преди 20 години бяха много популярни в целия Съветски съюз. Русия е наш традиционен партньор.