БСП поиска по-справедливо данъчно облагане. Мнозинството го отхвърли

БСП поиска по-справедливо данъчно облагане. Мнозинството го отхвърли

Председателят на НС на БСП Михаил Миков направи предложение в пленарна зала в седмичната програма на Народното събрание да влезе Законът за изменение и допълнение на Закона за облагане доходите на физическите лица, известен като закона за прогресивното облагане. „Този закон внася повече справедливост за доходите на работещите по трудови договори. В него се предвижда работещите по трудови договори със заплати в размер до две средни работни заплати за страната – около 1 500 лв, да получат облекчение”, обясни лидерът на левицата.

Миков подчерта, че приходната част върви добре, а по това време на годината започва бюджетната процедура. “Добре е този закон да бъде разгледан преди ваканцията, за да може да бъде отразен и в прогнозите, които ще обосноват бюджета за следващата година”, заяви председателят на БСП. Той подчерта, че промените в Закона за облагане данъците на физическите лица са най-необходими на хората, които работят по трудов договор.

„В България доходите от труд са най-ниските в Европа и това убива икономиката и съсипва обществото. Поради тази причина е необходимо този законопроект да намери място в дневния ред на Народното събрание за седмицата.”, заяви Миков.

Народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Чавдар Георгиев подчерта социалната значимост на законопроекта и необходимостта да се разгледа в тази сесия. „Този законопроект дава по-голяма справедливост върху данъчното облагане на различните физически лица с различни доходи”, заяви депутатът от левицата. Той подчерта, че тези с по-малки доходи ще получат облекчения, а тези с по-големи доходи – могат да поемат по-голяма данъчна тежест.

Мнозинството в пленарна зала обаче не подкрепи предложението на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за по-навременни промени за справедливо данъчно облагане и те останаха извън дневния ред на НС за тази седмица.