Михаил Миков: Правата, ако не се отстояват, се отнемат

Михаил Миков: Правата, ако не се отстояват, се отнемат

„Първи май не е ден само на социалистите, не е ден на политиците и синдикатите. Първи май е ден на онези 272 000 души – най-бедните работещи в Европа, на които днешното правителство отне по 408 лв., по 408 хляба от семейството на тези работещи бедни”. Това заяви на днешния митинг в Борисовата градина в София, организиран от БСП по случай Деня на труда, председателят на партията Михаил Миков. По думите му Първи май е и ден на всички онези, които търсят работа. „Първи май е празник на всички, които споделят или не споделят една или друга политическа платформа и имат правото на достоен труд, на достойно заплащане, на безопасни условия на труд и на условия, в които работниците не попадат в ситуации като в Горни Лом или Карлово”, продължи лидерът на социалистите.

Михаил Миков заяви, че много българи са забравили кръвта, с която са написани правата им през вековете по света и тук, в България. Според него и младите също трябва да четат, да помнят, че тогава, когато не отстояваш правата си, нямаш право да искаш по-справедливо и достойно бъдеще. „Тогава, когато не заявяваш, не протестираш, ти трудно ще намериш сили да празнуваш. Искам да кажа на тези, които днес ги няма тук, на тези, които гледат на Първи май като на някакъв остатък от времената, когато най-много беше направено за правата на работниците, да им кажа, че правата, ако не се отстояват, се отнемат”, каза още Миков. Той добави, че ако не се празнува Първи май, се протестира на Първи май.

Председателят на БСП благодари на присъстващите за участието им в шествието и митинга. „Искам да благодаря и на онези работници, социалисти, синдикалисти в Бургас, в Пазарджик, във Враца, в цяла България, които днес по улиците на страната казват : „ние знаем правата си, ние имаме сили да се борим за правата си, ние искаме достоен труд, ние искаме една по-справедлива България. Ние можем да докажем, чрез нашия глас, чрез нашето присъствие, чрез нашия юмрук, че имаме силата да живеем по-достойно, ние и децата ни – за една по-справедлива България! Благодаря ви! Честит празник!”, завърши Михаил Миков.

Пълният текст на речта на председателя на БСП Михаил Миков:

Скъпи другари и граждани на София, скъпи наши приятели социалдемократи, земеделци, комунисти, хора на зелените движения, на истинския неправителствен сектор,

Днес България, Европа, светът празнуват Деня на труда и работническата солидарност. Ден, писан с кръв, ден, който ни подсеща, че два века работещите на полето на физическия и умствения труд се борят за своите права. До 1918 година в България няма 8-часов работен ден. До 1936 година в България няма право на отпуск, а от ’36 година правото на отпуска е 6 дни. До девети септември стачките са забранени. След 9-ти септември стачките не се споменават, защото властта е на работниците. Март ’90-та година преди Великото Народно събрание бе върнато и уредено правото на стачка като едно от основните права на работниците. Днес нашата Конституция, приета от Великото Народно събрание, член 50-ти категорично записва това изконно колективно право на работниците. Първи май не е ден само социалистите, не е ден на политиците и синдикатите. Първи май е ден на онези 272 000 души – най-бедните работещи в Европа, на които днешното правителство отне по 408 лв., по 408 хляба от семейството на тези работещи бедни. Първи май е ден на всички онези, които търсят работа. Първи май е празник на всички, които споделят или не споделят една или друга политическа платформа и имат правото на достоен труд, на достойно заплащане, на безопасни условия на труд и на условия, в които работниците не попадат в ситуации като в Горни Лом или Карлово.

Скъпи приятели,  много българи забравиха кръвта, с която са написани правата им през вековете по света и  тук в България. Но смятам, че младите също трябва да четат и да помнят, че тогава, когато не отстояваш правата си, ти нямаш право да искаш по-справедливо и достойно бъдеще. Тогава, когато не заявяваш, не протестираш, ти трудно ще намериш сили да празнуваш. Искам да пожелая на тези, които днес ги няма тук, на тези, които гледат на Първи май като на някакъв остатък от времената, когато най-много беше направено за правата на работниците, да им кажа, че правата, ако не се отстояват, се отнемат. Ако не се празнува Първи май, се протестира на Първи май. Протестира се и има примери в света, когато протестите са били окървавени.

Аз искам да ви благодаря, че сте тук и искам да благодаря за участието ви в това грандиозно шествие днес, което цяла България трябва да види. Искам да благодаря на онези работници, социалисти, синдикалисти в Бургас, в Пазарджик, във Враца, в цяла България, които днес по улиците на страната казват : „ние знаем правата си, ние имаме сили да се борим за правата си, ние искаме достоен труд, ние искаме една по-справедлива България. Ние можем да докажем, чрез нашия глас, чрез нашето присъствие, чрез нашия юмрук, че имаме силата да живеем по-достойно, ние и децата ни – за една по-справедлива България! Благодаря ви! Честит празник!

8 000 на митинга на БСП за Деня на труда

Шествието на БСП по случай Международния ден на труда – 1-ви май достигна до Борисовата градина в София, където бе посрещнато с празничната програма на организирания от левицата митинг.

На сцената на лятната естрада, освен председателят на БСП Михаил Миков, слово произнесоха лидерът на софийските социалисти Калоян Паргов и синдикалисти.

На събитието бе представена инициативата за поставяне на паметен знак по повод 25-ата годишнина от първия празник на в. „Дума” и левия печат.