Михаил Миков: Безхаберие при бедствията, 700 селища са без ток

Михаил Миков: Безхаберие при бедствията, 700 селища са без ток

„В 21 век 700 населени места вече пети ден са без електрозахранване. Смятам, че не е необходимо да обяснявам на министър-председателя как се търси отговорност”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в коментар на бедствената ситуация след снеговалежите в някои райони на страната. Лидерът на социалистите определи поведението на управляващите като безхаберие при бедствията.

„Настояваме за спешно свикване утре на Комисията по енергетика, министъра на енергетиката, енергийния системен оператор и чуждите инвеститори заради бедстващите райони”, обяви Миков. „Някой помни ли да е имало такъв случай в последните 10 – 15 години?”, попита лидерът на левицата. Той подчерта, че в планината пада сняг и дали пада през февруари или през март, не е оправдание.

Михаил Миков бе категоричен, че е крайно време правителството и централната власт да влезе във функциите си и да мобилизира всички ресурси, когато хиляди хора са без достъп до елементарни услуги. „Управляващите нямат оправдание за безхаберието си. Само се снимат пред камерите, загърнати в шалове, и си показват спортните якета. Но трябва да решат проблема, защото в 21 век без електроенергия животът е немислим – няколко дни вече няма резултат”, каза още Миков.

Атанас Мерджанов: Има хаос, вместо решение на проблемите

Тази бедствена ситуация за България е поредната, за съжаление, но за първи път толкова ярко отсъства намесата на държавата”, отбеляза на свой ред говорителят на БСП Атанас Мерджанов. „Обикновено в такива ситуации се създава Национален кризисен щаб. Беше ли изграден такъв до този момент? Кой беше неговият председател – премиерът? Вицепремиерът Кунева, която би трябвало да координира този тип усилия? Вицепремиерът Бъчварова? Защото днес гледаме как в Смолянска област пребивават хаотично министри, а тежестите се засилват вместо да има някакво реално решаване на проблемите. Налице е хаос и той е породен от липсата на сериозна институционална подкрепа”, заяви Мерджанов.

Дора Янкова: Половин милион са без ток, правителството да си влезе в обувките

„Една седмица синоптиците предупреждаваха, че ще има проблеми. Какво правят пътноподдържащите фирми, какъв е ресурсът за почистване?”, попита народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Дора Янкова. „Агенция „Пътна инфраструктура” да бъде така добра да публикува за всеки район каква техника е договорила и налична ли е тя, за да могат гражданите да я следят. Не може втора и трета ръка техника да се окаже земеделска – нормално е тези стари трактори да не могат да почистят снега”, отбеляза депутатът от Смолян.

Янкова обърна внимание и на проблемите с електрозахранването. „Опитах се да събера информация. В такова време държавният електросистемен оператор не подаваше 110 киловолта ток към EVN и към гражданите. Неслучайно искаме утре министърът на енергетиката да обясни защо. Какво означава системният оператор да не може да подаде 110 киловолта ток. При липсата на електричество – няма връзки и комуникации, няма хляб”, посочи народният представител.

„700 села остават без ток. Близо половин милион души население са без осветление. Много хора казват – такова безхаберие не сме виждали”, сподели Дора Янкова. Тя призова армията да осигури генератори и да бъдат мобилизирани строителните фирми с техниката, с която разполагат. По думите й електросистемният оператор трябва да поиска помощ от държавата, която от своя страна трябва да създаде Национален кризисен щаб. „Крайно време е правителството да си влезе в обувките, а премиерът да потърси отговорност от министрите”, категорична беше Янкова.