Миков: България ще стане цел, ако бъде въвлечена във военни действия в Украйна

Миков: България ще стане цел, ако бъде въвлечена във военни действия в Украйна

Ако България бъде въвлечена във военни действия в Украйна, тя може да стане цел на Москва. За тази опасност предупреди председателят на БСП Михаил Миков в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България”. Лидерът на социалистите коментира съобщенията за дислоциране на чужди военни части у нас във връзка с конфликта. По думите му не е ясно какви сили на НАТО ще бъдат разположени на българска територия и правителството прави скрити договорки.

„Разполагането на военна техника на наша територия, уж за учение, е част от една подготовка за военни действия. Война на територията на Украйна към този момент има. Използването на военни сили може да доведе до ескалация с непредвидими последствия за целия регион. Това включва и снабдяването с газ”, коментира Миков. Според него страхът в българските граждани е съвсем основателен, докато българското правителство прави скрити не съвсем ясни договорки. По думите на председателя на БСП президентът Росен Плевнелиев е длъжник на обществото, когато прави изявления в Мюнхен, без да бъде упълномощен, за включване на България в действия, които са против интересите на страната.

Другият голям въпрос съдбата на българските граждани в Украйна, тъй като вече има сънародници, които са станали жертви на военните действия, отбеляза Миков. „Там има жертви сред българите и върви мобилизация, която е непропорционална. Зададохме въпрос миналата седмици и разбрах, че нашият министър на външните работи се е заинтересувал от него. Вчера пристигна и писмо от българската общност в Одеса“, заяви той. Миков е категоричен, че  България трябва да се интересува от българските граждани в чужбина и припомни, че преди Нова година БСП е внесла предложение и настоява за създаване на  специална парламентарна комисия за българите в чужбина.

„Трябва да ангажираме всички политически сили в парламента да заявят своите позиции за войната в Украйна. Не отричаме членството си в НАТО, но националната позиция, включително в международни организации, трябва да се отстоява“, подчерта социалистът. По неговите думи правителството трябва да даде ясен отговор как България ще участва в ситуацията, която се разиграва в Украйна и как управляващите преценяват рисковете за гражданите. „България може да стане цел във военни действия. Може да стане цел на Москва, ако бъде ангажирана в такъв тип военни действия“, опасява се председателят на БСП.

Младите хора виждат в БСП път за развитието на страната

„Няма нужда Сергей Станишев да се завръща, защото той не е напускал БСП“, отбеляза Михаил Миков. Той е на мнение, че има достатъчно какво да се направи, както по отношение на организационното укрепване на партията, така и в политиката, която провежда, за да върне доверието. Според него това може да се случи с подмладяване на всички равнища и задължителни квоти за млади хора във всички ръководни органи на партията. „Приехме 40-50 души нови членове в неделя във Варненска област. Младите хора виждат в БСП път за развитието на страната“, обясни той.

АБВ е партия с непостоянна политика

„БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ включва почти всички социалдемократически и комунистически формации, зелените и земеделците. Това ще предопредели начина на явяване и предизборни, и следизборни съюзи“, заяви Миков. По неговите думи АБВ е партия с непостоянна дясна политика и участва в изборите заради властта. Той даде пример с гласуването на АБВ за отмяната на 10% отстъпка за  работещите бедни. „По този начин четворната коалиция отне на стотици хиляди български граждани 408 лв годишно – вземаш им 408 лв., а им даваш 360лв. минимална работна заплата“, уточни Миков.

Законът за образованието на ГЕРБ ограничава достъпа на хората с по-ниски доходи

Михаил Миков засегна темата и за закона за образованието. Според него управляващата десница прокарва  закон, който прави достъпа до образование по-труден за хората с по-ниски доходи. „На децата на работещите бедни да им говориш за частно училище е подигравка. Там става въпрос за хляб“, категоричен е председателят на БСП и допълни: „Искаме условията в държавните и общинските училища да са като в частните“. Той поясни, че когато ресурсът се ограничава чрез бюджета, е редно тези средства да не се заделят към частните училища. Миков даде пример с практиката в здравеопазването, където от 1999г са се увеличили средствата с около 1000%, гражданите са по-малко с 2 млн., а средствата все не достигат. „Само за 5 години средствата, които се заделят за частни лечебни заведения от 15% са се увеличили на 30%. Този процес, в момента, управляващата десница иска да приложи и в образованието“, поясни той.

На въпрос защо БСП не е подкрепила ДПС за вот на недоверие в здравеопазването, Миков отговори, че темата и моментът не са били подходящи, въпреки че осъжда такъв тип ксенофобски изявления на министъра. Според него тема, подходяща за вот на недоверие, е социалната и икономическата. „Правителството не дава хоризонт. Слушаме за т.нар хъб. Прогнозите за икономиката на България бяха понижени. Как стана така, че през нестабилното управление на Орешарски икономическият ръст беше 1.6%, а сега е 0.8%, при такава стабилност. Как да се развива сраната?“, попита Михаил Миков.