Миков: Илюзия е, че изборите дават стабилност, тя идва с почтеността към избирателите

Миков: Илюзия е, че изборите дават стабилност, тя идва с почтеността към избирателите

Илюзия е, че изборите дават политическа стабилност. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в предаването „Годината” на Дарик радио. „Въпреки многобройните партии, представени в Народното събрание, над 50% от българските граждани не отидоха да гласуват. За да има политическа стабилност, трябва почтеност в отношението към избирателите, а не власт на всяка цена, както и по-нормални отношения между политическите партии. И трябва политиката да е явна, защото скритите отношения карат гражданите да не вярват в нея”, коментира лидерът на левицата.

„Ако трябва нещо да се отбележи за тази година, това е, че за пръв път на парламентарни избори, от 25 години насам, над 50% от българските граждани отказаха да участват – нито срещу пари, нито срещу идеи… срещу нищо. Казаха: „Този модел на провеждане на избори в България, на политическа игра, не води до представителство на нашите интереси”. И мисля, че това е големият извод, който всички политици – и отляво, и отдясно, трябва да си направят”, посочи Михаил Миков.

Според председателя на БСП приключила е и друга илюзия – че президентът може да бъде обединител на нацията. „Той игра по определен начин срещу предишното правителство, а сега виждаме, че не е толкова принципен, когато става въпрос, включително за конституционни права, по отношение на упражняване на неговите правомощия.”

БСП не е имала цялата власт, за да я губи

Михаил Миков коментира и причините левицата да не е във властта през тази година. По думите му БСП не е имала цялата власт, за да я губи.

„БСП участваше в управлението. Но процесите по отношение на правителството на малцинството, отношенията между БСП и ДПС, както и оценката на резултатите от Евроизборите, заслужаваха внимателен прочит. Не мисля, че става въпрос за грешка в управлението, а за едно много трудно управление, което разчиташе на 120 от 240 депутати”.

Като грешка лидерът на БСП изтъкна липсата на разписани ясни отношения с партньорите от ДПС. „Освен това разчитахме експертно правителство да поеме повече политически решения, отколкото е възможно”, добави той.

Промените в пенсионната система създават риск от недоверие към нея

Председателят на БСП даде своя коментар и на прокараните от управляващите спорни промени в пенсионната система. Една от тях предвижда възможността за прехвърляне на личните партиди от частните пенсионни фондове в НОИ.

„Направени така, промените не дават прозрачност къде и за какво ще отидат тези средства. Това не трябва да става по този начин. Има риск в по-далечна перспектива да расте недоверието на гражданите към пенсионната система”.

Според Миков стажът и възрастта за пенсиониране трябва да се замразят заради състоянието на икономиката и заетостта в момента. Лидерът на социалистите коментира още, че ако ГЕРБ остане без подкрепата на сегашните си партньори, левицата би подкрепила управляващите, но само ако предложат връщане на прогресивното данъчно облагане.