Михаил Миков: Управляващите удрят бедните и заробват България с милиарди

Михаил Миков: Управляващите удрят бедните и заробват България с милиарди

Изготвеният от управляващите бюджет за следващата година нанася удар върху най-бедните, като замразява редица социални плащания и отнема по един хляб на ден на хората с минимални доходи. Това заяви председателят на БСП и на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Михаил Миков в ефира на бТВ. По думите му Бюджет 2015 натоварва България с рекордни за последните 15 години дългове.

„Това е бюджетът с най-голяма задлъжнялост от много години насам. За първи път България ще плаща около 1 млрд. лихви годишно. Подобна огромна сума страната ни не е плащала през изминалите 10 – 15 години”, посочи Миков в предаването „120 минути”. Той добави, че България има нужда от стабилност, но мерките, които е предприело правителството, ясно показват отсъствие на социална чувствителност и солидарност към хората. „Считам, че това е бюджет на социално-икономическа стагнация”, категоричен бе лидерът на социалистите.

„В Бюджет 2015 се замразяват 14 социални плащания. Връщаме се към подход, който беше известен от първото управление на ГЕРБ – замразяване на помощите за майчинство, на помощите за деца, за първокласници, отнемане на една четвърт от инвалидната пенсия, която се предоставяше на хората с увреждания. Това са все неща, които определят управлението като дясно”, коментира председателят на БСП.

„Не се предвиждат средства за поемане на данъчното облекчение от 10% за минималните работни заплати, а България е на първо място в Европа по работещи бедни. Става въпрос за 270 000 души плюс сезонните работници. Това нанася удар върху най-бедните български граждани. Преведено на по-материален език, отнема се по един хляб всеки ден от трапезата в тези семейства, в които единият член работи на минимална работна заплата”, посочи Михаил Миков. Той изрази мнение, че липсата на средства за бедните хора, разширява пропастта между тях и богатите българи.

На въпрос свързан с идеята на премиера Бойко Борисов в България да се създаде общоевропейски газов хъб, Михаил Миков подчерта, че инвестицията в подобен проект трябва да бъде осъществена от нашата държава. „Това може да стане чрез държавно дружество, но може да има и частен характер”. По повод изказването на министър-председателя, че подобен европейски хъб може да бъде изграден край Варна, Миков коментира: „Остава премиерът да каже също за светлите си идеи откъде ще идва газът”. Лидерът на БСП смята също, че е несериозно такъв един проект да се ръководи от Брюксел.

Михаил Миков коментира и изчезването на бившия председател на ДАНС Петко Сертов, като заяви, че се надява, че той е жив и здрав. „Познавам го и сме работили заедно по времето, когато бях вътрешен министър”, припомни председателят на БСП и призова медиите да мислят за близките на Сертов, когато тиражират различните версии за изчезването му.

До пролетта ще има заседание на конгреса на БСП, на което ще бъдат набелязани политически и организационни мерки, каза още лидерът на социалистите. Избор на председател на не се предвижда, а дневният ред ще бъде уточнен на заседание на Националния съвет на партията, допълни Миков.