Михаил Миков: Повече от всякога ни е необходима вярата на Вапцаров, любовта му към живота, човека, родината

Михаил Миков: Повече от всякога ни е необходима вярата на Вапцаров, любовта му към живота, човека, родината

Уважаеми сънародници,
Скъпи приятели,

Преди броени дни – на 7 декември, се навършиха 105 години от рождението на Никола Йонков Вапцаров. Годишнината отбелязваме днес, 10 декември от 18 часа, с Тържествена вечер в Зала 7 на Националния дворец на културата.

Великият български поет, антифашист, борец за справедлив и достоен живот е в сърцата на поколения българи. Със своето творчество, плод на безспорен талант и вечни идеи, той е записал завинаги името си в българското самосъзнание.

С вярата в бъдещето, която се опитваше да вдъхне на съвременниците си, с борбата в настоящето, която сам водеше, олицетворяваше и възхваляваше, с любовта към народа си, към човечеството, към идеята, че цивилизацията ни може да е по-хуманна, Вапцаров е безсмъртен.

И днес, когато четем стихове му, разбираме, че благодарение на неговата дарба, на вижданията му, но най-вече заради неговите стремежи, поетът не е просто историческа, а непреходна личност. Защото често и сега сме угнетени от тежестта на социалното неравенство, срещу което се опълчва Вапцаров, но и днес ни крепи надеждата за по-добър и по-справедлив свят, за какъвто мечтае поетът. Осъзнаваме, че проблемите, които не са му давали покой са част от човешкото съвремие – преди, сега и в бъдеще, а усилията за тяхното решаване са постоянна необходимост.

Несправедливостите на съвременния живот, неравенствата в битието ни, нуждата от по-цивилизовано, по-хуманно, по-смислено съществуване ни убеждават, че повече от всякога са ни необходими и чистотата на Вапцаровата Вяра, и идеалите на Вапцаровата Борба и неговата любов към Живота, към Човека, към Родината. Не можем да забравим великия Вапцаров, той е жив и днес.

Поклон!

Обръщението е публикувано във Фейсбук профила на председателя на НС на БСП.