Михаил Миков: Дясната политика разслои България на мизерия и на „Майбах”

Михаил Миков: Дясната политика разслои България на мизерия и на „Майбах”

„Лявата политика е тази, която хората трябва да разберат. Ние сме социална партия – затова искахме прогресивно облагане. България е на първо място по работещи бедни в Европа. Гласуването на дясното мнозинство заедно с АБВ за отмяна на данъчното облекчение за хората с минимални заплати взе от къщите на тези хора по 1 хляб на ден, ако приемем че струва 1 лев. Ние бяхме твърдо против. Опитахме се максимално да обясним, че това не трябва да се прави, че това е твърде лош знак за политиката, която ще води до още по-голямо разделение на яхти и на един хляб, политиката, която през последните 10 – 15 години за съжаление разслои България ужасно, убийствено – на мизерия в дъното и на яхти, на „Майбах”.” Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в студиото на „Панорама” по БНТ.

Според Миков десните политици не разбират тези социални пропасти при достъпите до образование, до здравеопазване. „Ето, сега десницата, в лицето на ГЕРБ, внася Закон за образованието и казва – трябва да имаме еднакво отношение и към държавното, общинското и към частното образование. И затова хората, които пращат децата си в частни училища също са данъкоплатци и ще плащаме и на тях. Да, ама това разслоение ще расте, неграмотността ще расте, защото, когато дадеш пари и за частното училище, което се предполага, че е по-доброто – ще трябва да ги вземеш от държавното и общинското”, отбеляза лидерът на социалистите.

„Смятам, че ползата на българските капиталисти също е различна от тази крайнодясна политика, защото при изчерпването на социалния капитал, бедността, мизерията, каквито и инвеститори да идват в България, демографската посока на развитие на страната няма да води към перспектива въобще за икономическо развитие”, коментира Миков.

Нямам цел да овладявам БСП

„Нито имам, нито си поставям цел да овладявам БСП”, заяви лидерът на социалистите. Според Михаил Миков партията се намира в ситуация след тежка загуба на изборите, която изисква организационни и политически мерки, за да стане БСП по-силна, да се върне като първостепенна политическа сила, да не лежи само на историята, на славата си или пък на европейското си присъствие, а да може да представлява автентично и онези над 50%, които не отидоха да гласуват на тези избори.

„Смятам, че са прави партията, Националният съвет и мнозинството партийни членове, които правилно приеха, че с този изборен резултат мястото на БСП е в опозиция – за изчистване на образа й, за организационни действия по консолидиране. Мисля, че този въпрос е достатъчно безспорен, като се изключат няколко говорителя на другата опция, които сякаш не са участвали в работата на Националния съвет, сякаш не са разбрали, че този въпрос е изчерпан и приключил. И по-важното е оттук нататък БСП да спечели доверието на хората, а не че някой ще се отърка във властта, ще има един-двама чиновника повече, някоя обществена поръчка или бизнес, ако някой го интересува”, посочи председателят.

„Важното е днес хората, които се чудят накъде върви България да повярват, че БСП е автентичната лява партия”, подчерта Михаил Миков. По думите му БСП трябва да се върне до същинските интереси на тези хора, които определят себе си като леви. „Лявото трябва да е по-истинско, да печели доверието на хората. Хората трябва да осъзнаят интереса си от друга политика за България”, заключи Миков.