Миков: ГЕРБ спечели изборите, а „Южен поток” приключи, НС не защити интересите на България

Миков: ГЕРБ спечели изборите, а „Южен поток” приключи, НС не защити интересите на България

„ГЕРБ спечели изборите, а „Южен поток” приключи” – това заяви на брифинг в парламента председателят на БСП Михаил Миков. Лидерът на левицата припомни, че на 3 септември Бойко Борисов е казал, че през ноември „Южен поток” ще започне, ако те спечелят изборите.

„Стана ясно, че българският парламент не защити интересите на България”, каза още Миков. По-рано Народното събрание отхвърли предложената от Парламентарната група на БСП Лява България декларация за „Южен поток”. Депутатите не приеха и единна позиция на страната, каквато бе поискана от премиера Борисов преди посещението му в Брюксел.

Пред медиите Михаил Миков отбеляза, че „Южен поток” е проект, който носи икономически ползи на България, но основно оползотворява геостратегическото място на страната ни.

„ГЕРБ направиха всичко възможно Босфорът и Турция да бъдат безалтернативно трасе за доставка на петрол с денонсирането на проекта „Бургас – Александруполис”,” припомни председателят на БСП. Според него с днешното гласуване ГЕРБ и присъдружните им партии са отклонили „Южен поток” през Турция и приемат за нормално България да получава газ от Турция и Гърция, а не директно.

„Предпочитанията на Бойко Борисов са да отиде в Брюксел като послушно пале без обединяваща позиция и да поиска това, което се полага на България”, подчерта Михаил Миков, цитиран от „Фокус”.

„Президентът сигурно е доволен заради усилията си по блокиране на големите инфраструктурни проекти на България”, коментира лидерът на БСП Лява България. Миков добави, че и премиерът е доволен, тъй като в България се е проявил като максимално широко скроен, а в Брюксел като послушен.

България отново може да бъде заобиколена от голям проект

„Днес сме изправени пред опасността България за пореден път да бъде заобиколена от голям проект”, заяви по-рано от парламентарната трибуна председателят на Парламентарната група на БСП Лява България. „Украинската радост, радостта на други страни трябва да ни говори, че ние – като парламент, като държава, трябва да се опитаме да се обединим около позиция, която да защитим”, призова Михаил Миков.

Лидерът на левицата отбеляза, че  за всички е ясно, че ние отново ще получаваме руски газ, само че от Гърция и Турция. Той настоя  всички народни представители да се обединят около една декларация, която да изиска от Брюксел и Москва справедливо и равноправно отношение към България и всички онези страни, които губят от „Южен поток”,  защото по думите му  лицемерието от нашите големи партньори няма да бъде простено от гражданите.