Миков пред Ройтерс: Българите се нуждаят от спокойствие в политиката, от повече справедливост

Миков пред Ройтерс: Българите се нуждаят от спокойствие в политиката, от повече справедливост

Решение за Корпоративна търговска банка може да има само, след като бъдат ясно определени нейните проблеми. Това заяви пред Ройтерс председателят на БСП Михаил Миков. Пари на данъкоплатеца не могат да се изразходват за спасяването на КТБ, докато одитът, който се очаква да е готов на 22 октомври, не разкрие в пълен обем финансовите й проблеми.

Миков се присъедини към призивите за оставка на управителя на Българската народна банка заради кризата с КТБ, но каза, че все още нищо не може да се направи за инвеститорите и кредиторите. „Нямаме право да натоварваме данъкоплатците, без да знаем пред какво сме изправени”, отбеляза той.

„Досега трябваше да е ясно какви са задълженията на банката, вземанията и активите й. След всичко, което се случи, очевидно е, че вярата в банковата система не може да се възстанови с този управител на БНБ”, подчерта Михаил Миков.

„Българите се нуждаят от политическо спокойствие и повече справедливост. Необходимо е по-голямо парламентарно мнозинство, но само такова, което се базира на ясни принципи. В противен случай то няма да получи обществена подкрепа”, коментира лидерът на Коалиция „БСП лява България”.

Социалистите ще работят за законови промени за по-строг контрол върху банките и за замяна на действащия в момента плосък данък със система за диференцирано подоходно данъчно облагане, отбелязва Ройтерс.