Михаил Миков: Коалицията „БСП – лява България“ подчертава новата лява политика, която предлагаме

Михаил Миков: Коалицията „БСП – лява България“ подчертава новата лява политика, която предлагаме

“Изключително съм доволен от заседанието на Националния съвет на БСП. Приехме решението за участие в коалиционния формат  „БСП – лява България”, което подчертава новата лява политика, която предлагаме”. Това заяви пред журналисти председателят на БСП Михаил Миков.

Миков допълни, че в коалицията ще участват и нови формации с подчертано ляв облик. По неговите думи голямата част от водачите са били  утвърдени, с изключение на Благоевград и Габрово по обективни причини.

„Водачите на листи по региони са професионалисти, изявени политици, хора доказали, че политиката за тях не е само препитание, а могат да печелят политически битки“, каза той и поясни, че 20% е обновлението на водачите, като една част от тях са свързани с определени региони, а други са национално изявени политици, които имат подкрепата в повече от един регион.

„Аз ще водя в 25-МИР София, в който традиционно водач е председателят на партията и в област Видин“, заяви Миков. По неговите думи спорове по време на заседанието е имало, както и много дискусии, тъй като заседанията на НС на БСП протичат много дискусионно. „Радвам се, че има политическа активност и смятам, че тя се пренася и в отделните областни и общински съвети, така че да даде енергия за предстоящите избори. Ние няма за къде да бързаме с обявяването на водачите, тъй като Националният съвет издига и подрежда кандидатските листи от водача до последния. Тази дискусия включително по състава на листите ще продължи“, поясни председателят на БСП.

На въпрос, колко места може да завоюва коалицията в бъдещия парламент Миков бе категоричен, че не желае да се ангажира с конкретен брой народни представители, но според него „БСП – лява България”  ще постигне един убедителен резултат.

„По-важното е в кампанията лява България да каже не на дясната политика. Обсъдихме и важните въпроси свързани с коалицията, за обединението в името на една по-социална България, защото Конституцията, законите дават достатъчно социални решения и оттам насетне ние трябва да приложим  конституционните форми за една по-социална държава, а това може да го даде само едно ляво представителство. БСП отива напред с лява коалиция, лява платформа и хора, които могат да представляват лява България“, заключи Михаил Миков.