Михаил Миков е новият председател на БСП

Михаил Миков е новият председател на БСП

Михаил Миков бе избран за председател на Българската социалистическа партия на заседание на 48-я Конгрес. Кандидатурата на Миков подкрепиха 377 делегати от общо 726 гласували на балотажа с Драгомир Стойнев.

“БСП заслужава да бъде най-силната партия, водеща България в 21 век”, зави новоизбраният лидер на Столетницата.

„Искам да благодаря на всички тези членове, симпатизанти, българи, които в тежките 25 години бяха заедно с БСП. Искам да благодаря на вас, като членове на Конгреса на партията, за това, че вие отговорно изпълнихте вашия дълг. На всички кандидати, които участваха честно и мислейки преди всичко за партията в тази надпревара. Защото това е състезание за партията, а не за нас – кандидатите”, заяви лидерът на левицата.

“Искам да ви кажа, че ще бъде трудно, но заедно с вас – с тези, които подкрепиха мен, с тези, които подкрепиха другите кандидати – ще стигнем до резултат, достоен за 120-годишната партията, за партията, която най-искрено, автентично защитава интересите на мнозинството български граждани”, обърна се Миков към съпартийците.

“Защото България има право на друго бъдеще. Защото еднодневните партии, еднодневните политици не могат да бъдат тенденция в новата политическа история на България. Защото БСП, като най-голямата, заслужава да бъде и най-силната партия, водеща България в 21-я век”, категоричен беше председателят на 42-то Народно събрание.

“Приех нормално състезанието, независимо кой ще победи. Важно е Българската социалистическа партия да бъде най-силната. Така че, трудното започва от днес”, коментира Михаил Миков пред медиите.

БСП е променяща се партия подчерта Миков: “Още от ’89 – ’90 г., когато смени името, платформата, програмата, излезе от изолацията. Сергей Станишев е председател на Партията на европейските социалисти. Ние постоянно се променяме и още ще се променяме. Големият въпрос е тази промяна да дава добро за България”.

Биография

Михаил Миков е роден е през 1960 г. в град Кула. Завършил е право в СУ “Св.Климент Охридски”, където преподава като старши асистент по наказателно право.

Консултирал е редица законопроекти във Великото, 36-то и 37-то Народно събрание. Народен представител е в 38-то, 39-то, 40-то и 41-то Народно събрание от 5-ти Видински многомандатен избирателен район.

Член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП. Председател на Съвета по ред и законност на Националния съвет на БСП. Зам.-председател на Парламентарната група на Коалиция за България в 41-то НС.

От юли 2005 до април 2008 г. е председател на Парламентарната група на Коалиция за България.

Министър на вътрешните работи за периода април 2008 – юли 2009 г.

Председател на 42-рото Народно събрание от май 2013 г.

Пълна биографична справка за Михаил Миков можете да намерите тук.