Изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на знаменития български бас Борис Христов, бе представена в НС

Изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на знаменития български бас Борис Христов, бе представена в НС

Изложба от фотографии, документи, книги и грамофонни плочи на Борис Христов, посветена на 100-годишнината от рождението на знаменития български бас, гостува на Народното събрание.

Борис Христов е име, с което всеки българин трябва да се гордее, заяви при откриването на експозицията председателят на парламента Михаил Миков, който е и патрон на честванията. По думите му бележитият оперен изпълнител по уникален начин съчетава славянската душевност и певческо съвършенство и разнася по света името и славата на България, на българското хорово изкуство, славата на невероятния български оперен талант. Нека сме горди, че България има Борис Христов и нека в учебниците на българските деца името и животът му да бъдат пример за тези, които идват след нас, призова той.

Директорът на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов отбеляза, че за втори път в последните години българският парламент е домакин на събитие, свързано с великото и значимо изкуство – операта. Той посочи, че под патронажа на парламента са били отбелязани и 120 години българско оперно дело, а сега е домакин и на 100-годишнината от рождението на великия българин Борис Христов.

В експозицията, подготвена от Софийската опера и балет, са включени издания, посветени на Борис Христов, негови записи в България и снимки от съвместните му участия с хора на Софийската опера.

Представени са портрети и фотоси от различни години и роли от сцени по цял свят, на които е пял Борис Христов. Непоказвани снимки от детските години на прочутия изпълнител се допълват от факсимилета на негови писма. Малко известни фотографии от участията на хора на Софийската опера и балет в записа на „Борис Годунов“ в Париж през 1962 г. са представени заедно с емоционални моменти от гостуването на хора и солистите на театъра с Борис Христов в главната роля в творбата на Мусоргски в Неапол през 1970 г. с диригент Асен Найденов.

Изложбата, посветена на 100-годишнината от рождението на Борис Христов, е сред събитията в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за културна столица на Европа през 2019 г. Организирана е със съдействието на Министерството на културата и е включена в календара на тържествата, посветени на юбилея на големия артист.

На откриването на експозицията в парламента присъстваха народни представители, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров,  Тивериополски епископ Тихон, гости на Народното събрание.