Председателят на парламента Михаил Миков откри двудневна конференция, посветена на детското правосъдие в България

Председателят на парламента Михаил Миков откри двудневна конференция, посветена на детското правосъдие в България

Необходима е по-добра интеграция на обществените и държавни усилия и взаимодействие между институциите, които са ангажирани с проблемите на детското правосъдие, заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков при откриването  на Националната конференция „Деца в конфликт със закона – реформа на системата за детско правосъдие в съответствие с международните стандарти и най-добрия интерес на детето”. Двудневният форум е организиран от Народното събрание, Министерството на правосъдието и УНИЦЕФ България с подкрепата на Посолството на Франция и Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Социално-икономическото развитие през последните 25 години очерта и разлики в достъпа на правосъдие на децата от различни социални, етнически групи, отбеляза Михаил Миков. Предизвикателство пред законодателя е да гарантира достъпа до правосъдие, така че да осигури защитата на достойнството и на правата на децата, допълни той. Председателят на парламента благодари на УНИЦЕФ  за инициативата, която дава възможност да се погледнат практиките, сегашното състояние и да се очертаят важните и необходими решения в тази област- законодателни, на изпълнителната власт, на неправителствения сектор. Михаил Миков изрази увереност, че това може да стане, защото децата, тези крехки цветя, са бъдещето на света.

Представителят на УНИЦЕФ в България Таня Радочай отбеляза, че реформата в системата за детското правосъдие, която дълго време остава на заден план,  се отразява пряко върху съдбите  на хиляди деца и трябва да бъде ускорена. В центъра й трябва да бъдат поставени децата, защото те заслужават втори шанс. Зад всяко дете, попаднало в конфликт със закона, има дълъг списък от възрастни, които са се провалили в своите отговорности, ние сме длъжници на тези деца, допълни Таня Радочай.

Във форума, чиито патрони са председателят на Народното събрание Михаил Миков и вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова,  участваха  заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, Националният омбудсман Константин Пенчев, представители на съдебната власт, Европейската комисия и български и международни експерти.

На фона на представени добри практики от България, Франция, Нидерландия и Великобритания, конференцията „Деца в конфликт със закона“ подкрепи сътрудничеството на най-високо политическо и експертно равнище между представителите на изпълнителната, законодателната и съдебната власт за изпълнението и ускоряването на реформата на системата за детско правосъдие съгласно ангажиментите на България като член на ЕС и страна по Конвенцията на ООН за правата на детето.