Михаил Миков: Творческият път на Борис Христов е гордост за България

Михаил Миков: Творческият път на Борис Христов е гордост за България

Творческият път на Борис Христов е гордост за България. Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков в приветствието си преди галаконцерта „Мечтаното завръщане в Софийската опера“, посветен на 100-годишнината от рождението на легендарния оперен певец. Музикалното събитие е част от проявите под почетния патронаж на председателя на парламента, с които се отбелязва годишнината.

По думите на Михаил Миков величието на изключителния бас се крие в невероятното съчетание между италианската школа и славянския артистичен дух. Да тръгнеш от хор „Гусла”, да преминеш през хора на катедралния храм „Св. Александър Невски”, да достигнеш до сцената на най-големите оперни театри  като миланската „Ла Скала” и лондонската „Ковънт Гардън”, за да радваш милиони по света, ще бъде помнено винаги, подчерта председателят на Народното събрание.

Директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов отбеляза, че Борис Христов оставя почерк на взискателен и ненадминат интерпретатор с прекрасна дикция, който на сцената влага мисъл за всяка дума и всяко изречение. По волята на Бог ангелският глас на Борис Христов се вля в необятните оперни хоризонти и остави безценно наследство, допълни акад. Пламен Карталов. Той посочи още, че една от най-големите мечти на Борис Христов е била да създаде академия за млади български оперни певци.

Почетен гост на представителното събитие бе един от най-големите оперни гласове в света баритонът Ренато Брузон. С изпълнения на знакови роли от своята артистична кариера в галаконцерта чрез видео материали от архива на Българската национална телевизия участва и гениалният Борис Христов. Участие взеха още и солистите Мартин Цонев, Димитър Станчев, Светозар Рангелов, Бисер Георгиев, Петър Найденов, Ивайло Джуров, Пламен Бейков, Александър Марулев, хор „Гусла“ с диригент Валентин Бобевски, хорът, както и оркестърът на Софийската опера и балет под диригентската палка на Григор Паликаров.

В рамките на честванията ще бъдат представени постановките на оперите „Борис Годунов“ на открито на пл. „Александър Невски“ на 27, 28 и 29 юни 2014 г., както и „Пръстенът на Нибелунга“ от Рихард Вагнер в Софийската опера на 23, 24, 26 и 29 юли 2014 г. В Народното събрание ще бъде открита и изложба, посветена на творческия път на големия български изпълнител. Отбелязването на 100-годишнината от рождението на Борис Христов е и част от инициативите за популяризиране на кандидатурата на София и на Югозападен регион за европейска столица на културата 2019 г.