Китайски граждани със заслуги за развитието на двустранните отношения бяха удостоени с почетни грамоти от председателя на НС

Китайски граждани със заслуги за развитието на двустранните отношения бяха удостоени с почетни грамоти от председателя на НС

Продължава официалното посещение в Китай на българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Михаил Миков. Визитата в Пекин започна с церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев. Бюстът на големия български революционер се намира в най-известния парк на китайската столица „Чаоян“, в близост до историческия център и Забранения град. В присъствието на официалните лица , на много български граждани, които живеят в азиатската столица, на партньори от китайски институции, българисти и приятели на нашата страна бяха изпълнени химните на България и Китай. Венци и цветя поднесоха председателят на Народното събрание Михаил Миков и придружаващите го народни представители,  посланикът на България в Китай Пламен Шукюрлиев, заместник-председателят на правната комисия на Общокитайското събрание на народните представители и много приятели на България, сред които и самият автор на бюста на Христо Ботев проф. Юен Сикун.

По-късно в музея за изящни изкуства „Дзинтай“ председателят на Народното събрание Михаил Миков откри представителна изложба на известния наш сънародник Ангел Гешев , който от години живее и твори в Китай.  Изкуството му разкрива границите на близостта между традициите на глаголицата и китайското йероглифно писмо Експозицията под мотото „Преплитане и взаимодействие: мистерията на  древната писменост“ представя 18 графики, които по думите на художника пресъздават диалога между два мира и две писмени традиции.  В приветствието си към гостите на събитието Михаил Миков посочи, че изложбата се провежда  в навечерието на 65-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Китай и съвпада със забележителната 1150-годишнина от великоморавската мисия на братята Кирил и Методий. Чрез картините на Ангел Гешев ние се докосваме до едно голямо изкуството, събрало   традициите на 2 народа с хилядолетна история, които и днес имат искрени приятелски отношения, подчерта Михаил Миков.

В китайската столицата председателят на Народното събрание удостои с почетни грамоти китайски граждани с принос към развитието на приятелските отношения между двете страни. Отличие бе връчено на проф. Юан Сикун, автор на паметника на Христо Ботев в китайската столица, член на Постоянния комитет на Китайския народен политически консултативен съвет, почетен председател на Китайската асоциация на колекционерите и куратор в Пекинския „Дзинтай” Арт Музей. Почетни грамоти бяха връчени  също на  ръководителя на българската секция на Радио Китай за чужбина г-жа Ся Фанлей, на бившия ръководител на агенция Синхуа в София г-н Ю Джъхъ и преводач на редица български литературни произведения на китайски език, на българистите г-н Ма Сипу, г-н Гъ Джъцян, г-н Фан Шъ,  г-н Тиен Дзендзюн, г-жа Чън Дзюин, г-жа Джан Ин,  както и на ръководителя на катедрата по български език в пекинския университет за чужди езици г-жа Лин Уъншуан , на бившия посланик в България г-н Бай Шоумиен и на  заместник-директора на департамента по източноевропейски езици в Пекинския университет за чужди езици г-жа Чен Ин.

Утре, 16 декември 2013 г. ще се проведат официалните разговори между председателя на Народното събрание Михаил Миков и председателя на Общокитайското събрание на народните представители г-н Джан Дъдзян. По-рано през деня, в Китайския съвет за насърчаване на международната търговия  ще се проведе втория в рамките на настоящата визита българо-китайски икономически форум. Заместник-министърът на земеделието Явор Гечев ще  подпише от българска страна Протокол относно фитосанитарните  изисквания за износа на царевично зърно от България за Китай.