Миков към Дачич: Да помислим за европейско проектиране на пограничните райони със Сърбия

Миков към Дачич: Да помислим за европейско проектиране на пограничните райони със Сърбия

Защо да не помислим за европейско проектиране за развитие на пограничните райони, населявани от българско малцинство, предложи председателят на 42-рото НС Михаил Миков при срещата си със сръбския премиер Ивица Дачич на 11 декември 2013 г. Когато такива въпроси се поставят заедно, ще бъдем по-силни и ще ни преценяват по друг начин, е мнението на председателя на парламента. Сръбският премиер категорично сподели позицията му и добави, че трябва да се активизират съвместни проекти в различни сфери.

„Политически нерешени неща между нас няма, отношенията между България и Сърбия са пример за добросъседство“, каза още председателят на парламента Михаил Миков. Той изрази безрезервната подкрепа на България за членството на Сърбия в Европейския съюз. Имаме своите трудности в преодоляването на кризата, но има различни формати, в които, ако сме заедно,  гласът ни може да се чува по-силно в Брюксел, каза Михаил Миков. За пример той даде скорошната си визита в Румъния, където двете държави излязоха с обща позиция за Шенген.

„Подкрепяме позицията на България, когато става дума по въпроса за Шенген.  Знаем как изглеждат тези двойни стандарти – едни принципи важат за едни, а за други – не. България е покрила и технически, и политически условията за Шенген”, бе категоричен сръбският премиер.

Той изрази мнение, че ако сега страните-членки на Европейския съюз трябва наново да извървят процедурите за влизане в съюза, половината не биха я издържали. Ивица Дачич похвали общата позиция на България и Румъния за членството ни в Шенген, приета преди седмица по време на визитата на Михаил Миков в Букурещ.

 

Ивица Дачич, визита в София - 11 дек, 2013 г.

Ивица Дачич, визита в София – 11 дек, 2013 г.

Сръбският премиер информира, че 30 март 2014 г. тръгва редовна авиолиния Белград – София и Белград – Варна, а полетите ще са ежедневни.

Можем да работим по съвместни проекти с трети страни, включително с Китай и Русия, предложи Ивица Дачич.

Според Михаил Миков Брюксел не бива да ревнува от възможностите за развитие на инфраструктурата на България с финансиране от други страни извън общността, като например Китай. Председателят на парламента анонсира предстоящата си визита в Китай и очакваните споразумения от нея.

Ивица Дачич разказа за изграждането на ключови пътища в Сърбия, а Михаил Миков предложи, че ще е добре и български фирми да могат да участват при конкурентни условия в строителството им.

Сърбия е съгласна да има полицейски център във Видин, който ще координира полицейските служби между България, Сърбия и Румъния, стана ясно от думите на сръбския премиер.

Дачич информира още, че между България и Сърбия няма различия за изграждането на „Южен поток”, проектът за автомагистралата Ниш – София върви в срок, и се работи активно за изграждане на газовата връзка Ниш – България. Има трудности обаче  с изграждането на жп линията.

Михаил Миков поиска подкрепа от Сърбия секретариатът на ПСЮИЕ да бъде в София, за да може този парламентарен формат за сътрудничество да остане на Балканите. Българският парламент има много добри контакти със сръбската Скупщина и политическите ни отношения ще продължават, отбеляза Михаил Миков.

Двамата със задоволство констатираха, че трансграничното сътрудничество върви много добре, работи се по проекта за изграждане на пътя Салаш – Ново корито, но трябва да се активизират съвместните проекти.
Много пъти съм идвал в този кабинет, но сега ми е много драго, че ти си в него, каза Ивица Дачич, който има лично приятелство с Михаил Миков. Сръбският премиер изрази твърдата убеденост, че отношенията между двата народа трябва да се развиват заради съвместния ни интерес.