Миков: Парламентът си отива без достойнство

Миков: Парламентът си отива без достойнство

Този парламент си отива без достойнство, заяви Михаил Миков в Народното събрание от името на Парламентарната група на Коалиция за България, малко преди по-голямата част от Коалиция за България да напусне пленарната зала.

„В днешния парламент има мнозинство на политическите трикове и комбинации, на дребната политическа аритметика, но не достойнство на реалната политика на българските граждани – това не е Народното събрание, от което България имаше нужда”, каза Миков, цитиран от агенция Кросс.
„Не искаме да участваме в този фарс”, подчерта заместник-председателят на парламентарната група на левицата. Последните три седмици са белязани от лъжите на едно отиващо си мнозинство от ГЕРБ и Синята коалиция, което дойде на власт през 2009 г. с други лъжи – за средноевропейските доходи на българските граждани, коментира Михаил Миков.

„Тези три седмици ставаме свидетели и на друго – след оставката на правителството Народното събрание трябва да работи много често с безсмислени законопроекти, само и само, за да се инспирират протести и да има една институция, срещу която да се насочва справедливият гняв на хората от бедността, от безработицата, от цинизма на Бойко Борисов и тези, на които дадоха доверие през 2009 г.”, смята Миков.

„Достойнството е нещо, което не може да се измери с брой мандати, достойнството е нещо, което се постига с почтеност в ангажиментите, както с партньорите, така и с опонентите”, подчерта той. „Когато тези ангажименти не се изпълняват, когато дневният ред на Народното събрание се прави така, че да не се гледат важните за хората въпроси, а да се прокарват лобистки поправки на правителството, тогава парламентът губи не рейтинг, губи достойнство”, посочи депутатът от левицата.

„Това започна с фразата на премиера, че тук сме безделници, с прегласуванията на трето четете на закони, с безпрецедентния брой отменени от Конституционния съд текстове на закони, които безропотно гласувахте”, обърна се Миков към мнозинството.