Миков: Всеки, който иска лява алтернатива, да подпомогне консолидацията на „Левицата!“

Миков: Всеки, който иска лява алтернатива, да подпомогне консолидацията на „Левицата!“

„Левицата!“ е тази формация, която може да даде алтернатива в ляво с оглед процесите, които се развиват в Българската социалистическа партия. Това заяви Михаил Миков в ефира на предаването „Твоят ден” по Нова Нюз, като потвърди възможното си участие в листите за народни представители на предстоящите парламентарни избори, ако участниците в коалицията преценят, че може да бъде полезен.

„При всички случаи, ясно заявих желанието си да помогна на ‚Левицата!‘ да укрепне. Там процесът се развива, увеличават се коалиционните партньори в ляво, неправителствените организации, които търсят една нова лява политика. Затова и аз ще участвам и с каквото мога ще помагам, включително и с участие в листите“, подчерта социалистът.

„В този момент, когато лявото е изключително зле представено в българския парламент, когато интересите на мнозинството български граждани са в ляво, е отговорност да се включиш в този процес и да подкрепяш с каквото можеш“.

Михаил Миков заяви също, че няма аспирации към участие в Европейския парламент и смята, че ще е полезен по-скоро в България.

„Имайте предвид, че ‚Левицата!‘ сега тръгва, сега укрепва. Шансовете не са особено големи, но е важно в този момент да се помогне на този консолидационен процес в ляво. Затова смятам, че е необходимо всеки, който иска да има истинска лява алтернатива, да го подпомогне,“ подчерта той.

Председателят на 42-то Народно събрание припомни, че е подкрепил „Левицата!“ и на местните избори, като отбеляза, че сега коалицията се увеличава и консолидира. „Затова е и моето участие. Смятам, че е дълг на всеки, който иска да има лява алтернатива да участва в този процес“.

Миков, който оглавяваше БСП в годините 2014 – 2016-та, коментира и призива на сегашния председател, Корнелия Нинова, за обединение на левите формации, като посочи, че той идва сега, когато партията стабилно е заела петото място под нейно ръководство и не дава никакви признаци, че може да отстоява лява политика, да бъде алтернатива на дясното управление.

„Това е едно твърде лицемерно послание и няма да може да излъже никого, защото в ‚Левицата!‘ има много коалиционни партньори на БСП, които през годините бяха прокудени от г-жа Нинова. Малко късно се е сетила, когато БСП е в незавидно състояние, да ги кани отново да се връщат“, коментира Миков, като предупреди, че Нинова не бива да разчита на късата памет на социалистите, които изгони от партията и на формациите, които изгони от коалиция „БСП – Лява България“.

„Днешният политически живот е пълен с ожесточено противопоставяне, с взаимно омаскаряване и лични нападки“, каза Миков в коментар на изказванията на Корнелия Нинова по адрес на Ваня Григорова. „Нека да видим Ваня Григорова и проектът, който се оформя около нея, въобще какви леви политики и идеи ще предложи. Аз смятам, че ‚Левицата!‘, в която ще участвам и която ще подкрепям, излиза със свои политики. А БСП не бива да търси причините в Григорова, в ‚Левицата!‘ за този отлив на избиратели и на доверие“.

„Жалко е това, което се случва. Аз лично съжалявам, че няма една по-голяма консолидация. Мисля, че всички леви хора в България съжаляват за това“, подчерта Михаил Миков. „Лявото не бива да търси лидерски проекти, не бива никога да се свързва с един лидер, както е модерно сега в българската десница“.

„Само смяната на лидера не е достатъчна. Необходима е смяна на подхода. Необходимо е отношение към тези, които искат да се прокарва лява политика – тук влизат и земеделци, и социалдемократи, и зелени – цялата онази палитра, която някога беше около БСП. Гонейки тези хора, БСП изгуби капацитета си на центростремителна сила, около която се формираше и силата на българската левица“.

Можете да чуете целия разговор във видеото.