Предложените конституционни промени – тежко посегателство срещу суверенитета

Предложените конституционни промени – тежко посегателство срещу суверенитета

Предложените промени в Конституцията са тежко посегателство срещу националния суверенитет. Това заяви Михаил Миков в интервю за предаването „12+3“ в ефира на Българското национално радио, с водещ Петър Волгин.

„Предлага се по отношение на народните представители и на министрите да няма онова изискване, още от Търновската конституция, да са само български граждани… което е грубо обиждащо усещането на българина за национално самочувствие,“ подчерта Миков.

Атаките срещу президента и оправданието с политическата невъзможност да се изгради стабилно мнозинство, прехвърлянето на цялата отговорност върху държавния глава, че служебните правителства управляват дълго време, се превръщат в решение за конституционна промяна, в която също има абсурд, коментира също Миков и поясни:

„За служебен премиер са посочени три фигури, измежду които президентът да избира. Едната е чисто политическа – това е председателят на Народното събрание и той е представител на управляващото мнозинство. Другата е фигурата на председателя на Конституционния съд, която би трябвало да е напълно деполитизирана,“ отбеляза дългогодишният парламентарист.

„Третата опция е шефът на БНБ, което също е абсурд, защото тези органи са отделени. Логиката, смисълът на демокрацията е тяхното отделяне от въпросите свързани с формирането и упражняването на властта, законодателна и изпълнителна,“  добави Миков. По думите му, целта е да бъде ограничен президентът при формирането на служебен кабинет.

Друг текст, който буди сериозно недоумение според Миков, е свързан с това, че според внесения законопроект в даден момент може да има две народни събрания едновременно – онова, което си е отишло и това, което е избрано, но още не се е учредило, посочи председателят на 42-рото Народното събрание.

Михаил Миков е на мнение, че с промените в Конституцията управляващите целят овладяване на прокуратурата от политическата власт. „Страхуват се главният прокурор да бъде избиран от Народното събрание, защото тогава ще е ясна отговорността,“ обясни Миков.

По думите му, затова се прави индиректен подход – въвежда се прокурорска колегия, в която мнозинството е избор от Народното събрание. „Тя избира главния прокурор и се занимава с кадруването на прокурорите. Т.е. прокуратурата ще стане абсолютно политическа функция,“ предупреди Михаил Миков.

Цялото интервю може да чуете тук.