Смяната на една енергийна зависимост с друга е в интерес на България, ако е на по-ниска цена

Смяната на една енергийна зависимост с друга е в интерес на България, ако е на по-ниска цена

България е енергозависима страна – дали ще бъде зависима от Русия, Катар, САЩ или от някъде другаде, те е енергозависима. Смяната на една зависимост с друга е в национален интерес, в интерес на българските граждани, когато е на по-ниска цена. Това каза Михаил Миков в ефира на „Твоят ден” по Нова ТВ.

По думите му, явно е, че в Европейския съюз няма солидарност. „Едни страни продължават да получават газ, а други търсят газ и ще закупуват на 30% по-висока цена. Българското правителство трябва да започне един откровен разговор с гражданите и да попита дали искат по-скъпа енергия,“ коментира Миков.

„Ако БСП се готви да напуска правителството, заради предложението да въоръжаваме Украйна, то ще да е много тайно. Не личи по нищо,“ заяви още бившият член на Столетницата. „Очевидно ще се намерят думи, с които да се обоснове продължаващото участие на БСП в управляващата дясна коалиция. Колкото повече се въоръжава Украйна, очевидно тази война ще продължава повече. Тя ще бъде по-кървава и с повече жертви.“

Социалистът припомни, че БСП влезе в управляващата коалиция като слаб партньор и така ще продължи своето участие. Според Миков, тя не може да прокара никакви леви политически идеи, защото е малцинство в една дясна среда – интересите на „Продължаваме промяната“, на „Има такъв народ“, на „Демократична България“ са в дясно.

„Има ли някакъв сериозен въпрос – да речем, прогресивното данъчно облагане, или прословутото намаляване на ДДС на чувствителните стоки за най-широк кръг граждани – по който да има някакъв пробив? Има ли пробив свързан със здравеопазването, за достъпността му? Гласът на БСП в тази коалиция не се чува, тя не може да наложи,“ подчерта Михаил Миков.

На следващите избори, резултатът на БСП ще бъде още по-нисък, прогнозира Миков. „Направих такава прогноза, когато БСП се канеше да влиза в това дясно управление и тя се потвърждава от социологическите изследвания. Беше ясно, че участието на БСП в това управление ще й донесе нови и нови негативи. Но пък оптимистичното е, че това ще отвори полето за друга левица, която по-адекватно да представлява интересите на мнозинството български граждани,“ смята социалистът.