Михаил Миков: В БСП няма разговор за политики, а разчистване на сметки

Михаил Миков: В БСП няма разговор за политики, а разчистване на сметки

Отстраняването на Гергов е ритуален акт. Битката с паралелната държава ще се води с приказки

Последните скандални в БСП, начинът, по който партията влиза в медиите, й се отразяват крайно негативно. Това заяви Михаил Миков в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR. По думите му не се говори за политика, за идеи, за големите въпроси, които стоят пред България, а се разчистват вътрешни сметки в тясното ръководство – „сметки, заложени още от конгреса, на който обещанията, надлъгванията, пазарлъците влезнаха в основата на смяната на ръководството на БСП. Сега дойде време да разчистват сметките помежду си“, посочи социалистът. Бившият председател на партията посочи, че днес наред са хората, които са участвали в „прочистването“ по отношение на него, Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов, Георги Божинов.

„След 10 – 15 дни ще плачат и други хора“, прогнозира Миков, като поясни, че има предвид предвидените промени за разделяне на властта в БСП, за разкъсване на връзката между партийно ръководство и парламентарна група, което ще остави властта само в ръцете на председателя. Той продължи, че случващото се в партията е с негативен знак, защото по думите му колективното ръководство е част от функционирането на БСП във вековната й история и винаги, когато е имало прекалена концентрация на власт в един човек, резултатите след това са били негативни.

Миков коментира и процесите в БСП, които някои определят като „демократизация“ – най-вече прекият избор на председател от партийни членове. „Когато Добрев брои, няма значение кой как гласува и това се е доказало. Тази технология е свързана с определени манипулации на изборни резултати“, каза той и припомни за случай с фалшифициран резултат от избор на Изпълнително бюро, в който основен участник е бил именно Кирил Добрев, който сега е в най-тясното ръководство на партията. „Не е въпросът как се избира, а органите – Национален съвет, Конгрес, Изпълнително бюро – как носят отговорността и как се разполагат във формирането на политика, как се изграждат, дали поради лични обещания, ангажименти и отношения или поради качества на хората, които са в тези органи и как те генерират политика, която предлагат на хората.

Заявената от ръководството на БСП битка с паралелната държава ще се води с много приказки, очаква Михаил Миков. „Вижте какво се случва в момента с Георги Гергов – той подкрепяше тази линия и политика до последно, заради ангажиментите и договорките. Аз преди конгреса заявих, че мене Гергов не ме е избирал и не искам Гергов да ме избира“, припомни бившият председател на Столетницата. Той подчерта, че в случая с отстраняването на Гергов от Изпълнителното бюро не става въпрос за морал, а за един „ритуален акт“. Миков бе категоричен, че самият той не би включил Гергов в ИБ и обърна внимание, че му го е казвал откровено.

„Аз не съм поемал и не съм искал да се поемат лични ангажименти към мен, защото смятам, че е много по-важно това човек да служи на кауза, дори с различията помежду ни, когато органите решават, отколкото личната вярност. В момента се върви по различен път. Какво значение има влиянието ти в партията, когато тя не може да влияе на политическите процеси в страната“, попита социалистът.

По думите на Миков крайният резултат от всичкия шум около изборите е бил укрепване на правителството и континуитет в политиката на досега управляващите, а цената – отстъплението от левия курс на партията. Ненужни отстъпления Миков вижда и по отношение на фундаментални, ценностни въпроси като прогресивното облагане, държавната здравна политика, демографските проблеми. Според него под въпрос е очертаването на профила на лявата алтернатива, която е необходима на хората.

Целия разговор можете да проследите тук.