Миков: За бедните българи има един изход – към страните с прогресивно данъчно облагане

Миков: За бедните българи има един изход – към страните с прогресивно данъчно облагане

Данъците ще трябва да се повишат, за да се връщат заемите на ГЕРБ

„Над 40% от българите живеят в риск от бедност. Те имат нужда от увеличаване на разполагаемия доход, защото ще продължат да избират Терминал 2. Пред тях има няколко изхода. Приемливият е да мигрират към страни с прогресивно данъчно облагане“. Това заяви Михаил Миков в Народното събрание по време на дебатите за данъчната политика. По думите му риториката не може да замени усещането на хората за несправедливост.

Депутатите гласуват днес на второ четене промените в Закона за акцизите и данъчните складове. С тях се изменят други данъчни закони, включително Закона за данъците върху доходите на физическите лица. С 20 гласа „за“, 67 „против“ и 18 „въздържали се“ парламентарното мнозинство отхвърли предложението на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за отмяна на плоския данък и въвеждане на скала за прогресивно данъчно облагане.

Миков отбеляза още, че се засяга принципен въпрос – този за справедливостта в данъчното облагане. Той посочи, че предложението на левицата предвижда увеличение на данъчното бреме само за лица с доходи над 1 400 лева месечно и добави, че хората с доходи до тази граница ще получат повече, отколкото при плоското облагане.

Народният представител прогнозира, че данъчната тежест в България ще да бъде увеличена така или иначе. „Несъмнено е, че предстои период, в който данъците ще трябва да бъдат повишени, за да бъдат връщани заемите, които правителството на ГЕРБ изтегли“, заяви Михаил Миков.

В дебатите бе замесено и името на френския актьор Жерар Депардийо, който получи руско гражданство. Според Петър Славов от Реформаторския блок Депардийо е решил да стане руснак, за да избегне данъчното облагане в своята родина и защото в Руската Федерация е въведен плосък данък. В реплика Михаил Миков попита риторично своя колега – Депардийо защо не дойде в България? „Хубавото е, че българската десница харесва нещо и в Русия“, пошегува се социалистът.

В рамките на председателкия мандат на Михаил Миков БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесе няколко предложения за преминаване към по-справедлива система за облагане доходите на физическите лица. Отмяната на плоския данък ще облагодетелства мнозинството от трудещите се българи и техните домакинства, които ще спестят средства, за да покриват по-адекватно нуждите си. Прогресивното данъчно облагане ще осигури ръст на вътрешното потребление в условия на криза, по-висока събираемост в хазната, а оттам и възможност за по-справедливо преразпределение през държавния бюджет. В същото време предложенията на левицата не предвиждат увеличение на данъчната тежест за бизнеса. Напротив, фирмите ще спечелят от повишения търговски оборот, прогнозират редица експерти.

Екипът на Миков разработи и специален онлайн калкулатор, с помощта на който всеки може да изчисли веднага как би се отразила на неговите доходи прогресивната скала на данъчно облагане.