Пред “Актер”, Сърбия: Имате твърда подкрепа по пътя към ЕС

Пред “Актер”, Сърбия: Имате твърда подкрепа по пътя към ЕС

Бившият министър на вътрешните работи на България Михаил Миков е един от малкото български политици, който може да се похвали, че говори сръбски. И наистина е така. Това пише в своя статия сръбското издание „Актер”, за което народният представител от Коалиция за България даде интервю. В него Миков, който е бивш председател на Групата за приятелство със Сърбия в българския парламент, заяви, че Белград има твърдата подкрепа на София по пътя към Европейския съюз и че Ивица Дачич е точният човек за премиер.

В разговор с журналиста Лука Матич депутатът от левицата отбелязва, че членството в Евросъюза е нещо добро за Сърбия и нейните граждани и че като член на ЕС България е помагала и ще помага в евроинтеграцията на Сърбия.

„Убеден съм, че сегашното сръбско правителство и премиерът Ивица Дачич знаят какво правят” по отношение на преговорния процес с Брюксел, що се отнася до въпроса за Косово, казва Миков. По думите му сръбските управляващи трябва да намерят компромиса между националния интерес и интереса сръбските граждани да са част от олемия европейски пазар.

„Мисля, че Ивица Дачич притежава всички качества за министър-председател. Той направи много за Сърбия като вътрешен министър. Дачич знае как да намери границата, която не трябва да се прекрачва и в същото време да постигне изпълнението на интересите, за които е отишъл в Брюксел”, казва Михаил Миков в коментар за бившия си сръбски колега.

„Имате нашата подкрепа, твърда подкрепа” (за евроинтеграцията, бел.ред.), уверява членът на Изпълнителното бюро на БСП. „Това е дълъг процес, който отнема години. Спомням си, когато разговаряхме с шведския министър в Брюксел по проблема с визите за сръбските граждани, аз му казах – ако Европа се отвори към Сърбия и Сърбия ще се отвори към Европа.

Цялото интервю на Михаил Миков за “Актер” можете да прочетете тук.