Михаил Миков: Политиката се откъсна от живота на хората

Михаил Миков: Политиката се откъсна от живота на хората

Капиталът проникна навсякъде – в десните партии официално, но и в БСП има едри играчи

„Политиката много се откъсна от живота на хората, от обикновения живот. Още повече се откъсна от живота на хората в нашия край – Северозападният, който в последните десетилетия бележи страхотен упадък и дори членството в ЕС не се отрази съществено, за да забави и спре тези негативни процеси – социално-икономически, демографски, културни, образователни…“. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Михаил Миков в предаването „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН. По думите на Миков политиката, която се води днес, е политика на неравенствата, политика на печалбата на всяка цена, която смачква обикновения човек, който разчита да просперира на базата на труда си.

„Законите, които се внасят и приемат, показват кой днес има главната роля – капиталът“, подчерта депутатът от левицата. „Капиталът проникна навсякъде – в десните партии официално, а даже и в БСП има хора, които са едри играчи, едри собственици, едри предприемачи“, отбеляза той. По думите му в България сега има експлоатация и трудът се оценява най-ниско, защото за аналогичен труд в Европа се плаща средно 4,8 пъти повече. Образованието и здравеопазването са на пазарна основа, а парите превръщат и живота, и здравето, и образованието в стока, добави Миков. Според него това е големият проблем, срещу който все още няма изградена имунна способност и на обществото, и на партиите, поне тези, които претендират да отразяват интересите на най-широк кръг граждани.

Социалната държава и в Европа отстъпи на глобалния капитал, посочи социалистът. „През тези 20 – 30 години господстваше идеологията на неолиберализма, която залага слаба държава, индивидуализъм в хората, която отрича политическото представителство и казва – няма значение коя партия каква политическа платформа има. Това е идеология, която отваря границите за големите корпорации и която прави възможно уедряването на капитала и отпадането на малките. Конкуренцията се превръща в регулация на ниво Брюксел, където големите корпорации имат своето голямо влияние, но и в националните парламенти също налагат своите решения през определени политически групи и политически представители, коментира народният представител от левицата.

Михаил Миков прогнозира, че обща кандидатура за президент на българската левица няма да има. „Очертават се поне няколко кандидатури в лявото пространство. Надявам се, че БСП и коалицията БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, която включва 13 партии, и най-вече ръководството на БСП, ще намери верния път в тази сложна обстановка“, подчерта бившият лидер на левицата. Той отбеляза, че към момента разговорите с АБВ, с Движение 21, единствено легитимират тези субекти, които са нанесли тежки поражения върху лявото единство и лявото представителство. Миков припомни за случилото се на европейския вот и местните избори, когато от левицата бяха откъснати гласове. По думите му това са рани, които трябва да се лекуват бавно и на принципна основа.

Само излизането от властта не е достатъчно, категоричен бе Миков и даде пример – с неревизираната от АБВ позиция на Георги Първанов за президентска република, като припомни, че БСП, която отбелязва 125 години от създаването си, никога в историята си не се е отказвала от разбирането си за парламентарна република. Социалистът изтъкна и още едно различие – за БСП има ляво и дясно, докато от АБВ заявяват, че това разграничение няма значение.

„Големият въпрос, на който никой не иска да отговори, е коя е платформата на левицата за тези президентски избори – оттам трябваше да се тръгне“, заяви Миков и прогнозира, че ще се стигне до фрагментиране на лявото представителство, което в по-дългосрочен план ще създаде проблеми пред консолидацията на левицата. Според Михаил Миков, ако ГЕРБ загуби президентските избори, предсрочните парламентарни избори са вероятни: „Всичко зависи от обществената нагласа и премерването и през президентските избори“.

„Тромава и тежка администрация, западащо качество на работната ръка заради проблемите в образованието и огромните неравенства по отношение на достъпа, същото е в здравеопазването, демографска катастрофа – това отсъства в програмата на правителството. Тези въпроси аз поставих и на конгреса, и в платформата, която той прие единодушно. Смятам, че новото ръководство трябва да положи много повече усилия тези политики да бъдат извадени на първо място и да получат обществена подкрепа“, коментира още Михаил Миков.

Подробности ще научите от видеозаписа на разговора.