Миков на 24 май: Светлите бъднини са достижими, само ако вървим заедно като народ

Миков на 24 май: Светлите бъднини са достижими, само ако вървим заедно като народ

Посегателствата върху българската просвета, духовност и култура превръщат България в географска територия с историческа амнезия

„24 май е празник, който носи завет за бъдещето: „Върви, народе възродени, към светли бъднини върви!“. Само ако пожелаем отново да вървим заедно като народ, тези бъднини ще станат достижими!“ Това написа Михаил Миков в социалната мрежа по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

По думите му 24 май е голям празник, един от онези, които напомнят за историческата роля на българския народ в славянския и християнския свят, както и за постиженията на българската държава по отношение на собственото й духовно, културно и просветно израстване заедно с утвърждаването й като самостоятелен и дори влиятелен участник в международните отношения. Да помним и тачим всичко това ще подплати и изпълни с основание стремежите за по-достойно място на България в съвременния свят, убеден е социалистът.

„Днешният празник е предупреждение, което се предава от поколение на поколение – за значението на просветата, духовността и културата, при това с традиционния им български характер, за съхраняването на българската държавност. Всякакви посегателства върху тях от конюнктурно-политически или либерално-пазарни съображения подкопават устоите на нашата държава и превръщат България от неповторима страна в географска територия с историческа амнезия. Няма да позволим това, нали!“, категоричен е Миков.
Пълният текст на поздрава:

Скъпи сънародници,

Да се поздравим за големия празник – 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Той е един от онези, които напомнят за историческата роля на българския народ в славянския и християнския свят, както и за постиженията на българската държава по отношение на собственото й духовно, културно и просветно израстване заедно с утвърждаването й като самостоятелен и дори влиятелен участник в международните отношения. Да помним и тачим всичко това ще подплати и изпълни с основание стремежите за по-достойно място на България в съвременния свят.

Днешният празник е предупреждение, което се предава от поколение на поколение – за значението на просветата, духовността и културата, при това с традиционния им български характер, за съхраняването на българската държавност. Всякакви посегателства върху тях от конюнктурно-политически или либерално-пазарни съображения подкопават устоите на нашата държава и превръщат България от неповторима страна в географска територия с историческа амнезия. Няма да позволим това, нали!

24 май е и празник, който носи завет за бъдещето: „Върви, народе възродени, към светли бъднини върви!“. Само ако пожелаем отново да вървим заедно като народ, тези бъднини ще станат достижими!  

Честит празник!