Миков: Националният съвет да отговори на очакванията на социалистите!

Миков: Националният съвет да отговори на очакванията на социалистите!

Хората в България да получат ясен сигнал, че няма да ги предадем

„Утре е първото заседание на новоизбрания Национален съвет на БСП. Струва ми се важно преди него да се замислим – какви послания ще излъчим за стотиците хиляди българи, за които лявата политика има значение, а не е просто средство за реализация на лични интереси и амбиции. Пожелавам на Националния съвет да отговори на очакванията на десетки хиляди социалисти, които не биха искали идеите им да се жертват в името на неполитическите интереси на самонабедили се за леви политици! Нека утре хората в България да получат ясен сигнал, че няма да ги предадем по нашия път, по който тръгнахме преди близо две години!“. Това написа във Фейсбук Михаил Миков по повод предстоящото заседание на висшия партиен орган в събота.

„Ще продължи ли БСП да отстоява принципни политически позиции, ще се утвърди ли като основен ляв опозиционен център или ще лъкатуши по път без посока, в който няма ляво и дясно. Мисля, че последното ще е много вредно за нашата партия, но преди всичко – за хората, които имат нужда от честно ляво политическо представителство“, коментира още социалистът. Той отбелязва, че през последната година и половина станахме свидетели как една партия с биографична претенция за лявост вървеше по този път и видяхме докъде стигна. Претендирайки да е социален коректив, тя участваше в крайно дясно управление и прокара най-десните решения, припомня Миков.

„Няма ли ляво и дясно, когато избираш дали да увеличиш възрастта за пенсиониране или, вместо това, да увеличиш праговете на осигурителните вноски? Няма ли ляво и дясно, когато избираш дали да предадеш правата на хората на труда, като въведеш еднодневен трудов договор, или да ги защитиш от капитала, каквото и да ти струва това? Няма ли ляво и дясно, когато избираш дали да теглиш 16 млрд. заем, който да похарчиш незнайно за какво и който поколения българи ще плащат? Няма ли ляво и дясно, когато избираш дали да подкрепяш безумията в здравеопазването и образованието, с които здраве и просвета бяха превърнати в стока, оценявана в пари, а не да защитиш правото на всеки човек на достъп до здравеопазване и образование“, пита народният представител от левицата.

„Моят отговор е: има ляво, има и дясно. И ще познаете не по думите, а по делата, кой политик е ляв и кой – десен, кой е честен и кой – не толкова честен, кой прави политика за хората и кой – за собственото си благополучие. Изборът между едните и другите е лесен и от нас зависи да дадем възможността за този избор на хората. Да си ляв, а не ляво-десен, не е сектантство, а мисията на нашата партия“, категоричен е Михаил Миков.

Пълният текст на коментара:

Приятели!

Утре е първото заседание на новоизбрания Национален съвет на БСП. Струва ми се важно преди него да се замислим – какви послания ще излъчим утре за стотиците хиляди българи, за които лявата политика има значение, а не е просто средство за реализация на лични интереси и амбиции. Ще продължи ли БСП да отстоява принципни политически позиции, ще се утвърди ли като основен ляв опозиционен център или ще лъкатуши по път без посока, в който няма ляво и дясно. Мисля, че последното ще е много вредно за нашата партия, но преди всичко – за хората, които имат нужда от честно ляво политическо представителство.

Видяхме последната година и половина как една партия с биографична претенция за лявост вървеше по този път и видяхме докъде стигна. Претендирайки да е социален коректив, тя участваше в крайно дясно управление и прокара най-десните решения. Няма ли ляво и дясно, когато избираш дали да увеличиш възрастта за пенсиониране или, вместо това, да увеличиш праговете на осигурителните вноски? Няма ли ляво и дясно, когато избираш дали да предадеш правата на хората на труда, като въведеш еднодневен трудов договор, или да ги защитиш от капитала, каквото и да ти струва това? Няма ли ляво и дясно, когато избираш дали да теглиш 16 млрд. заем, който да похарчиш незнайно за какво и който поколения българи ще плащат? Няма ли ляво и дясно, когато избираш дали да подкрепяш безумията в здравеопазването и образованието, с които здраве и просвета бяха превърнати в стока, оценявана в пари, а не да защитиш правото на всеки човек на достъп до здравеопазване и образование?

Моят отговор е: има ляво, има и дясно. И ще познаете не по думите, а по делата, кой политик е ляв и кой – десен, кой е честен и кой – не толкова честен, кой прави политика за хората и кой – за собственото си благополучие. Изборът между едните и другите е лесен и от нас зависи да дадем възможността за този избор на хората. Да си ляв, а не ляво-десен, не е сектантство, а мисията на нашата партия.

Пожелавам на Националния съвет да отговори на очакванията на десетки хиляди социалисти, които не биха искали идеите им да се жертват в името на неполитическите интереси на самонабедили се за леви политици! Нека утре хората в България да получат ясен сигнал, че няма да ги предадем по нашия път, по който тръгнахме преди близо две години!